film podunavlje

Odabrane lokacije Podunavlja za potrebe filmske industrije

Srpska filmska asocijacija u protekla četiri meseca obišla je gradove i opštine duž Podunavlja kako bi procenila kulturne, istorijske i prirodne resurse Srbije i lokacije koji bi mogle da se koriste za potrebe filmske industrije, izjavila je danas izvršna direktorka te asocijacije Ana Ilić.
Posao je sproveden u okviru projekta „Priprema Podunavlja u Srbiji za glavnu ulogu u filmovima“, a predstavnici asocijacije od 81 grada i opština u regionu srpskog Podunavlja, identifikovali su 34 koje imaju potencijale za filsmu industriju, istakla je ona na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije. 
Označeno je 260 novih lokacija, između ostalog, u Apatinu, Bačkoj Palanci, Beloj Crkvi, Boru, Golubcu, Inđiji, Kladovu, Loznici, Majdanpeku, Negotinu, Novom Beogradu, Novom Sadu, Obrenovcu, Paliluli, Pećincima, Rumi, Sremskim Karlovcima, Staroj Pazovi, Starom gradu, Surčinu, Velikom Gradištu, Voždovcu, Vršcu, Zemunu, Zrenjaninu, Zvezdari.
Pored podobnih i raznovrsnih lokacija za snimanje, procenjeno i da u tim gradovima i opštinama postoje administrativni potencijali za standardizaciju filmskih dozvola i procedura, istakla je Ilić.
Prema njenim rečima, to je veoma važno za lokalnu ekonomiju, jer se pri dolasku strane produkcije na lokalne honorare potroši oko 40 odsto celokupnog budžeta, i to kroz angažovanje lokalnih usluga koje nisu samo filmske – zanatske usluge, oprema, transport, ketering, restorani, smeštaj…
U proseku, jedna manja filsmka produkcija (do pola miliona evra) koristi više od 50 lokalnih dobavljača, a na velikim projektima taj broj je veći od 300, navela je ona.
Ilić je rekla da na svaki dolar utrošen direktno u produkciju, 2,5 dolara ostaje privredi zemlje gde se snima film ili serija.
Sve podunavske lokacije, gradovi i opštine dobiće priliku za međunarodnu promociju, budući da će predstavnici Srpske filmske asocijacije krajem marta ove godine učestvovati na svetskom sajmu filmskih lokacija u Los Anđelesu koji organizuje Međunarodna asocijacija filmskih komisija (AFCI), naglasila je Ilić.
Pomoćnik ministra regionalnog razvoja Saša Mogić rekao je da je za ministarstvo bilo novina da sarađuje na ovim poslovima, ali su uvideli značaj i potencijale koje ovaj projekat ima za lokalni ekonomski razvoj.
On je naglasio, da je ministar regionalnog razvoja Igor Mirović poslao pismo predstavnicima lokalnih samouprava i skrenuo im pažnju na ovaj aspekt filmske industrije, koji bi mogao značajno da doprinese i lokalnom razvoju.
Projekat „Pripremanje Dunava za glavnu ulogu u filmovima“ finansirala je Evropska komisija i Austrijska razvojna agencija, a u Srbiji će ga do marta 2015. godine sprovoditi Srpska filmska asocijacija u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA), filmskim festivalom Cinema City i upravom grada Smedereva.

Povezana vest:  Džoš Duamel i Fergi planiraju da zasnuju porodicu