nokia_mapsNokia i Yahoo će sarađivati u oblasti internet ulsuga

 

Finski proizvođač mobilnih telefona Nokia i američki internet pretraživač Yahoo sklopili su sporazum o saradnji u oblasti internet usluga, koji uključuje mape i elektronsku poštu.

Dve kompanije na taj način nameravaju da se efikasnije bore sa novim konkurentima na bežičnom telekomunikacijskom tržištu, preneo je Reuters. Uloga mobilnih usluga i softvera se znatno povećala od kada su  Apple i  Google stupili na to tržište i „prisilili“ proizvodjače mobilnih telefona, kao što su Samsung i Nokia da prošire svoju ponudu. Nokia je tokom nekoliko godina uložila više od 10 milijardi dolara (8,09 milijardi evra), da bi postigla konkurentnost u novoj oblasti. Za sada je njihova ponuda internet usluga, koje idu od preuzimanja muzike do i-mejla, uspela da privuče malo korisnika koji plaćaju.

Povezana vest:  Da li su povezani medicinski uređaji sledeća popularna meta sajber kriminalaca?

-To je dublja saradnja nego što su mnogi očekivali – tvrdi analitičar firme „MKM Partners“ Tero Kuitinen i dodaje: – Može da pomogne da se prošire usluge Nokie u oblasti elektronske pošte i govornih usluga na tržištima u razvoju, na kojima ima dobru prodju.

Prema novom sporazumu, Yahoo će postati ekskluzivni davalac i-mejl usluga Nokiji, a Nokia će jedina obezbedjivati mape i navigaciju za Yahoo.

Povezana vest:  Pametni telefon inspirisan Generacijom Z – Huawei P smart 2019