Kompanija Huawei Consumer Business Group je otkrila datume predstavljanja GPU Turbo, nove tehnologije grafičkih procesora koja će potpuno promeniti mogućnost pametnih telefona da obrade grafički zahtevne aplikacije kao što su igrice. Kao deo paketa za ažuriranje EMUI interfejsa na velikom broju Huawei uređaja, GPU Turbo će korisnicima omogućiti da uživaju u značajno unapređenim gejming performansama bez potrebe da kupe skuplji uređaj.

Cela industrija se suočava sa problemom nemogućnosti GPU jedinica da odgovore na zahteve grafički intezivnijih aplikacija, poput igrica i VR tehnologije. Pristup kompanije Huawei poboljšavanju arhitekture za grafičku obradu na sistemskom nivou, zasnivao se na osmišljavanju nove metode koja oslikava posvećenost ove kompanije inovaciji i pružanju podrške za rad svojih uređaja dugo nakon puštanja u prodaju. Inženjeri kompanije Huawei su se ugledali na dizajn turbopunjača na automobilima, koji koriste cilindar za potiskivanje vazduha u motor na unutrašnje sagorevanje, ne bi li automobilu dali više snage bez dodatne potrošnje benzina. Isti koncept je primenjen na GPU Turbo koji je i dobio ime po turbopunjačima na automobilima.

Povezana vest:  LG predstavio nove mobilne servise za smart kućne uređaje

GPU Turbo je u stanju da ubrza performanse optimizacijom korišćenja sistema softvera i hardvera. Od avgusta, GPU Turbo će postaviti nove standarde po pitanaju GPU performansi na svim Huawei uređajima, počevši od modela HUAWEI Mate 10 i serije P20. Instaliranjem GPU Turbo tehnologije, efikasnost grafičkog procesora se poboljšava za i do 60%, dok se ukupna potrošnja SoC energije smanjuje za 30%. Ovo je značajno, jer grafički zahtevne operacije obično brzo isprazne bateriju.

Ovo ažuriranje oslikava način na koji Huawei rešava probleme korisnika kroz inovaciju. Poboljšanje će biti očigledno pri igranju grafički zahtevnih igrica. GPU Turbo će na početku podržavati rad igrica PUBG MOBILE i Mobile Legends: Bang Bang, vodećih igrica za više igrača sa milionima aktivnih korisnika. Podrška za dodatne igrice će biti objavljena u narednom periodu.

Povezana vest:  Virusi u mejlovima

,,Grafičke performanse postaju kamen temeljac mobilnih uređaja, pružajući podršku za rad mnogih aplikacija za određene igrice“, rekao je Ryan Lui, AVP, Software Marketing, Huawei Consumer Business Group. ,,Gejming na mobilnim uređajima je platforma sa najviše inovacija zbog korisnika koji igraju sve sofisticiranije, lepše i grafički zahtevnije igrice. GPU Turbo pruža vrhunsko iskustvo igranja igrica, istovremeno omogućavajući korišćenje punog potencijala zahtevnih aplikacija, kao što su energetski efikasna AR/VR tehnologija za šoping, učenje i zabavu.“

Predstavljanje GPU Turbo tehnologije se dešava u ključnom trenutku, naročito jer igranje igrica naglo postaje sve popularnije širom sveta. Prema podacima kompanije IDC, tokom 2017. godine vreme provedeno na igranju igrica na mobilnim uređajima bilo je dvostruko veće u odnosu na PC računare i skoro četvorostruko veće u odnosu na tradicionalne konzole za igranje igrica. Industrija gejminga na mobilnim uređajima vredi 46,1 milijardu dolara širom sveta, što predstavlja 42% od 108,9 milijardi dolara, kolika je ukupna zarada na gejming tržištu, prema izveštaju kompanije Newzoo, organizacije za praćenje podataka na tržištu igrica, mobilnih uređaja i eSport industrije. Podaci za igrice na mobilnim uređajima pokazuju rast od 19% u odnosu na prošlu godinu.

Povezana vest:  ERICSSON osmislio nove broadband module koji omogućavaju povezivanje uređaja

Pored igrica na mobilnom uređaju, GPU Turbo će ponuditi optimizovano iskustvo korišćenja EMUI interfejsa na Huawei uređajima. Poboljšanje ovih performansi će unaprediti i srodne tehnologije kao što su AR i VR, stvarajući neograničeno mnogo novih opcija za virtuelno učenje, onlajn šoping, telemedicinu i ostalo. Na primer, pomoću AR i VR tehnologije, korisnici mogu da imaju turu određene lokacije na svom telefonu, kao da su stvarno tamo. GPU Turbo pomaže hardveru da omogući neometani rad ovih grafički zahtevnih aplikacija.

Huawei će ažuriranja predstavljati jedno za drugim; prvo će biti dostupno u avgustu na modelima  HUAWEI Mate 10, HUAWEI Mate 10 Pro, HUAWEI P20 Pro, HUAWEI P20 i PORSCHE DESIGN HUAWEI Mate RS.