iramFilm Iram Hak pobednik Festa

Norveški film „Vaš sam“ rediteljke Iram Hak proglašen je za najbolje ostvarenje u programu 42. Festa „Evropa van Evrope“, saopštio je danas žiri.
Predsednik žirija i generalni sekretar FIPRESCI Klaus Eder rekao je na konferenciji za novinare da je nagrada dodeljena ostvarenju koje daje duboki uvid u pakistansku porodicu emigranata u Norveškoj.
Po oceni žirija, film Iram Hak izdvojio se po senzibilnosti I iskrenosti u prikazivanju usamljene žene u izuzetnoj interpretaciji glumice i veoma svežoj režiji, rekao je Eder.
On je rekao da se u konkurenciji za nagradu izdvojio i gruzijski film „U cvatu“, jer su oba ostvarenja snimile mlade žene, debitantkinje, sa veoma svežim rediteljskim pristupom.
-Oba filma zasulžila su da pobede, ali prema propozicijama samo je jedan mogao da dobije nagradu i izdvojili su se dodatni argumenti u korist nagrađenog filma – rekao je Eder.
Član žirija reditelj Goran Marković rekao je da je u analizi šest filmova u programu „Evropa van Evrope“ utvrdio da su se „vremena promenila, jer kvalitetom dominiraju filmovi o ženama koje su snimile žene“.
-Kroz oba filma i sudbine njihovih junakinja, shvatamo mnogo o tom mentalitetu i tim zemljama. Oba filma dala su veliki kulturološki i antropološki doprinos – rekao je Marković.
Član žirija Tomislav Kurelec rekao je da nagrađeno ostvarenje, kao i u film „U cvatu“, nude gledaocu uverljive glumačke interpretacije uz pomoć rediteljki i čvrtstih scenarija.
Autorka nagrađenog filma Iram Hak rekla je da je njen film ženska priča o ženi koja balansira između različitih kultura I očekivanja.
-Nagrada je za mene veliko iznenađenje, jer sam došla da uživam u festivalu i u Beogradu, a pobeda je veliki plus i puno mi znači -rekla je Hak.
Rediteljki Iram Hak večeras na zatvaranju glavnog programa Festa biće uručena diploma i novčana nagrada u iznosu 2.000 evra, najavili su organizatori.

Povezana vest:  Premijerno prikazan film "Vikend sa ćaletom", Džej prošetao crvenim tepihom