Astra 6

TV uređaji su i dalje dominantni kada je u pitanju gledanje televizijskog programa

Kompanija SES Astra, globalni satelitski operater koji nudi atraktivne pakete besplatnih internacionalnih kanala u digitalnom kvalitetu, želela je da sazna u kojoj meri su građani tri najveća grada u regionu, Beograda, Zagreba i Ljubljane, informisani o besplatnim kanalima, kao i da otkriju više o njihovim navikama prilikom gledanja televizije. Prema rezultatima istraživanja, televizori i dalje predstavljaju dominantne uređaje za gledanje televizijskog sadržaja, pri čemu čemu čak 57 odsto ispitanika u regionu svakodnevno koristi isključivo TV uređaje za gledanje televizijskog sadržaja, dok 32 odsto ispitanika koristi TV ali i druge uređaje. Ovi rezultati ukazuju na to da, iako živimo u vremenu pametnih mobilnih uređaja, građani ove 3 regionalne prestonice i dalje vole da gledaju TV sadržaj udobno smešteni u svojim dnevnim sobama. Naime, procenat ispitanika koji koriste isključivo TV uređaj za gledanje televizijskog sadržaja iznosi čak 64,8 odsto u Zagrebu, a slede ga Beograd sa 56,8 odsto i Lubljana sa 50,2 odsto.
Građani Zagreba u mnogo većoj meri gledaju televiziju u odnosu na stanovnike druge dve prestonice u regionu, čineći televiziju neizostavnim delom njihovih svakodnevnih života. U Zagrebu, čak 25 odsto korisnika (u Beogradu 12,8 odsto, u Ljubljani 6,5 odsto) konstantno drži upaljen televizor dok dodatnih 25 odsto (u Beogradu 3,7 odsto, u Ljubljani 7,1 odsto) gleda televiziju više od šest sati dnevno. Usled savremenog načina života koji ne dozvoljava previše slobodnog vremena, ne čudi podatak da čak četvrtina građana koji žive u prestonicama dokumentarne emisije smatra najboljim televizijskim sadržajem, budući da im pružaju edukativno i informativno iskustvo.
Život u dinamčnim prestonicama u regionu istočne Evrope koji obuhvata različite kulturne, sportske i svakodnevne događaje predstavlja veliki izazov za građane, s obzirom na to da nisu u mogućnosti da posete sve događaje koji ih interesuju, i upravo u tome im satelitska televizija može pomoći. SES Astra sateliti koji su respoređeni širom Evrope, uključujući i Srbiju, pružaju korisnicima čitav niz besplatnih internacionalnih kanala sa filmskim, edukativnim, sportskim, informativnim, dokumentarnim, muzičkim, dečijim i kulturnim sadržajem, na položaju ASTRA 19,2E, pružajući im priliku da odgledaju sve događaje koje su propustili.
ASTRA će korisnicima u Srbiji omogućiti kvalitetan digitalni sadržaj i najbolje multimedijalno iskustvo pomoću male satelitske antene, za sve one koji bi hteli da gledaju nove i drugačije televizijske programe. Naime, istraživanjem je ustanovljeno da čak 30 odsto ispitanika u Beogradu smatra da televizijskom sadržaju nedostaje više dokumentarnih emisija, dok dodatnih 21,4 odsto ispitanika smatra da televizijski program ne sadrži dovoljno emisija o putovanjima, oko 16,8 odsto ispitanika bi želelo da gleda kanale sa kulturnim sadržajem, a 13,4 odsto ispitanika bi volelo da na televiziji ima više kanala u HD i UHD formatu, što ponudu kompanije ASTRA od 500 različitih kanala emitovanih sa pozicije ASTRA 19,2E čini idealnom za sve gledoce na teritoriji Srbije.
ASTRA sateliti omogućuju korisnicima da gledaju brojne kvalitetne tematske kanale, uključujući i stotine besplatnih kanala (više od 500 TV kanala + radio) koji su dostupni na poziciji ASTRA 19,2E, kao što su Eurosport, Sport1, VIVA i CNN, ali i oko 50 kanala u HD formatu. Takođe, kompanija ASTRA plasirala je na tržište i nekoliko Ultra HD kanala kao što su Fashion One 4K, pearl.tv, INSIGHT i SES Ultra HD Demo kanal. Ovo je direktno uzrokovano činjenicom da mnogim korisnicima gledanje telvizije ne predstavlja samo vrstu zabave nego i način za sticanje novih znanja, ali pre svega na jednostavan i prijatan način.

Povezana vest:  Istraživanje kompanije Kaspersky Lab otkrilo interne poslovne IT pretnje koje izazivaju najveći gubitak podataka