12 godina ropstva

Film „12 godina ropstva“ treba prikazivati studentima

Istorijsku dramu „12 godina ropstva“, koja se bavi jednim od najmračnijih poglavlja američke istorije, trebalo bi prikazivati studentima, smatra Brenda Stivenson, profesorka istorije i stručnjak za robovlasništvo u Americi na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu (UCLA). 
-Reč je o kinematografskom remek-delu koje objašnjava ovu problematiku bolje od bilo kog drugog filma o ropstvu – smatra ona, navodeći da planira da ga prikaže svojim studentima.
-To je težak film za gledanje. Jedna od stvari koju, po meni, Stiv Mekvin odlično radi je prikazivanje institucionalnog nasilja – objašnjava Stivenson, preneli su američki mediji.
Ovo je samo jedno u nizu sličnih priznanja koje je ostvarenje britanskog reditelja Stiva Mekvina dobilo u poslednjih šest meseci. Stručnjaci, kritičari i publika kao i cela filmska industrija se slažu da film na maestralan način prikazuje patologiju rasizma, uspešno usklađujući istorijski kontekst i savremenu relevantnost.
Potresna priča o Solomonu Nortupu, slobodnom crncu koji je nakon otmice proveo 12 godina radeći kao rob na plantažama pamuka u Luizijani, nalazi se na samom vrhu liste favorita za Oskara, a glavni konkurenti su mu „Gravitacija“ Alfonsa Kuarona i „Američka prevara“ Dejvida O’Rasela. 
Film je na američkim blagajnama zaradio blizu 50 miliona dolara, što je za ovu vrstu ostvarenja, sa puno nasilja i krvi prilično respektabilna brojka. Na dodelu odlazi sa devet nominacija, među kojima za najbolje ostvarenje, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu (Čivetel Edžiofor) i najbolju sporednu žensku ulogu (Lupita Niong’o). 
Ukoliko Mekvin osvoji Oskara za režiju, on bi postao prvi crni reditelj koji je osvojio trofej u istoriji Američke filmske akademije.

Povezana vest:  Timberlejkova baka: verili se Džastin i Džesika