oskar statue 1

Povučena jedna nominacija za Oskara za najbolju pesmu

Organizatori dodele nagrade Američke akademije za film saopštili da su povukli jednu nominaciju u kategoriji najbolja filmska pesma, zbog „nepravedne“ promocije autora pesme. Nominacija pesme „Alone yet not Alone“ za istoimeni film u kategoriji za najbolju filmsku pesmu izazvala je negodovanje kada je objavljena 16. januara. Film, istorijska drama o događajima u Velikoj Britaniji u 18. veku, potpuno je nepoznat javnosti, za razliku od drugih nominovanih filmova. 
Američka akademija za film, koja organizuje i dodeljuje Oskare, saopštila je da povlači pesmu sa liste nominovanih. Autori pesme su Brus Bruton (Bruce Broughton) i Denis Špigel (Dennis Spiegel). 
-Odluka je doneta pošto je otkriveno da je Bruton, bivši rukovodilac Akademije i sadašnji član njenog odbora za muziku poslao nekoliko pisama putem elektronske pošte članovima odbora da ih obavesti, tokom perioda glasanja za nominacije, da je njegova pesma kandidat za Oskara – navodi se u sinoćnjem saopštenju Akademije. 
-Nije važno da li je ta prepiska bila dobronamerna ili ne, ali smatramo da se stvara nepravedna prednost upotrebom položaja bivšeg rukovodioca i sadašnjeg člana muzičkog odseka Akademije – dodaje se u saopštenju. 
Uprava Akademija je ocenila da je Bruton prekršio pravila promocije Akademije i da sada upražnjeno mesto neće biti zamenjeno nekom drugom nominacijom. Na spisku nominacija su četiri pesme – „Happy“ Farela Vilijamsa za film „Despicable Me 2“, „Let it Go“ za film „Frozen“, „The Moon Song“ za film „Her“ i „Ordinary Love“ od irskog benda U2 za film „Mandela: Long Walk to Freedom“. 
Svečana dodela Oskara biće održana 2. marta u Dolbi teatru u Holivudu. 

Povezana vest:  Konkurs za himnu 10. Dečijeg filmskog festivala Kids festa