Enable pic

Kaspersky Lab i ENABLE projekat rešavaju problem sajber maltretiranja i podstiču IT inovacije

Kompanija Kaspersky Lab je postala partner organizacije ENABLE (Evropska mreža za suzbijanje maltretiranja u edukativnom okruženju) i podržala je Hackathon događaj kako bi podstakla mlade ljude da osmisle IT inovacije i pomogla u rešavanju globalnog problema sajber maltretiranja.
Događaj Hackathon u organizaciji ENABLE projekta održan je 13. oktobra kao deo Evropske nedelje kodiranja, i okupio je mlade ljude, stručnjake iz sfere obrazovanja i zaštite dečijih prava, stručnjake za suzbijanje sajber maltretiranja, kao i političare. Događaj je imao cilj da podstakne mlade ljude da timskim radom osmisle aplikaciju ili kreativni alat koji će pomoći u smanjenju sajber maltretiranja. Kao partner događaja, kompanija Kaspersky Lab je izabrala tim sa najkreativnijim tehnološkim rešenjem i dodelila mu specijalnu nagradu.
Dženis Ričardson (Janice Rićardson), Viši savetnik u organizaciji European Sćoolnet, nekadašnji koordinator Insafe mreže i koordinator projekta ENABLE, izjavila je: „Jako smo ponosni što za partnera imamo kompaniju kao što je Kaspersky Lab. Kaspersky ne samo da poseduje izuzetno stručno znanje, nego i razume važnost suzbijanja maltretiranja širom sveta, naručito sajber maltretiranja. A ovaj događaj objedinjuje obe teme. Na takmičenju je predviđeno da bude šest pobedničkih timova, a sam nivo takmičenja će biti veoma visok. Želimo da vidimo kako mladi ljudi razvijaju svoje onlajn veštine koje će im i pomoći da razumeju kako funkcioniše sam proces maltretiranja, i koje će im pomoći da kroz timski rad osmisle kreativna rešenja koja će zaustaviti to maltretiranje“.
Tokom samog događaja, kompanija Kaspersky Lab je objavila pobednički projekat koji je proglašen za najpraktičnije i najkorisnije rešenje za suzbijanje maltretiranja na osnovu glasova žirija. Tim Youth Panel iz Nemačke osmislio je aplikaciju koja predstavlja neku vrstu „prve pomoći“ protiv sajber maltretiranja. Aplikacija se emotivno obraća mladim ljudima, povezujući se sa njihovim svakodnevnim životom i navikama. Pomoću „korisnih snimaka“ ova aplikacija bi svim žrtvama trebalo da pruži podršku, kao i informacije o tome kako brzo i efikasno mogu da pronađu pomoć unutar onlajn servisa gde se maltretiranje odigralo (na primer ukazivanjem na to gde se tačno nalazi opcija za brisanje i prijavu komentara). U sastavu pobedničkog tima bila su četiri studenta čiji je mentor bila Stefani Rak (Stefanie Rack), lider tima Youth Panel i referent za medijsku pismenost u projektu Evropske unije „Klikni bezbedno“ (Clicksafe).
„Imamo cilj da učinimo da Internet postane bezbedniji. Maltretiranje, a naročito sajber maltretiranje, predstavlja jako ozbiljan problem koji ima socijalne i emotivne implikacije. Naša misija je da naučimo decu i njihove roditelje kako da se bore protiv pretnji sa kojima se susreću na internetu. Pružajući podršku događaju Hackaton, mi dobijamo priliku da uradimo upravo to, izjavio je Dejvid Em (David Emm), glavni bezbednosni istraživač u Globalnom istraživačkom i analitičkom timu kompanije Kaspersky Lab. „Bilo je jako teško odabrati samo jedan pobednički projekat s obzirom na to da su svi timovi predali impresivne projekte. Izabrali smo tim Youth Panel zato što je njihova ideja o pružanju prve pomoći žrtvama sajber maltretiranja jako primenljiva, korisna i laka za primenu. Sa ovom aplikacijom za „prvu pomoć“, svako ko proživljava neku vrstu maltretiranja u školi može vrlo jednostavo da pronađe savet, korisne informacije, podršku i ohrabrenje na dohvat ruke“.
Kao sponzor F1 tima Scuderia Ferrari, kompanija Kaspersky Lab je nagradila pobednički tim trodnevnim putovanjem u Italiju kako bi posetili fabriku u Maranelu. Tim će takođe prisustvovati finalnom događaju trke Ferrarri Ćallenge na stazi u Maranelu i biće u prilici da uživo iskusi ovaj uzbudljiv događaj.
Za dodatne informacije o radu kompanije Kaspersky Lab na sprečavanju sajber maltretiranja, njenom partnerstvu sa organizacijom EUN i drugim CSR aktivnostima, posetite ovu stranicu. Za dodatne informacije o sajber maltretiranju, o tome kako ga sprečiti i prijaviti, posetite Kaspersky Kids Safety portal.

Povezana vest:  Canon još jednom dokazao nadmoć u rešenjima za štampu osvojivši osam BLI nagrada