Desetogodisnjica proizvodnje baterija bez zive logoSony slavi 10. rođendan baterija bez žive

Kompanija Sony ove godine obeležava desetogodišnjicu proizvodnje srebro-oksid baterija bez žive. Kao rezultat inovativnosti i privrženosti ekološkoj proizvodnji, nastao je izum koji eliminiše zagađujuće efekte baterija, a pritom ne smanjuje njihove performanse. Popularni japanski proizvođač je pionir u razvoju baterije bez žive, a od 2005. godine Sony je lansirao proizvodnu paletu od čak 32 modela ovih baterija.

Povezana vest:  Telenor mreža po četvrti put najbolja u Srbiji prema merenju kompanije UMLAUT

Deseta godina proizvodnje baterija bez žive, ujedno je i priznanje vizionarske ideje koja je iz kompanije Sony stigla deceniju pre zakonodavne inicijative Evropske unije, koja će od 1. oktobra 2015. godine zabraniti korišćenje žive u svim „dugme“ baterijama.

Iako može biti veoma toksičan zagađivač, ova supstanca je korišćena u industriji baterija u malim količinama, od dva odsto ukupne težine baterije, kako bi sprečila rđanje baterija koje može dovesti do njihovog oticanja i curenja. Nasuprot baterijama sa živom koje se mogu naći na tržištu, Sony baterije bez žive koriste prah od legure cinka koji je otporan na rđanje, a sadrže i anti-korozivni materijal u građi anode. Anti-korozivni materijal je proširen i na površinu, kako bi se sprečilo i najmanje curenje.

Povezana vest:  Tri saveta za prolećno vežbanje