007Samsung proširuje portfolio proizvoda za pametne kuće na sajmu IFA 2014

Kompanija Samsung Electronics najavila je proširenje portfolija svojih proizvoda za pametne domove na sajmu IFA 2014. Novi portfolio usluga i proizvoda dizajniran je tako da poveća bezbednost u domu, poboljša energetsku efikasnost, da se prilagodi lokaciji svakog doma i omogući glasovno upravljanje. Ovo je potvrda Samsungove posvećenosti ideji da pametne kuće budućnosti postanu stvarnost u sadašnjosti.
„Veoma smo uzbuđeni što možemo da obezbedimo iskustvo pametnog doma koje će učiniti život lakšim za naše klijente, sa inovativnim proizvodima koji svakoj osobi obezbeđuju pomoć u svakodnevnim rutinskim poslovima, kao što je upravljanje kućnim bezbednosnim sistemom i potrošnjom energije“, izjavio je Vonpjo Hong, predsednik Centra za medijska rešenja kompanije Samsung Electronics.
Samsungov pametni dom u srž svog etosa postavlja lakoću življenja korisnika. Sa proširenjem proizvoda za pametne domove koji uključuju i uređaje trećih lica, usluga je dizajnirana tako da pokriva sve aspekte modernog pametnog doma, od digitalnih brava za vrata do IP kamera i pametnih utikača. Ovi uređaji kombinuju celokupni portfolio proizvoda kompanije Samsung Electronics kako bi ponudili potpuno rešenje za pametne domove.
Samsungov pametni dom – omogućava pametniji način življenja
Samsungove bezbednosne usluge omogućavaju korisnicima da prate dešavanja unutar njihovog doma povezivanjem digitalnih brava na vratima i IP kamera, tako da korisnici mogu, sa udaljene lokacije, sigurno da pristupe podacima i da procene ko ulazi i izlazi iz njihovog doma. Na primer, ako se digitalna brava otvori dok korisnik nije kod kuće, na pametni telefon registrovan na tog korisnika biće poslato obaveštenje. Sa tog telefona može da se pokrene funkcija za prikaz doma „Home View“ na pripadajućoj aplikaciji na mobilnom telefonu, kako bi se proverile IP kamere i videlo da su se drugi članovi porodice bezbedno vratili kući ili da možda postoji neki razlog za zabrinutost.
Upravljanje potrošnjom energije je jedno od glavnih pitanja za veliki broja klijenata. Samsungov servis pametnog doma prati količinu električne energije koju koriste veliki potrošači poput klima uređaja i na ekranu ispisuje očekivani trošak za utrošenu električnu energiju. Korisnici zatim mogu da prate svoju potrošnju električne energije, bilo dnevno ili mesečno, te da zadaju nove ciljeve kako bi smanjili svoje račune. Takođe je moguće zadati maksimalnu dozvoljenu mesečnu potrošnju za svaki uređaj.
Novi servisi svesti o lokaciji omogućavaju uređajima u domu da se automatski uključe pomoću tehnologije prepoznavanja lokacije. Na primer, svetla i klima uređaj će se automatski uključiti kada se korisnik približi domu, što znači da će se korisnik vratiti u komforniji prostor za život.
Preko S Voice servisa za glasovno upravljanje koji je ugrađen u Gear seriju nosivih uređaja, kao i preko Galaxy pametnih telefona, ukućani mogu da aktiviraju klima uređaj, robotski usisivač i pametno LED osvetljenje u bilo kom trenutku i sa bilo kog mesta. Mnoge detaljne glasovne komande su fabrički učitane kako bi se korisniku omogućilo izdavanje specifičnih komandi širokom spektru uređaja. Samsung planira da proširi kompatibilnost svoje Smart Home ponude na proizvode drugih proizvođača uređaja i kućnih aparata, kao i na dodatne Samsungove proizvode.
Izgradnja ekosistema otvorenog pametnog doma
Kroz svoj rad kojim usmerava razvoj industrijskih standarda u oblasti servisa za pametne domove, Samsung je pionir u nastojanjima da se omogući povezivanje celokupnog doma na internet, te samim tim, da se omogući takozvani „internet stvari“ (Internet of Things).
U julu 2014. godine, Samsung i Intel odigrali su ključnu ulogu u otvaranju konzorcijuma Open Interconnect Consortium, koji, zajedno sa svojim osnivačima i budućim partnerima, ima za cilj da obezbedi standarde povezivanja.
Kao deo Samsungovih stalnih napora da se rast Samsungovog ekosistema pametnih domova ubrza, Samsung će javnosti predstaviti Smart Home SDK kasnije u toku godine, koji će omogućiti partnerskim kompanijama da razvijaju hardverske uređaje koji podržavaju Samsung Smart Home.
Uz to, Samsung je nedavno kupio SmartThings, kreatora vodeće otvorene platforme za pametne domove i korisnički „internet stvari“. Uz resurse i podršku Samsunga, SmartThings će nastaviti da ubrzava razvoj zaista otvorenog ekosistema za domove povezane na internet. Više detalja biće otkriveno na Samsungovoj razvojnoj konferenciji koja će biti održana od 11 do 13. novembra u San Francisku.
„Planiramo da izgradimo zaista otvoren ekosistem za pametne domove aktivnom ugradnjom različitih servisa i platformi u okvir našeg sistema, kao i otvaranjem Samsungove platforme za stručnjake za razvoj“, izjavio je Vonpjo Hong, predsednik Centra za medijska rešenja kompanije Samsung Electronics. „Samsung Smart Home će nastaviti da se razvija kroz razvoj novih servisa koji će našim klijentima omogućiti da uživaju u svojim životima na zaista pametne načine.“

Povezana vest:  Uspostavljena redovna mrežna pokrivenost

Samsung na sajmu IFA 2014
Samsung Smart Home će biti izložen na IFA 2014 od 5. do 10.9.2014. na nivou 2 u CityCube Berlin.