Networked Society City Index 2014 2Ericsson istraživanje – lista najpametnijih gradova

Kompanija Ericsson objavila je novo istraživanje u kojem rangira 40 gradova i meri njihovu zrelost u segmentu informacionih tehnologija i telekomunikacija, odnosno uticaj IKT investicija na ekonomski, društveni i razvoj životne sredine.
Jedan od ključnih zaključaka izveštaja jeste činjenica da gradovi sa niskim stepenom zrelosti IKT-a pokazuju tendenciju poboljšanja brže, nego visoko razvijeni gradovi. Mnogi gradovi imaju priliku da „preskoče“ druge, izbegavajući skupe i zastarele fizičke infrastrukture, i da upotrebom naprednih mobilnih tehnologija iskoriste prednosti inovativnih servisa i aplikacija.
„Gradovi će predstavljati glavna središta u kojima IKT mogu da donesu rešenja za ekonomski, društveni i održiv rast. Kao lider u razvoju IKT-a rešenja i implementacija, Ericsson igra glavnu ulogu u realizaciji koncepta umreženog društva, čime je otvoren put za efikasnije umrežavanje gradova“, istakao je Patrik Regard, direktor Networked Society laboratorije u kompaniji Ericsson.
Lista top pet gradova i dalje je nepromenjena (Stokholm, London, Pariz, Singapur i Kopenhagen), s tim da je Pariz nadmašio Singapur, čime je preuzeo treće mesto. U ovogodišnji izveštaj dodato je devet novih gradova: Berlin, Minhen, Barselona, Atina, Rim, Varšava, Muskat, Abu Dabi i Dubai. Među njima, Minhen se najbolje kotira, dok ga prate Berlin i Barselona.
Kompanija Ericsson je pokretačka snaga za umreženo društvo – globalni lider u tehnološkim komunikacijama i uslugama. Dugoročna saradnja sa svim većim telekomunikacionim operaterima na svetu, omogućuje ljudima, kompanijama i organizacijama da ispune svoj potencijal i stvore održivu budućnost.
Naši servisi, softverska rešenja i infrastruktura, posebno u mobilnim, širokopojasnim, kao i cloud rešenjima, pružaju mogućnost za industriju telekomunikacija, kao i druge sektore, da obezbedi bolje poslovanje, poveća efikasnost, unapredi korisničko iskustvo i iskoristi nove mogućnosti.
Sa više od 110.000 profesionalaca i klijenata u 180 zemalja, povezujemo naše globalno prisustvo i lidersku poziciju u tehnologijama i servisima. Kompanija Ericsson održava mreže koja povezuje više od 2.5 milijardi pretplatnika. Četrdeset procenata mobilnog saobraćaja u svetu odvija se kroz mreže koje koriste opremu i rešenja kompanije Ericsson. Naše investicije u istraživanja i razvoj, govore u prilog tome, da su naša rešenja, kao i naši klijente, za nas uvek na prvom mestu.
Kompanija Ericsson je osnovana 1876, sa sedištem u Stokholmu. Neto prodaja u 2013. iznosila je 34.9 milijardi američkih dolara. Kompanija je registrovana je na berzama NASDAQ OMX Stockholm i NASDAQ New York.

Povezana vest:  Štampanje u COVID-19 eri: Kako da ga ispravno obavljate?