Kaspersky LOGODupla pretnja: korisnici Mac-a i PC-a podjednako pod rizikom od sajber napada

Korisnici Apple kompjutera susreću se sa sajber pretnjama podjednako često kao korisnici drugih platformi, pokazalo je istraživanje kompanije Kaspersky Lab i B2B International. Na neke vrste pretnji čak nailaze češće. Iako je tačno da stručnjaci za bezbednost do sada nisu našli toliko štetne softvere za OS X kao za druge platforme, kao što je Windows, to ne znači da su Mac uređaji i podaci skladišteni na njima nekako imuni na rizik.
Istraživanje je pokazalo da se 24 odsto korisnika Apple desktop računara i 10 odsto korisnika Apple laptopova susrelo sa zloćudnim softverima ove godine*. Broj korisnika PC računara koji su se susreli sa pretnjom je malo viši i iznosi 32 odsto. Ipak, zloćudni softveri poput ransomvera napali su 13 odsto korisnika Mac računara naspram 9 odsto korisnika Windows računara. Slična je situacija sa prenjama kojima su cilj finansijski podaci: ovakve incidente je prijavilo 51 odsto korisnika OS X, odnosno 43 odsto korisnika sistema Windows.
Prema rezultatima istraživanja, korisnici Mac uređaja su generalno manje svesni Internet pretnji nego korisnici Windows uređaja. Na primer, 39 odsto vlasnika MacBook računara nisu nikad ili su jedva čuli za ransomver, a 30 odsto ne poznaje opasne zlonamerne programe koji mogu da eksploatišu ranjivosti u softveru. U poređenju s tim, od svih ispitanika, 33 odsto ne zna gotovo ništa o ransomveru i 28 odsto nije svesno zloupotreba.
Anketa pokazuje da polovina korisnika Mac računara i dalje zanemaruje potrebu za bezbednosnim rešenjima za Internet na svojim uređajima: samo 47 odsto korisnika MacBook računara i 59 odsto korisnika Apple desktop računara koriste zaštitu. Takođe, kada korisnici Apple računara biraju sigurnosno rešenje za svoje uređaje, mnogima je glavni prioritet cena (41 odsto), dok je kvalitet prioritet za 36 odsto ispitanika. Na trećem mestu je uticaj rešenja na performanse uređaja (33 odsto). U poređenju s tim, korisnicima Windows sistema je na prvom mestu efikasno otkrivanje pretnji (47 odsto), cena rešenja je na drugom mestu (42 odsto) i sposobnost rešenja da se izbori sa onlajn pretnjama je na trećem mestu (31 odsto).
„Korisnici OS X su dugo bili izolovani od opasnosti na Internetu tako da se osećaju gotovo nepobedivo, ali sajber pretnje danas sve više šire oblasti koje napadaju, tako da je važno biti pripremljen. U tom smislu, kompanija Kaspersky Lab preporučuje korisnicima Mac računara da instaliraju bezbednosno rešenje, ali i da zapamte pravila bezbednog ponašanja na Internetu“, kaže Vladimir Zapoljanski, potpredsednik marketinga za proizvode i tehnologiju u kompaniji Kaspersky Lab.
Glavni proizvod za privatne korisnike kompanije Kaspersky Lab – Kaspersky Internet Security – multi-device 2015, napravljen je da zaštiti korisnike različitih operativnih sistema, uključujući OS X, od sajber pretnji. Oni pružaju pouzdanu zaštitu od zloćudnih softvera, uključujući ransomver, i štite od finansijskih rizika korišćenjem integrisane SafeMoney tehnologije.

Povezana vest:  Najnoviji LG CORDZEROThinQ usisivač nudi još jednostavnije čišćenje

*Podrazumevaju se korisnici kojima je laptop ili desktop računar sa datom platformom glavni za korišćenje Interneta. Zbog toga što ljudi koriste različite uređaje istovremeno, mogu da se susretnu sa pretnjama iz ovog teksta na svakom od njih.