new-york-city-78181 1920

Inicijativa „Konstruisanje pametnih gradova“ izdaje smernice za usvajanje novih tehnologija

„Konstruisanje pametnih gradova“, neprofitna globalna inicijativa koja se bavi sajber bezbednosnim izazovima u ovakvim tipovima gradova, objavila je smernice za usvajanje tehnologije pametnih gradova, razvijene u saradnji sa Alijansom za bezbednost u cloud-u (Cloud Security Alliance-CSA). Ovaj vodič omogućava organizacijama pregled ključnih elemenata potrebnih za implementaciju najboljih tehnoloških rešenja koja nose sa sobom mali rizik i izloženost sajber pretnjama.
Očekuje se da će globalno tržište pametnih gradova porasti sa 411,31 milijardi u 2014. godini na 1134,84 milijarde američkih dolara u 2019. godini. Uzimajući u obzir ovaj očekivan porast, dokument koji je kreirala inicijativa „Konstruisanje pametnih gradova“ pružiće smernice javnim i privatnim organizacijama povodom planiranja i organizacije, kao i uskljađivanja tehnologija koje će biti korišćene u pametnim gradovima. Dokument pruža informacije o neophodnim testiranjima i procenama koje treba uzeti u obzir prilikom odabira najboljih i najbezbednijih proizvođača i tehnologija.
„Tehnologija uveliko predstavlja sastavni deo naših gradova i od velike je važnosti da ona bude dobro zaštićena i obezbeđena. Smernice koje smo sastavili mogu koristiti organizacije širom sveta koje imaju za cilj da obezbede sigurnu tehnologiju za gradove“, izjavio je Cezar Cerudo (Cesar Cerrudo), član odbora inicijative „Konstruisanje pametnih gradova“ i šef tehnološkog odseka kompanije IOActive.
„Ljudi su rešili da stvore neku vrstu utopijske sredine koju mi zovemo pametan grad. Ova sredina ima za cilj da unapredi naš razvitak i učinak do nivoa koji nije zabeležen do sada, što joj omogućuju savremeni informacioni sistemi i tehnologija. Stvaranje ove utopijske sredine predstavlja veliku posvećenost i izazov za sve učesnike, od građana do organizacija. Naš zadatak je da na najbolji mogući način razvijamo, štitimo i rukovodimo resursima, a to možemo uraditi odabirom najefikasnijih i najbezbednijih tehnologija. Upravo o tome govore naše smernice“, izjavio je Muhamed Amin Hasbini (Mohamad Amin Hasbini), saradnik inicijative „Konstruisanje pametnih gradova“ i stručnjak za bezbednost u kompaniji Kaspersky Lab.
„Gradovi usvajaju nove tehnologije koje imaju veliki potencijal da poboljšaju bezbednost građana i kvalitet usluga koje se pružaju građanima, kao i da smanje troškove. Ovi novi pametni gradovi u sve većoj meri usvajaju tehnologiju „Internet stvari“ (Internet of Things) koja povezuje senzore u okviru cloud sistema i na taj način prikuplja relevantne informacije i automatizuje proceduru donošenja odluka. Pametni gradovi imaju veliki potencijal ali takođe donose i rizik usled korišćenja novih tehnologija. Alijansa za bezbednost u cloud-u ponosna je što će sarađivati sa inicijativom „Konstruisanje pametnih gradova“ na ovim smernicama koje se odnose na usvajanje novih tehnologija, sa ciljem da gradskim vlastima pruži neophodno znanje koje će im pomoći da odaberu najbolja tehnološka rešenja za svoje gradove“, dodao je Brajan Rasel (Brian Russell), predstavnik Alijanse za bezbednost u cloud-u (CSA) i glavni inženjer u odseku za rešenja za sajber bezbednost u kompaniji Lidos.Neke od smernica koje se nalaze u dokumentu inicijative „Konstruisanje pametnih gradova“ jesu:

Odabir tehnologije
Proces planiranja i odabira dizajna
Prethodna istorija ranjivosti
Bezbednost proizvođača
Rukovođenje proizvodom
Testiranje
Implementacija, rad i održavanje tehnologije
Implementacija
Rad i održavanje
Odlaganje tehnologije

Povezana vest:  Samsung donosi iskustvo najnovijih Galaxy Z Fold5 i Z Flip5 mobilnih telefona, serije Tab S9 i Watch6 satova na uređaje prethodnih generacija

Da pročitate kompletan izveštaj o smernicama, posetite stranicu: http://securingsmartcities.org/wp-content/uploads/2015/11/Guidlines_for_Safe_Smart_Cities.pdf