AVGUST U OKRUGU OSEJDZAvgust u okrugu Osejdž – glumačka ekipa za Oskara
 
Tragikomična drama Avgust u okrugu Osejdž pisca Trejsi Letsa (Tracy Lets) premijerno je izvedena na Brodveju nakon čega je doživela čak 648 izvođenja i ovenčana je sa 6 Toni nagrada, između ostalog za najbolji dramski tekst, koji je takođe nagrađen Pulicerom. Lets je svoju dramu adaptirao u scenario koji je režirao američki producent Džon Vels (John Welles). Vels je ostvario impozantnu karijeru kao izvršni producent brojnih filmova i tv programa, između ostalog West wing, ER, i Shameless, a nakon svog rediteljskog debija sa filmom The company men, ponovo se bacio u rediteljske vode.
Lets je želeo da glumačka ekipa koja je proslavila njegov komad na Brodveju ponovi svoj angažman i u filmskoj verziji, ali Vels se ipak opredelio za sopstvenu podelu. Iako je u početku nije odobravao, nakon što je odgledao film, Lets je bio i više nego zadovoljan rezultatom. Kako i ne bi kad je glumačka postava ovog filma krcata onim najboljim što Holivud može da ponudi.
Maestralna Meril Strip (Meryl Streep) ponovo je zablistala kao glava disfunkcionalne porodice koja se posle više godina otuđenja ponovo sastaje i hvata u koštac sa krizom. Za svoju ulogu nominovana je za rekordnog osamnaestog Oskara i dvadeset osmi Zlatni globus, a sa koleginicom Džulijom Roberts (Julia Roberts) našla se na listi nominacija svih većih nagrada, poput BAFTA, Zlatni globus, Satelit itd.
,,U nekom trenutku se čini da je gluma toliko intenzivna da će zaseniti ceo film, ali uz takve veličine kao što su Meril Strip i Džulija Roberts, stvarno ne možete da se žalite“, izjavio je jedan od kritičara. Pored glavnih zvezda, ostatak postave takođe je sačinjen od fantastičnih glumaca poput Benedikta Kamberbača (Benedict Cumberbatch), Džulijet Luis (Juliette Lewis), Ebigejl Breslin (Abigail Breslin), Krisa Kupera (Chris Cooper), Juana Mekgregora (Ewan McGregor) i drugih.
Film Avgust u okrugu Osejdž je na programu u subotu 1. marta u 22,00 i u nedelju, 2. marta u 11,00 (Sava centar).
Povezana vest:  Održana dečija likovna radionica po motivima iz filma "Letopisi Narnije: Putovanje Namernika zore 3D"!