intel-logoIntel predstavlja planove u oblasti računarstva visokih performansi

 

Tokom Međunarodne konferencije superračunarstva (ISC), kompanija Intel Corporation objavila je planove o predstavljanju novih proizvoda zasnovanih na arhitekturi Intel® Many Integrated Core (MIC) koja će stvoriti platforme sposobne da izvedu do billion izračunavanja u sekundi, dok će zadržati prednosti koje nude standardni procesori kompanije Intel.

Namenjen segmentu računarstva visokih performansi kao što su otkrića, naučna istraživanja i finansijske ili klimatske simulacije, prvi proizvod pod kodnim imenom ”Knights Corner” biće napravljen u Intelovom 22 nanometarskom proizvodnom procesu – tranzistorske strukture koje zauzimaju 22 milijarditi deo metra – i koristiće Murov zakon da smesti desetine Intelovih jezgara na jednom čipu. Dok će velika količina zadataka biti najbolje izvršavana na nagrađivanim Intel® Xeon® procesorima, Intel® MIC arhitektura će doneti više poslovnih mogućnosti za visoko paralelne aplikacije.

Industrijski dizajn i razvojni alati pod kondim nazivom „Knights Ferry” su na putu ka izabranim razvojnim inženjerima, a početkom druge polovine 2010. godine, Intel će proširiti program kako bi obezbedio veliki broj razvojnih alata namenjenih Intel® MIC arhitekturi. Uobičajeni Intel softverski alati i tehnike optimizacije između Intel® MIC arhitekture i Intel Xeon procesora podržaće raznovrsne modele programiranja koji će staviti neverovatne performanse u ruke naučnika, istraživača i inženjera, dajući im mogućnost da ubrzaju potrebno vreme da bi se došlo do novog otkrića. Intel® MIC zasnovana je na nekoliko projekata kompanije Intel, uključujući ”Larrabee,” i istraživačke projekte Intelovih laboratorija, poput projekta Single-chip Cloud Computer.

Povezana vest:  Kućni robot kompanije LG dobio nagradu za inovativne tehnologije i odličan dizajn

-CERN openlab tim je uspeo da prebaci kompleksni C++ paralelni test na Intel MIC softversku platformu za samo nekoliko dana – izjavio je Svere Jarp, tehnički direktor kompanije CERN openlab i dodao: – Poznati model hardver programiranja omogućio nam je da pokrenemo softver za mnogo kraće vreme od očekivanog.

-Intel Xeon procesori i naši novi proizvodi zasnovani na Intel® Many Integrated Core arhitekturi će još više pomeriti granice nauke i pronalazaka, dok Intel ubrzano radi na pronalaženju rešenja za neke od najvećih izazova današnjice – izjavio je Kirk Skaugen, potpredsednik i generalni direktor Intelove grupe Data Centre.

Povezana vest:  Upleteni u modu – Sony x AURIA ekološki aksesoari

-Intel® MIC arhitektura će obogatiti naše vodeće HPC proizvode i rešenja koja se već nalaze u više od 82 odsto vrhunskih svetskih superkompjutera.

 

Top500

Tridesetpeto izdanje Top500 liste, koje je najavljeno na ISC konferenciji, pokazuje da Intel nastavlja da predstavlja značajnog igrača, kada je reč o računarstvu visokih performansi, sa 408 sistema (ili približno 82 odsto) zasnovanih na Intel procesorima. Više od 90 odsto quad-core sistema koristi Intel procesore, sa Intel® Xeon® 5500 serijom procesora koja uvećava svoje prisustvo na 186 sistema, u poređenju sa 95 sistema koliko ih je bilo na prethodnoj listi. Čipovi koje proizvodi Intel, pokreću gotovo polovinu od 50 najjačih sistema na svetu.

Povezana vest:  Postani deo druge generacije polaznika neprofitne IT škole – IT Bootcamp

Polugodišnju TOP500 listu superračunara izrađuju Hansa Meuer, sa Univerziteta u Manheim-u, Erich Strohmeaier i Horst Simon iz istraživačkog centra „National Energy Research Scientific Computing Center” koji deluje u okviru Američkog Ministarstva za Energetiku, i Jack Dongarra sa Univerziteta u američkoj državi Tenesi. Kompletan izveštaj je dostupan na  adresi www.top500.org.

 

Nova exascale laboratorija

Kako bi se izašlo u susret izazovu upravljanja simulacijama velikih srazmera, gde se govori o multi petaflops i exaflops opusu računarstva, kompanije Intel, Forschungszentrum Julich (FZJ) i ParTec će objaviti višegodišnji rad na projektu stvaranju ExaCluster laboratorije (ECL) u gradu Julich. Laboratorije će raditi na razvoju ključnih tehnologija, alatki i metoda da bi se napajale multi petaflops i exaflops mašine, fokusirajući se na skalabilnosti i rezilijentnost tih sistema. ECL će postati najnoviji član Intel Labs Europe, mreže centara koji se bave istraživanjem i inovacijama i protežu se širom evropskog regiona.