12 godina ropstvaSpirit nagrada za „12 godina ropstva“

Istorijska drama „12 godina ropstva“ dobila je nagradu za najbolji nezavisni film, koja se tradicionalno dodeljuje veče uoči Oskara.
Drama o rasizmu u Americi britanskog reditelja Stiva Mekvina dobitnik je još četiri nagrada, uključujući za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala kenijskoj glumici Lupiti Niong’o.
Mnogi su sinoćnu dodelu Spirit nagrada u Santa Moniki doživeli kao „probu“ za Oskare koji će pobednicima biti predati večeras u Dolbi teatru u Los Anđelesu.
Naime, „12 godina ropstva“ je favorit i za prestižna priznanja Američke filmske akademije, a glavni konkurenti su mu „Gravitacija“ Alfonsa Kuarona i „Američka prevara“ Dejvida O’Rasela (nijedan od ova dva filma nije se nadmetao za Spirita koji nagrađuje samo ostvarenaja snimljena sa budžetom manjim od 20 miliona dolara).
Spirit nagradu za najbolju žensku ulogu ponela je Kejt Blančet za film „Nesrećna Jasmin“, a istu nagradu, ali u muškoj konkurenciji, odneo je Metju Mekonahi za dramu o AIDS-u „Poslovni klub Dalas“, dok je njegov partner u ovom filmu Džered Leto osvojio nagradu za mušku epizodnu ulogu.
Blančet, Niong’o, Mekonahi i Leto su, takođe, glavni favoriti za osvajanje glumačkih nagrada na dodeli Oskara.
Nagradu za najbolji debitantski film dobio je reditelj Rajan Kugler za film „Fruitvale Station“ o Oskaru Grantu, 22-godišnjem crncu koji je ubijen usred policijske stanice, a najboljim međunarodnim filmom proglašeno je francusko ostvarenje „Plava je najtoplija boja“ Abdela Kešiša.

Povezana vest:  Film Plaćenici 2 pun akcije, pucnjave i borbe