kenneth branagh

Kenet Brana ponovo pokrenuo sagu o Džeku Rajanu

 Džek Rajan, američki špijun iz knjiga Toma Klensija, ponovo je na platnu s Krisom Pajnom u filmu koji je režirao Britanac Kenet Brana, sa ciljem da napravi sintezu između tradicije i modernosti. „Rajanova inicijativa“ (The Ryan Initiative), koji izlazi u petak u severnoj Americi, a krajem meseca u Francuskoj, peti je film o poznatom špijunu koga su do sada igrali Alek Boldvin, Harison Ford i Ben Aflek. 
Za razliku od prethodnih četiri filma o Džeku Rajanu – „Lov na Crveni oktobar“ (1990), „Patriotske igre“ (1992), „Jasna i neposredna opasnost“ (1994) i „Suma svih strahova“ (2002), peti film nije direktna adaptacija dela Toma Klensija. 
-Autor se složio da kreiramo nešto novo i originalno uzimajući elemente iz knjiga – rekao je Brana Frans presu. 
-Bio je veoma velikodušan po tom pitanju – dodao je Brana, koji je posvetio film piscu koji je prodao 100 miliona knjiga. Klensi (66) je preminuo u oktobru prošle godine. 
Osnove Rajanovog sveta se nalaze u novom filmu – mladi špijun je još uvek bivši povređeni marinac kojo je postao agent Cije, a neprijatelj SAD je isto Rusija, ali ne ona iz perioda Hladnog rata. 
-Trebalo je stvoriti novi most između originalnog sveta Toma Klensija u Hladnom ratu i novih tenzija koje postoje između Amerike i Rusije, s novim izazovima i novim opasnostima – rekao je Brana. 
U 21. veku, Džek Rajan, koga igra Kris Pajn, suočava se s ruskom oligarhijom koja želi da našteti američkoj privredi kombinujuči terorističke napade sa ogromnim finansijskim akcijama i malverzacijama. U tome mu pomažu njegova saputnica i mentor, koga igra Kevin Kostner.
-Potiče iz dosta klasičnog sveta i želi da napravi sintezu između tradicije i modernosti – rekao je Brana. 
Brana u svom filmu igra ruskog oligarha Viktora Čerevina. Reditelj i glumac je rekao da nikako ne želi da hvali nasilje ili Ameriku ili da omalovaža Ruse, več da se zapita šta je patriotizam.

Povezana vest:  Tursko-nemačka drama pobedila na Trajbeka festivalu