selfi oskrar 2014Studija: Holivud je i dalje svet muškaraca

Žene su i dalje „dramatično malo prisutne“ u holivudskim filmovima, pokazala je nova studija koju prenose britanski mediji.
Svega 15 posto protagonista u 100 američkih filmova sa najvećom zaradom u 2013. činile su žene, i pored širokog spektra proslavljenih glumica, pokazala je studija.
Od uloga sa tekstom na listi, svega 30 posto su imale žene a svega 29 procenata glavnih likova su bile žene.
Jednak broj muških i ženskih likova zabeležen je u svega 13 posto top 100 filmova, ali je većina glumica bila mlađa od svojih kolega.
-Sve u svemu, nismo videli neki pomak u broju ženskih likova i žena kao likova sa tekstom u poslednjoj deceniji – rekla je dr Marta Lauzen, izvršni direktor Centra za studiju žena na televiziji i filmu pri San Dijego Univerzitetu.
-Štaviše, ženski likovi mnogo manje od muških imaju jasno određene ciljeve ili su predstavljene kao neka vrsta lidera – dodala je ona.
Studija je takođe razmatrala i značaj ženskih likova u pričama, bez obzira na njihove nejasne ciljeve. Na primer, 61 posto muškaraca na filmu radi dok posao ima svega 40 posto žena.
U studiji je proučeno i predstavljanje manjina i gotovo tri četvrtine ženskih likova na filmu su belkinje. Žalosno je što su „vanzemaljke“ zastupljene isto koliko i Azijatkinje – sa po tri posto likova.
I Kejt Blančet i Sandra Bulok su proteklih meseci pokupile velike pohvale za svoje dominantne uloge u filmovima „Nesrećna Džasmin“ i „Gravitacija“, što, piše „Indipendent“, ovaj izveštaj čini relevantnijim.
-Mi u industriji koji i dalje budalasto verujemo u ideju da su ženski filmovi – sa ženama u centru, povremena pojava, grešimo – rekla je Blančet primajući Oskara za najbolju žensku ulogu za „Nesrećnu Džasmin“.
-Publika želi da ih vidi i takvi filmovi zarađuju. Svet je okrugao, narode.
Blančet je takođe ukazala i na seksizam na crvenom tepihu kada je na dodeli nagrada Udruženja glumaca u januaru čučnula do kamerana koji je kameru spustio do poruba njene haljine i pitala ga: „Da li to radite i momcima?“

Povezana vest:  PREMIJERA FILMA „CRNA ZORICA“ 20. MARTA U SAVA CENTRU