google

Gugl postaje holding kompanija Alfabet

Kompanija Gugl (Google) obrazovala je novu kompaniju za kontrolu svojih različitih poslovanja od unosnog interneta do poduhvata kao što su samonavodeći automobili i istraživanja produžetka ljudskog života.
Nova kompanija zvaće se Alfabet (Alphabet), najavio je sinoć direktor i jedan od osnivača Gugla Leri Pejdž.
Pejdž je najavio da će biti direktor novog holdinga, dok će dugogodišnji rukovodilac u Guglu Sandar Pičai biti direktor osnovnog posla Gugla u koji spadaju pretraga interneta, oglašavanje i Jutjub.
Nova kompanija korisiće ime Gugl za osnovno poslovanje, a nova struktura omogućiće nezavisnost za odeljenja kao što su Nest koji pravi sisteme za kućne uređaje povezane internetom, ili Kaliko (Calico) za napredna istraživanja u zdravstvenoj zaštiti, rekao je Pejdž.
Analitičari kažu da će ovaj potez naići na odobrenje Vol strita koji je tražio veću fiskalnu odgovornost, a Pejdž je rekao da će u okviru reorganizacije kompanija početi da izveštava o finansijskim rezultatima po segmentima. To će dati jasniju sliku kako posluje osnovni deo Gugla – njegovo odeljenje za internet.
Gugl je prošle godine prijavio više od 14 milijardi dolara profita od 66 milijardi dolara prihoda od prodaje, većinom od unosnog internet oglašavanja, dok su ostalim njegovim poduhvatima bile potrebne veće investicije bez brzog vraćanja uloženog.
Akcije te kompanije su porasle proteklih nedelja pošto je novi finansijski direktor najavio rezanje nekih troškova.
Reorganizacija će takođe zacementirati značaj Pičaja kojeg mnogi smatraju potencijalnim naslednikom Pejdža. Drugi osnivač Gugla Sergej Brin biće predsednik nove holding kompanije.
Pejdž je naznačio da reorganizacijom želi da da veća ovlašćenja direktorima kompanija koje će biti deo sistema Alfabeta.
-Naša kompanija danas dobro radi, ali mislimo da je možemo učiniti čistijom i odgovornijom – naveo je Pejdž.
Pod Alfabetom će raditi Kaliko osnovan za medicinska istraživanja 2013, Nest koji je kupljen 2014, Fajber (Fiber) koji radi na izgradnji širokopojasnog interneta u nekoliko gradova, Gugl eks (Google X) koji se bavi samonavodećim vozilima.
Alfabet će takođe nadzirati Gugl venčrs (Google Ventures) i Gugl kapital (Google Capital) koji se baƒve investicijama. Analitičarti ocenjuju da će nova struktura Guglu omogućiti da laške prodaje delove svoje kompanije ili kupiti nove.
Pejdž je ranije naznačio da je obožavatelj čuvenog investitora Vorena Bafeta, čiji poslovni konglomerat Berkšir hatavej (Berkshire Hathaway) poseduje više od 80 podružnih kompanija i svakom dozvoljava značajnu samostalnost u radu.

Povezana vest:  Žene čuvaju slike na mobilnim uređajima više od muškaraca, ali ih ne obezbeđuju