Rešenje Kaspersky Endpoint Security za Windows – osnovni deo rešenja Kaspersky Endpoint Security for Business –  zvanično je sertifikovano nakon ispunjenja “Zajedničkih kriterijuma koji se koriste pri evaluaciji bezbednosti informacionih tehnologija (CC).” Radi se o međunarodnom standardu za potvrdu kompjuterske bezbednosti. Priznat u 32 zemlje, ovaj sertifikat predstavlja odraz kvaliteta proizvoda, integriteta koda ali i ekspertize kompanije Kaspersky Lab kada govorimo o zaštiti klijenata.

Uz pretpostavku više od polovine (57 odsto) svih kompanija da će njihova sajber bezbednost u nekom trenutku biti kompromitovana, ona nastavlja da bude od velike važnosti i to kako za javni, tako i za privatni sektor. Iz tog razloga je od vitalne važnosti da kompanije dobiju osiguranje da će najbolji proizvodi biti iskorišćeni u cilju zaštite njihovih poverljivih podataka i sistema. CC sertifikat je globalno priznat od strane državnih organa i organizacija, kao i ministarstava. Sertifikat donosi odgovornost za bezbednost svih potpisnika, što zapravo predstavlja vredan pokazatelj kvaliteta i doslednosti.

Povezana vest:  Prva faza konkursa,,Vip izazov3'' uspešno završena

Proizvodi kompanije Kaspersky Lab do sada su sertifikovani za EAL 2+ nivo sigurnosti, koji je priznat od strane svih zemalja potpisnika širom sveta. Sertifikacija je sprovedena od strane nezavisne Španske laboratorije za evaluaciju i odobrena od strane sertifikacionog tela Španije. Izdata potvrda o sertifikaciji potvrđuje sposobnost rešenja Kaspersky Endpoint Security za Windows da obezbedi pouzdanu enkripciju za podatke o uređaju, uključujući korisničke podatke i podatke o operativnom sistemu, zajedno sa antimalverom i funkcijom kontrole pristupa.

Enkripcija podataka je od velike važnosti za kompanije u odnosu na predstojeću GDPR regulaciju koja zahteva od kompanija da osiguraju transparentnost principa po kojima se vrši obrada i zaštita podataka. Enkripcija koju koristi kompanija Kaspersky Lab (Kaspersky Lab Full Disk encryption), izgrađena na FIPS 140-3 sertifikovanoj tehnologiji, dozvoljava kompanijama da omoguće šifrovanje osetljivih podataka, nezavisno od načina na koji krajnji korisnik donosi odluku o tome koji će delovi biti šifrovani. Svi fajlovi koji se nalaze na hard disku će se automatski šifrovati i zaštititi lozinkom – ovo uključuje i privremene fajlove, koji često sadrži osetljive podatke.

Povezana vest:  LG predstavlja budućnost pametnih kuhinja na CES 2019

“Veoma smo srećni zbog činjenice da smo dobili ovaj sertifikat. U poslednjih 20 godina bili smo posvećeni razvoju naših proizvoda do najvišeg mogućeg kvaliteta i ovakva potvrda zaista pokazuje moć našeg rešenja za krajnje korisnike”, izjavila je Nikita Švetsov (Nikita Shvetsov), šef tehnološkog sektora u kompaniji Kaspersky Lab. “Zajednički kriterijum” je jedan od najbolje poznatih načina da se potvrdi pouzdanost i otpornost na ranjivosti jednog bezbednosnog proizvoda. Ponosni smo što sa ovakvim priznanjem možemo dokazati pouzdanost našeg vodećeg korporativnog sajber bezbednosnog proizvoda.

Evaluacija CC standarda je obiman proces koji podrazumeva i definisanje bezbednosne funkcionalnosti uređaja, ispitivanje razvoja proizvoda i dokumentaciju njegove arhitekture, rigorozna nezavisna testiranja funkcionalnosti i analizu ranjivosti od strane akreditovane laboratorije. Rezultati sertifikacije se dalje ispituju od strane jednog od sertifikacionih tela i sertifikat se na kraju dodeljuje.

Povezana vest:  Canon dvanaestu godinu za redom slavi prvo mesto na svetu među proizvođačima digitalnih fotoaparata sa zamenjivim objektivom

National Cyber Security Centre

Trenutna lista zemalja potpisnica, kao i detaljnije informacije o zajedničkom prepoznavanju možete pronaći na SOGIS portalu na https://www.sogisportal.eu, kao i Common Criteria portalu na http://www.commoncriteriaportal.org.

 

Sertifikat je dostupan ovde:

 

https://www.commoncriteriaportal.org/products/#OD

https://www.commoncriteriaportal.org/files/epfiles/2014-40-CCRA.pdf