Sony Ericsson Satio – Walkman i CyberShot

sony_ericsson_satio_2Sony Ericsson Satio mobilni je telefon koji objedinjuje svetove Walkmana i Cybershota. Nažalost, njegov ekran osetljiv na dodir i softver koji ga pokreće zaostaju za vodećim uređajima tog tipa na tržištu. 
Prvobitno poznat pod imenom Idou, ovaj telefon najavljen je pre skoro godinu dana. Tokom tog vremena ime mu je promenjeno u Satio i tek nedavno se našao u prodaji. Ljubitelji multimedije obradovaće se ovom modelu, a oduševljeni će biti oni koji se nikako nisu mogli odlučiti da li žele više CyberShot ili Walkman Sony Ericsson. Satio je oboje i bilo je vreme da Sony Ericsson u jednom top modelu ujedini te funkcije.
Zanimljivo je da se ujedinjenje dogodilo u mobilnom telefonu formata sličnog iPhoneu ili nekom od Androida. Forma Satia je velik ekran osetljiv na dodir s tek nekoliko tastera na kućištu telefona. Operativni sistem koji sve to pokreće je Symbian S60 5th Edition. Isti takav operativni sistem koristi i Nokia 5800 – prvi telefon s ekranom osetljivim na dodir kojije izbacio finski proizvođač. Nažalost, mana tog operativnog sistema na telefonima s ekranom osetljivim na dodir je kratko kašnjenje u izvršavanju naređene komande. Kod Satia je to čak i malo više izraženo nego kod modela 5800. 
sony_ericsson_satio_1Meni je potpuno drugačiji od onoga na koji su navikli korisnici ovog proizvođača i trebaće neko vreme da se pohvata gde je šta na ovom telefonu. U tome im Sony Ericssonovi inženjeri i nisu baš bili od pomoći, jer su neke stvari zakopane iza previše klikova.
Ako oprostite ovom telefonu navedene mane, bićete jako zadovoljni njegovim fotografskim mogućnostima, kao i kvalitetom reprodukcije muzike. Ali, ima i tu sitnih propusta: na primer, proizvođač je propustio da uključi slot od tri i pol milimetra za slušalice na telefonu; on se nalazi na daljinskom modulu priloženih slušalica. Velik ekran i način na koji se upravlja telefonom posebno će se dopasti onima koji često slikaju. Komande su lako dostupne, a opcije pri fotografisanju se mogu meriti s nekim jednostavnijim kompaktnim fotoaparatom. Ekran s odličnim prikazom odmah će pokazati da li je fotografija uspela. 
Surfanje internetom pomoću priloženog preglednika vrlo je upotrebljivo.Pregled menija je daleko napredniji od proizvoda na koje samo navikli da nalazimo u SE telefonima pa se stranica otvara zaista brzo uz tek minimalne probleme sa formatiranjem. 
Satio je, usprkos svojim manama, najbolji Sony Ericsson predstavljen u 2009. godini. Glavni razlog tome je neverojatna količina tehnologije i mogućnosti koja je ugrađena u njega. Neke stvari rade bolje, neke lošije, ali sve je tu. Nadamo se da ćemo uskoro videti osveženja firmwarea koja će ubrzati rad s ekranom i da će Sony Ericsson napredovati u izradi Satia 2, jer uz određena poboljšanja ovakva platforma bi mogla da imati svetlu budućnost.

Povezana vest:  Poslato više od sto miliona novogodišnjih SMS čestitki

sony_ericsson_satio_01SPECIFIKACIJA 

Radne frekvencije: 850/900/1800/1900/UMTS/HSDPA 
Dimenzije: 111 x 54 x 15 mm
Težina: 126g 
Tip ekrana: TFT
Broj boja: (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija: 360 x 640 piksela
Memorija: 128MB + microSD
Vreme razgovora: 4,5 h 
Vreme na čekanju: 340h 
Ugrađena kamera: 12 megapiksela 
Komunikacija: Bluetooth, WiFi
GPS prijemnik: da
Prenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
Cena: od 873 eura

Povezana vest:  Snimajte dalje i beležite šire pomoću Canon-ovih novih RF objektiva