59 EOS-1D X design010 EURSerija Canon EOS-1 slavi 25. godišnjicu

Canon danas proslavlja 25. godišnjicu serije EOS-1, najbolje serije fotoaparata s izmenjivim objektivima ove kompanije.
Canonova serija EOS prvi put je predstavljena 1987. godine, lansiranjem na tržište modela EOS 650, prvog na svetu SLR (single-lens reflex) fotoaparata sa autofokusom (AF) koji je koristio elektronski sistem za pričvršćivanje, putem kojeg su se, pomoću električnih signala, mogle podešavati različite funkcije, uključujući AF i otvor blende. Dve godine kasnije, 1989., kompanija je predstavila prvi profesionalni model u seriji EOS – EOS-1. Stvoren da ispuni napredne zahteve profesionalnih fotografa, EOS-1 označio je početak razvoja profesionalne serije, a mogao se pohvaliti najnovijim tehnologijama i performansama koje su bile najbolje u klasi, višim nivoom ergonomije i visokom pouzdanošću i trajnošću.
Canon je od tada nastavio da demonstrira svoj fokus na fotografsku branšu, daljim razvojem svojih najboljih fotoaparata kako bi neprekidno ispunjavao zahteve profesionalnih korisnika, u korak sa vremenima koja se menjanju. Godine 1994., u vreme kada su profesionalni fotografi počeli sve više da se oslanjaju na AF mogućnosti SLR fotoaparata, Canon je predstavio EOS-1N. U poređenju sa prethodnikom, ovaj model je ponudio veći broj tačaka za fokusiranje i napredno prediktivno fokusiranje kod fotografisanja objekata u pokretu. Godine 2000., kompanija je predstavila EOS-1V, čija je glavna funkcija bio novi Area AF sistem visoke gustine sa 45 fokusnih tačaka, koji je omogućio prediktivni AF visoke brzine, do 9 sličica u sekundi.
Dolaskom digitalne ere, Canon je 2001. predstavio svoj prvi profesionalni Digital SLR (DSLR) fotoaparat —EOS-1D, nakon kojeg je usledio full-frame (fotoaparat sa senzorom dimenzija 35-milimetarskog filma) EOS-1Ds, godine 2002. Canonov trenutno najbolji model među profesionalnim DSLR fotoaparatima, EOS-1D X, na tržište je izbačen juna 2012. i trinaesti je po redu model u seriji EOS-1. Nudeći nenadmašan spoj brzine, rezolucije i kvaliteta slike, EOS-1D X je nastavio da donija pohvale profesionalnih fotografa koji pokrivaju različita područja – od fotoizveštavanja i sportske fotografije, do komercijalne fotografije i fotografisanja prirode.
Tokom proteklih 25 godina, moćna serija EOS-1 dolazila je sa najnovijim naprednim tehnologijama i performansama najboljim u svojoj klasi. Ove prednosti ugradili smo u našu kompletnu ponudu fotoaparata, od modela za početnike do profesionalnih modela. Canon je uvek dosledno nastojao da proizvede izuzetne fotoaparate koji proširuju kreativne mogućnosti snimanja i ispunjavaju potrebe fotografa, koje se neprekidno menjaju, na svim nivoima. U tom smeru nastavićemo i u budućnosti.

Povezana vest:  HONOR Magic Book akcija u Tehnomaniji, WinWin-u i Emmi Shop-u