kan_filmski_festivalZa Zlatnu palmu se bori 18 filmova

Filmovi „Rizhao Chongqing“ Kineza Vanga Sjaošuaja i „Tender Son – The Frankenstein Project“ Mađara Kornela Mondrucoa (Mondruczo) dodati su spisku ostvarenja koja će se nadmetati za Zlatnu palmu na ovogodišnjem festivalu u Kanu.

Time se broj filmova u takmičarskoj selekciji popeo na 18.

Organizatori su saopštili da će i francuski muzičar i kompozitor Aleksandar Despla (Alexandre Desplat) biti član žirija kojim će ove godine predsedavati američki režiser Tim Barton (Burton).

Povezana vest:  BFI priredio autorsko veče sa Paskaljevićem

U žiriju će biti i britanska i italijanska glumica Kejt Bekinsejl (Kate Beckinsale) i Đovana Mezođorno (Giovanna Mežogiorno), direktor italijanskog nacionalnog filmskog muzeja Alberto Barbera, francuski pisac i režiser Emanuel Karer (Emmanuel Carrere), portorikanski glumac Benisio Del Toro (Benicio), španski režiser Viktor Erise (Victor Erice) i indijski režiser i glumac Šekar Kapur.

Saopšteno je i da će van takmičarske selekcije biti prikazan i film o rumunskom diktatoru Nikolaju Čaušeskuu (Nicolae Ceaucescu).

Povezana vest:  Helen Miren: Deca ne bi trebalo da čitaju Šekspira

Međunarodni filmski festival biće održan 63. put od 12. do 23. maja.

U konkurenciji za Zlatnu palmu su, pored ostalih, britanski režiser Majk Li (Mike Leigh), Francuz Bertran Tavernije (Bertrand Tavernier), meksički režiser Alehandro Gonsales Inaritu (Alejandro Gonzalez Inarritu), Li Čang-dong iz Južne Koreje, Iranac Abas Kjarostami i Takeši Kitano iz Japana.

Povezana vest:  Nastavljeno snimanje filma Slobodana Šijana "Budi Bog s nama" u Bečeju

Festival će otvoriti „Robin Hud“ Ridlija Skota (Ridley Scott) koji će biti prikazan van takmičarske selekcije.

Van konkurencije će biti prikazani i novi film Olivera Stouna (Stone) „Money Never Sleeps“, kao i ostvarenje „You Will Meet a Tall Drak Stranger“ Vudija Alena (Woody Allen).

Prošle godine u Kanu je pobedila „Bela traka“ austrijskog režisera Mihaela Hanekea (Michael).