Electrolux_green‘’Ozelenite’’ vaš dom

 

 

Zeleno je u modi

 

Recikliramo, vozimo ekološke automobile i jedemo lokalno proizvedenu hranu. Ali kako da utičemo na srce našeg doma – našu kuhinju?

Najvažnija stvar u “ozelenjavanju”  vaše kuhinje je odabrati uređaje koji troše minimalnu količinu energije. Evo 10 saveta kako da vašu kuhinju učinite više ekološkom.

 

1. Nadogradite vaš aparat: Nadogradnjom vašeg 10 godina starog frizidera A++ modelom smanjujete potrošnju energije za više od 60%. To nas dovodi do otprilike 800€ ustede tokom prosečnog životnog veka frižidera.

 

2. Nemojte ignorisati energetsku oznaku: Ušteda energije znači uštedu novca. Što više enegije uštedite, manje CO2 gasa ce biti emitovano u atmosferu što ce pozitivno uticati na klimatske promene. Energetska oznaka (nalepnica) na ili u aparatu, pokazuje energetsku efikasnost proizvoda na skali od A do G, gde A označava najmanju potrošnju. Za frižidere i zamrzivače skala  je proširena od A+ do A++ , što je još efikasnije.

Povezana vest:  Intelova nagrada za inovacije podstiče mlade preduzetnike

 

3. Koristite sistem indukcije: Induction šporeti su mnogo energetski efikasniji od običnih i troše 25% manje energije, čak i u poređenju sa najefikasnijim alternativama.

 

4. Ne perite sudove ručno: Jedan od najboljih načina da uštedite energiju jeste da investirate u mašinu za sudove. Najefikasnija mašina za sudove danas troši 15 litara vode naspram 60 litara koliko troši prosečna mašina.

Povezana vest:  Kompanija Kaspersky preporučuje 5 zdravih digitalnih navika za 2023. godinu

 

5. Ne smeštajte frižider i friz blizu izvora toplote: Pomerite ih od rerne, radijatora i prozora gde su izloženi sunčevoj svetlosti  .

 

6. Koristite frižidere sa automatskim odmrzavanjem:  5-mm leda u vašem frizu diže nivo energije za  30%. Zato izaberite friz sa automatskim odmrzavanjem i tako uštedite ne samo energiju i novac već i vreme.

 

7. Prskajte veš: mašine za pranje veša su drugi najveći energetski i vodeni potrošač od kućnih uredjaja. Potražite veš mašinu sa direktnom sprej funkcijom koja smanjuje potrošnju energije i vode u domu za čak 35 do 50 %. Takodje potražite mašinu za veš sa funkcijom odlaganja.

 

8. Sušite sa pumpom: Odaberite sušač sa pumpom koja emituje toplotu. Ona štedi 50% više energije od starih modela.

Povezana vest:  Viber ima novi ekran za četove

 

9. Koristite eko modele: Oni štede i energiju i vodu

 

10. Koristite vodu iz automata: Flaširana se smatra zdravijom i bezbednijom za piće. Ipak, istina je da je u mnogim slučajevima voda iz automata ipak zdravija. Ako ne možete da živite bez mehurića, investirajte u frižider koji toči kiselu vodu.

 

Electrolux ima  Green Range proizvode u svom asortimanu za kuhinju i pranje.Definisani kao energetski najefikasniji uredjaji u svim kategorijama, posebno se izdvajaju mašina za pranje veša koja štedi energiju i frižider koji je čak 40% štedljiviji od običnih, a pravljen je od recikliranih materijala.