Harold Ramis

Preminuo poznati glumac i režiser Harold Rejmis

Američki glumac i režiser Harold Rejmis (Ramis), poznat po brojnim filmovima među kojima su „Isterivači duhova“ (Ghostbusters), „Dan mrmota“ (Groundhog Day), „Luda partija golfa“ (Caddyshack) i „Mafijaš pod stresom“ (Analyze This), preminuo je u 69. godini. Rejmis, koji je nekoliko godina patio od autoimune bolesti koja izaziva upalu i oštećenje krvnih sudova, umro je u ponedeljak u svom domu u predgrađu Čikaga, okružen porodicom i prijateljima. 
Kao scenarista, reditelj i glumac, tiho i često van ekrana, kreirao je neuporedivu i izuzetno uticajnu seriju komedija u filmografiji koja obuhvata neke od najomiljenijih i široko pominjanih klasika komedije tokom poslednjih 30 godina. 
Njegov značaj, kao očinske figure za generacije komičara, adekvatno je i u filmu Džada Apatoua „Zalomilo se“ (Knocked up), u kom je Rejmis glumio oca Seta Rogena. 
-Harold Rejmis stvorio je skoro svaki film koji me je naveo na to da poželim da postanem režiser komedija – rekao je Apatou. 
U „Isterivačima duhova“ Rejmis je igrao naučnika Egona Spenglera, dok je u komediji „Pruge“ (Stripes) igrao prijatelja iz vojske glumca Bila Mareja. Rejmis je bio mnogo uticajniji iza kamere i bio je zen majstor divlje, improvizatorske komične oluje zajedno s Marejem, Džonom Belušijem, Denom Ekrojdom i Čevijem Čejsom, navodi Asošiejted pres. 
Bio je koscenarista i režiser filmova „Luda partija golfa“, „Dan mrmota“ i „Mafijaš pod stresom“, a pomogao je u pisanju scenarija za filmove „Pruge“, „Ćufte“ (Meatballs) i „Isterivači duhova“. Rejmis, koji je u sređim godinama postao budista, bio je poznat po svojoj sklonosti ka duhovnom, što je izraženo u iskrivljenom, ali iskrenom egzistencijalizmu „Dana mrmota“, u kome Bil Marej ponovo proživljava jedan isti dan, sve dok ono što čini ne učini na najispravniji način. 
Njegovi roditelji imali su prodavnicu u Čikagu, a on je, pošto je diplomirao na univerzitetu u Sent Luisu, kraće vreme proveo radeći u jednoj instituciji za mentalne bolesti. Često je govorio kako mu je to iskustvo pomoglo da se pripremi za rad sa glumcima. 

Povezana vest:  Završeno snimanje filma „Jedini izlaz“ Darka Nikolića