Istraživači kompanije Kaspersky Lab otkrili su novi talas finansijskih fišing i-mejlova dizajniranih da sajber kriminalce brzo dovedu do zarade. Ovi i-mejlovi prerušeni u legitimne dopise i računovodstvena pisma pogodili su najmanje 400 industrijskih organizacija, uglavnom u Rusiji. Serija napada započeta je na jesen 2017. godine i ciljala je nekoliko stotina korporativnih računara u različitim industrijskim sferama: od industrije nafte i gasa do metalurgije, energetike, građevinarstva i logistike.

U otkrivenom talasu kriminalci nisu napadali samo industrijske kompanije zajedno sa drugim organizacijama već su im one bile glavna meta. Sajber kriminalci su tada poslali niz i-mejlova koji su sadržali zlonamerne priloge i na taj način pokušavali da namame neoprezne žrtve da im odaju poverljive podatke koje su oni kasnije koristili kako bi došli do zarade.

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, ovaj talas i-mejlova ciljao je oko 800 računara zaposlenih, s ciljem krađe novca i poverljivih podataka od organizacija, koje su kasnije sajber kriminalci ponovo mogli da koriste za nove napade. I-mejlovi su bili prerušeni u legitimne dopise za nabavku i računovodstvena pisma, koja su sadržala baš one informacije koje su odgovarale profilu napadnutih organizacija i uzimali su u obzir identitet zaposlenog koji je bio njihov primalac. Važno je napomenuti da su se napadači ciljanim žrtvama čak oraćali po imenu. Ovo ukazuje na to da su napadi pažljivo pripremani i da su kriminalci izdvojili vreme da razviju pojedinačno pismo za svakog korisnika.

Povezana vest:  Gotovo četvrtina korisnika interneta aplikacijama i servisima uvek dozvoljava pristup mikrofonima ili veb-kamerama

Kada bi primalac kliknuo na zlonamerni prilog, modifikovani legitimni softver bi se diskretno instalirao na računaru, tako da sajber kriminacli mogu da se na njega povežu i ispitaju dokumenta i softvere u vezi podataka o nabavci i finansijsim i računovodsvenim operacijama. Štaviše, napadači su tražili različite načine za izvršavanje prevara, kao što su promena podataka na platnim računima, kako bi bili u mogućnosti da sami povuku taj novac.

Povezana vest:  HONOR dodao nove pametne satove i prenosive uređaje u svoj ekosistem namenjen ideji pametnog življenja

Kad god su kriminalcima bili potrebni dodatni podaci ili mogućnosti, kao što su prava lokalnog administratora ili krađa pristupnih podataka i Windows naloga kako bi zašli dublje u mrežu organizacije, napadači su otpremali dodatne setove malvera, pripremljene za svaku žrtvu ponaosob. Ovo je podrazumevalo i spajvere, dodatne alate za daljinsko izvršavanje koji produbljuju kontrolu napadača nad zaraženim sistemom, malvere – kako bi se iskoristile ranjivosti unutar operativnog sistema, kao i Mimikatz alatku koja omogućava korisnicima da upotrebljavaju podatke sa Windows naloga.

 “Napadači su pokazali jasan interes prema ciljanju industrijskih organizacija u Rusiji. Na osnovu našeg dosadašnjeg iskustva, razlog za ovo može biti činjenica da njihov nivo svesti o sajber bezbednosti nije toliko visok kao što je slučaj sa drugim tržištima – kao što su, recimo, finansijke servisi. Ovo čini industrijske organizacije unosnom metom za sajber kriminalce ne samo u Rusiji, već i širom sveta”, izjavio je Vjačeslav Kopejcev (Vyacheslav Kopeytsev), ekspert za sajber bezbednost u kompaniji Kaspersky Lab.

Istraživači kompanije Kaspersky Lab savetuju korisnicima da prate ove ključne mere predostrožnosti kako bi se zaštitili od fišing napada:

Povezana vest:  Botnet mreže inficiraju hiljade PC računara i generišu stotine hiljada dolara za kriminalce

– koristite bezbednosna rešenja sa specijalizovanim funkcionalnostima za detekciju i blokiranje fišing napada. Kompanije mogu zaštiti svoje lokalne i-mejl sisteme pomoću ciljanih aplikacija u okviru rešenja Kaspersky Endpoint Security for Business. Rešenje Kaspersky Security for Microsoft Office 365 pomaže u zaštiti i-mejl servisa Exchange Online, baziranog na cloud sistemima unutar samog rešenja.

– praktikujte inicijative koje će pomoći u podizanju svesti o sajber bezbednosti, uključujući i treninge za procenu nivoa ekspertize i odbranu kroz simulaciju fišing napada. Korisnicima rešenja kompanie Kaspersky Lab preporučuje se upotreba Kaspersky Security Awareness Training usluga.

Da saznate više o finansijskim fišing pretnjama pročitajte blog post dostupan na ICS-CERT.kaspersky.com.