Korto Malteze u sibiruPet avantura Korta Maltezea u selekciji Animatrix na festivalu Cinema City
Jedan od omiljenih strip likova svih vremena, mislilac i ljubitelj okultnog, Korto Malteze, već godinama ne prestaje da oduševljava strip publiku svojom nenametljivom harizmom i neverovatnim osećajem za uspešnu avanturu i socijalnu pravdu. Zahvaljujući Festivalu filma i medija Cinema City, publika će  prvi put moći da vidi čak pet animiranih avantura ovog heroja potlačenih, koje će biti prikazane u okviru selekcije Animatrix.
Ova ostvarenja, na tragu specifičnog poteza Hugo Prata i melanholično-mističnih priča čijih je Korto Malteze simbol, predstaviće filmskoj publici, ali i obožavaocima stripa, najmisterioznijeg strip junaka dvadesetog veka i na velikom platnu. Njegove avanture, isprepletane brojnim stvarnim istorijskim figurama, čine ovog fiktivnog junaka stvarnim i bezvremenim herojem svih generacija.
Korto MaltezeU svet Korta Maltezea uvešće nas film, „Balada o slanom moru“, Ričarda Dantoa i Lajama Sorija, u kom će naš junak zaploviti Južnim Pacifikom, neposredno pred Prvi svetski rat, zajedno sa krijumčarima i svojim vernim prijateljem Raspućinom. Fantastično putovanje će se nastaviti putem Karipskog arhipelaga, u rediteljskom ostvarenju Dantoa i Sorija, „Pod znakom jarca“. Korto će nas 1915. godine odvesti u Evropu, u sam centar ratnog konflikta u filmu „Kelti“ istog rediteljskog dvojca, gde će jedva izvući živu glavu iz zagrljaja misterioznih žena i halapljivih lopova. Nakon ovoga, kultni lik će se početkom revolucionarne 1918. zateći u samom središtu Građanskog rata u Rusiji, u filmu Paskala Morelija „Korto Malteze u Sibiru“. Susrevši se ponovo sa Raspućinom, započeće poteru za zlatom koje se prenosi vozovima po beskrajno dugim i zavejanim sibirskim prugama. Naše putešestvije s Kortom završićemo u Turskoj 1921. godine, u filmu „Zlatna kuća Samarkanda“ Ričarda Dantoa i Lajama Sorija, u potrazi za blagom drevnog kralja Persije, Kira.
Aleksa GajicSelektor Animatrixa ove godine je Aleksa Gajić, reditelj prvog srpskog dugometražnog animiranog filma „Technotise – Edit i ja“, koji je prošle godine na Cinema City festivalu osvojio publiku kao i dva priznanja, za poseban doprinos razvoju srpske kinematografije, kao i specijalno priznanje publike za najbolji film.
Aleksa Gajić o filmovima o Kortu Maltezeu
-imao sam priliku da čitam intervju sa Paskalom Morelijem, režiserom i animatorom jednog od filmova o Kortu Maltezeu, koji će biti prikazan na festivalu. Paskal  kaže da im je najveći izazov bio da uhvate tu hemiju i taj ritam koji ima strip . Na osnovu nekih komentara koje sam vremenom načuo , izgleda da su u tome i uspeli . Oni koji vole Korta kažu : “ Film je tako poetičan , u tako lepom tempu .“ Oni koji ga ne vole kažu: „Film je dosadan i spor.“  Korto zaista na najbolji način krši sve tekovine koje nam je nametala američka komercijalna produkcija . Neko će reći : “ Ovo je scenaristička antiestetika”, a neki će reći : “ Da , ali i kao takva- to je estetika „. Sva sreća , pa smo svi različiti , te je ovaj svet, a i kultura, nešto nedokučivo i uvek sveže . Zato , evo nekih klasičnih priča , ispričanih u modernoj adaptaciji , a da to ipak bude onaj Korto kakvog ga svi znamo.
Selekcija Animatrix
Jedna od najposećenijih i najpopularnijih selekcija festivala Cinema City je Animatrix, filmska oaza vrhunskih animiranih dostignuća. Najsavršenije tehnologije i najkreativniji stilovi animacije, maštovite priče i nezaboravni heroji samo su neke od pozitivnih karakteristika filmskih ostvarenja ovogodišnjeg programa.  Pored filmova o Kortu, u okviru Animatrixa, a po izboru ovogodišnjeg selektora Alekse Gajića, posetioci festivala moći će da pogledaju još četiri sjajna ostvarenja savremene japanske anima produkcije. Gledaoce očekuje šokantno ostvarenje reditelja Masakija Juasa „Poigravanje mislima“ (Mind Game), potom „Nove igre genija“ (Genius Party Beyond), drugi deo omnibusa japanske produkcijske kuće “Studio 4C“, višestruko nagrađena „Paprika“ (Paprika) svetski priznatog anima reditelja Satoši Kona, kao i „Stimboj“ (Steamboy), delo slavnog manga umetnika, scenariste i reditelja Kacuhiro Otomoa.
Cinema City od 5. do 12. juna u Novom Sadu
Internacionalni Festival filma i medija Cinema City održaće se od 5. do 12. juna 2010. u Novom Sadu. Tokom osam dana Novi Sad će ponovo postati grad – festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Novo izdanje Cinema City festivala obeležiće brojni noviteti u organizaciji, kao i premijere domaćih i stranih filmova i ugledni gosti iz sveta filma. Filmski program festivala predstaviće 14 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama.  Preko 150 filmova, više od sto premijera prikazivaće se u 4 zatvorena i 3 open air bioskopa, a festival dodeljuje 20 nagrada za domaći, internacionalni i niskobudžetni film.
Povezana vest:  Džesika Bil i Džastin Timberlejk se venčali u tajnosti?