oskrari statueHolivud spreman za glavo veče

Holivud zadržava dah i moli da se nebo razvedri – od petka ne prestaje da pada kiša u Los Anđelesu, uoči početka svečanosti kada će najdužim crvenim tepihom prodefilovati „krem“ svetske kinematografije.
Uprkos nepovoljnim meteoroliškim prilikama, sve je spremno za 86. dodelu prestižnih nagrada Američke filmske akademije čiji je domaćin ove godine popularna voditeljka Elen Dedženeris.
-Želim da publika provede jedan fantastičan trenutak i da uživa u talentu i radu filmskih profesionalaca – izjavila je Čeril Bun Ajsaks, predsednica Akademije, najavljujući puno muzike, sa učešćem brojnih izvođača poput Pink, U2 i Bet Midler.
Za Oskara za najbolji film nadmeće se devet ostvarenja „koja predstavljaju široko polje naracije“, napomenula je ona.
Među njima se izdvajaju tri filma: potresna drama o rasizmu „12 godina ropstva“ (devet nominacija), intergalaktička odiseja „Gravitacija“ (10 nominacija) i humoristički triler „Američka prevara“ (10 nominacija).
Oni su pobrali gotovo sve nagrade sezone, tako da im nijedan drugi film u trci za Oskara – „Poslovni klub Dalas“, „Kapetan Filips“, „Filomena“, „Ona“, „Nebraska“ i „Vuk sa Vol Strita“ ne predstavlja ozbiljnu pretnju.
S obzirom da je sinoć na svečanosti u Santa Moniki pokupio pet Spirit nagrada – „Oskara“ za nezavisni film, među kojima za najbolji film, „12 godina ropstva“ dolazi večeras kao neprikosnoveni favorit.
Među „sigurnim“ osvajačima zlatne statuete u glumačkim kategorijama su Kejt Blančet (Nesrećna Džasmin) i Metju Mekonahi (Poslovni klub Dalas).
Oboje su dali izvanredne interpretacije – Blančet kao posrnula pripadnica njujorškog džet-seta, a Mekonahi kao oboleli od
HIV-a na početku pandemije side.
Ma koliko bili prestižni, njihovi konkurenti – među prvima Leonardi Dikaprio, Brus Dern, Meril Strip i Sandra Bulok, imaće mnogo poteškoća da ih istisnu i umesto njih podignu trofej.
Situacija je nešto složenija kada je reč o nagradi za epizodnu ulogu. Džared Leto, Mekonahijev partner u filmu „Poslovni klub Dalas“ će morati da pripazi na Barhada Abdija, somalijskog pirata iz „Kapetana Filipsa“, dok bi Lupiti Niong’o, zlostavljanu crnkiju u „12 godina ropstva“, Oskar mogao da izmakne u korist Dženifer Lorens, neodoljive domaćice iz „Američke prevare“.
Dvadesettrogodišnja Lorens je i najmlađa glumica koja je uspela da bude tri puta nominovana i to tri godine za redom – „Zima do kostiju“ (2011), „U dobru i u zlu“ (2012) i „Američka prevara“.

Povezana vest:  Put u avanturu koja ispunjava snove - ,,Tajni život Voltera Mitija" pretpremijerno od 4. januara