Canon, svetski vodeća kompanija u grafičkim rešenjima, danas predstavlja nadgradnju svoje legendarne i beskompromisne linije fotoaparata punog kadra predstavljanjem nove linije EOS R i prvog fotoaparata s inovativnim RF nosačem. Novi model ima najbrži automatski fokus na svetu[i] i globalno je prvi fotoaparat s mogućnošću fokusiranja pri slabom osvetljenju do -6EV[ii] . Zbog toga je savršen izbor za korisnike koji od svake fotografije očekuju profesionalne rezultate. Sasvim nova linija RF objektiva zasniva se na Canonovoj stručnosti i tradiciji u oblasti optike, dok prateća dodatna oprema korisnicima nudi kreativne mogućnosti i prilike za prilagođavanje veće nego ikad ranije.

EOS R

Konstruisan od nule, revolucionarni sistem EOS R predstavlja sasvim novi nivo inovacija, omogućujući bogatije rezultate uz nenadmašan nivo oštrine i detalja. EOS R je prvi fotoaparat s nosačem za RF objektive s 12-pinskim priključkom, udaljenosti bajoneta od senzora od 20 mm (flange back distance) i širokim prečnikom bajoneta od 54 mm, što omogućava još veću fleksibilnost u dizajnu objektiva.

Zahvaljujući kombinaciji RF objektiva visokih performansi, 35mm CMOS senzora punog formata s efektivno oko 30,3 miliona piksela[iii] i najnovijeg procesora slike DIGIC 8, EOS R dosledno omogućava stvaranje fotografija visokog kvaliteta. Digital Lens Optimizer (digitalna optimizacija objektiva), koji ispravlja karakteristike poput aberacija objektiva, koristi moć RF objektiva za slanje podataka o korekcijama telu fotoaparata čime smanjuje uticaj na brzinu kontinuiranog snimanja.

EOS R krasi automatsko fokusiranje od samo 0,05 sekundi[iv] koje je najbrže na svetu i sposobnost brzog i preciznog snimanja objekata u pokretu uz kontinuirano snimanje brzinom od 8 fotografija u sekundi (fiksno automatsko fokusiranje) i 5 fotografija u sekundi uz praćenje automatskim fokusiranjem, pa je korišćenje ovog uređaja uvek pouzdano. EOS R ima automatsko fokusiranje dodirom i povlačenjem (tzv. „Touch and Drag AF“) koje omogućava intuitivan izbor između ponuđenih impresivnih 5655 položaja automatskog fokusa[v] – više od bilo kojeg drugog fotoaparata u klasi. Kao prvi fotoaparat na svetu koji pruža mogućnost fokusiranja u uslovima slabog osvetljenja do -6 EV[vi], EOS R je optimizovan za snimanje u ovakvim okolnostima zahvaljujući naprednom elektronskom tražilu (EVF-u) sa 3,69 miliona tačaka, koje nudi stopostotnu pokrivenost scene i omogućava da objekti budu prikazani u vernim bojama čak i u skoro totalnom mraku.

EOS R ima i funkciju potpuno tihog snimanja i tako omogućava diskreciju čak i u najintimnijim okruženjima snimanja, pa je savršen za fotonovinare i fotografisanja venčanja.

EOS R je odličan i kao alatka za snimanje filmova jer nudi zadivljujuće 4K video zapise s potpunom kontrolom zvuka, ekranom koji može da se okreće pod raznim uglovima i ručnim izoštravanjem kontrasta pri fokusiranju. Uz to, snimatelji mogu da prebacuju izlazne sadržaje u 10 bita preko HDMI-ja, dok im Canon Log omogućava snimanje sadržaja uz neutralan kontrast sa do 12 koraka dinamičnog raspona pri osetljivosti ISO 400. Sve ovo omogućava postprodukcijsko podešavanje tako da se izdvoje i najsuptilnije nijanse boje, kako jarko osvetljeni detalji tako i oni u senci.

Skoro svaka kontrola na telu EOS može da se podešava, što korisnicima platforme EOS donosi nov nivo personalizacije, pritom pružajući izuzetnu lakoću rukovanja. Poznata, a pritom i dodatno unapređena ergonomija sistema EOS i lako rukovanje – uključujući robusno telo od legure magnezijuma otporno na nepovoljne vremenske uslove – omogućuju korisnicima dugotrajno snimanje uz ugodno držanje u ruci i intuitivan raspored kontrola. EOS R je prva Canonova linija fotoaparata s prilagodljivom višefunkcijskom trakom koja može da se prilagodi prevlačenjem ili dodirom za izbor omiljenih postavki kao što je ISO. Tu je i uvek uključen Bluetooth namenjen korisnicima u pokretu, a koji omogućava uparivanje aparata EOS R s pametnim telefonom i zapisivanje GPS podataka na slikama. Daljinsko okidanje putem aplikacije Canon Camera Connect omogućava dodatnu kreativnost i slobodu u snimanju.

Nova karakteristika svih RF objektiva biće prilagodljivi kontrolni prsten kojim korisnici mogu da menjaju otvor blende, brzinu okidača, ISO ili kompenzaciju ekspozicije. To znači da nema potrebe za skidanjem pogleda s kadra i rizikovati gubitak koncentracije, a sve to prati intuitivna ergonomičnost koja garantuje prirodnije iskustvo snimanja.

Povezana vest:  Instagram se otvara za reklame

Revolucionarna optika

RF bajonet za objektive donosi radikalno nov optički dizajn – udaljenost bajoneta od senzora od 20 mm (flange back distance) i širok prečnik bajoneta od 54 mm omogućili su Canonovim inženjerima da osmisle nove objektive koji ranije nisu bili mogući. Objektivi ostaju okosnica sistema EOS, a Canon danas predstavlja i četiri nova objektiva EOS R, koji proširuju mogućnosti u službi optičke izuzetnosti. Postavljajući nove standarde kvaliteta i brzine, RF 50mm f/1.2L USM izuzetno je brz 50-milimetarski f/1.2 objektiv fiksne žižne dužine (prime objektiv) iz linije L, zbog čega je najbrži objektiv u svojoj klasi i pruža izuzetne nivoe detalja, nenadmašnu oštrinu, zapanjujuće nisku dubinsku oštrinu i izvanredne performanse u uslovima slabog osvetljenja. RF 24-105mm f/4L IS USM je zum-objektiv iz L serije i prvi Canonov objektv punog formata koji ima Nano USM. To ga čini savršenim za snimatelje filmova kojima je glatko fokusiranje imperativ radi prirodnih prelaza fokusa, a što je moguće postići uz vrhunsku kontrolu i glatko praćenje objekta kad se udaljava i približava od kamere. Objektiv je tanak, lak za rukovanje i ima fiksni f/4 otvor blende. Brzi i tihi automatski fokus i 5 koraka stabilizacije slike čine ovaj objektiv savršenim za snimanje filmova.

Standardni zum-objektiv RF 28-70mm f/2L USM krasi brzo zatvaranje blende, što omogućava nove nivoe kreativnosti zbog toga što je ovo prvi standardni zum-objektiv punog formata s velikim otvorom blende koji nudi f/2 prosvetljenost u celom rasponu zuma. Valjak objektiva ima mehanizam za apsorpciju udara radi veće čvrstoće i trajnosti. I konačno, RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM – superbrzi 35-milimetarski f/1.8 makro objektiv – savršen je za uličnu, putnu i makro fotografiju, nudeći prirodnu širokougaonu perspektivu, fokusiranje izbliza i hibridni IS (stabilizaciju slike). Fokusiranje, otvaranje blende i sistem IS pogona integrisani su u jednu jedinicu.

Svi objektivi na dohvat ruke

Tri nova adaptera za montiranje objektiva omogućavaju da se s inovativnim sistemom EOS R koristi više od 70 EF i EF-S objektiva[vii], dodajući nove funkcionalnosti postojećoj optici uz istovremeno zadržavanje izvrsnih nivoa performansi i funkcionalnosti, kakve se očekuju od EOS DSLR-ova[viii]. Canonov adapter za montažu dodaje kontrolni prsten prisutan kod RF objektiva kako bi korisnici mogli da zadrže postavke bez obzira da li koriste objektive s RF ili EF i EF-S bajonetima. Adapter za montažu spuštajućih filtera nudi mogućnost korišćenja celog niza spuštajućih filtara (spuštajući kružni polarizacioni filter ili varijabilni ND filter). Spuštajući varijabilni ND filter gustine savršen je za snimatelje filmova i upotrebu s objektivima kojima se teško dodaju filteri, zato što kontroliše ekspoziciju, dok kružni polarizator smanjuje refleksiju i pojačava zasićenost boja, što je savršeno za stvaranje zadivljujućih snimaka kakve zahteva vrhunsko pripovedanje.

Prilagođavanje svih faza fotografskog putovanja

Bogata ponuda inovativne dodatne opreme dostupne za EOS R obuhvata snažan i svestran držač za baterije i blic. Držač za baterije BG-E22 omogućava upotrebu dve litiijum-jonske baterije LP-E6N velikog kapaciteta, kao i spoljašnje punjenje baterija putem USB adaptera. Time fotografu daje mogućnost za duže snimanje i napredno rukovanje prilikom upotrebe u vertikalnom položaju. Za kreativne mogućnosti osvetljenja BG-E22 nudi i PC terminal koji omogućava da se uz EOS R koristi tradicionalni žični studijski blic. Speedlite EL-100 je kompaktan, lagan i snažan usmereni blic s automatskim načinom rada koji omogućava komunikaciju s kompatibilnim fotoaparatima i znatno olakšava stvaranje fotografija uz blic. S dovoljno snage za osvetljavanje više objekata, bilo u tamnim zatvorenim prostorima ili na suncu, opcije snimanja proširuje mogućnost odbijanja svetla blica od zidova i plafona radi mekšeg utiska, baš kao kod prirodnog svetla.

Povezana vest:  Samsung proširio paletu zakrivljenih monitora za tri nova modela

Digital Photo Professional Express (DPP Express)

Omogućavajući fotografima stvaranje maksimalno dobrih slika i proširujući mogućnosti rada s formatom RAW, Canon danas predstavlja i Digital Photo Professional Express (DPP Express)[ix], za iPad®[x]. DPP Express je intuitivan i lako se koristi, a radi se o softveru za visokoperformansnu obradu, prikaz i uređivanje RAW slika za korišćenje s fotoaparatima EOS i EOS R. Slike mogu da se uvezu putem aplikacije Camera Connect i da se uređuju direktno u aplikaciji za iPad® – od prilagođavanja balansa bele boje i finog podešavanja karakteristika krive tonova do prilagođavanja dinamičkog raspona.

Softver za RAW slike DPP Express može da prikaže zamrznute slike pomoću HDR formata PQ (Perceptual Quantization)[xi] koji je namenjen filmskoj produkciji i distribuciji. Softver omogućava uređivanje i prikaz slika visokog kvaliteta u širokom dinamičkom rasponu.

Ponude od ulaza do izlaza

Danas Canon pojačava svoju ponudu rešenja od ulaza do izlaza novim softverom za štampu. Pomoću novog softvera za štampu Professional Print & Layout mogu se štampati slike visokog kvaliteta uređene pomoću aplikacije Digital Photo Professional uz čuvanje važnih kvaliteta kao što su ton, oštrina i verna reprodukcija boja. Uz softver dolazi nova funkcija DPRAW štampe koja omogućava štampu u visokoj rezoluciji. Ta funkcija može da obradi podatke o dubini mape iz DPRAW datoteka i omogućava reprodukciju oštrih detalja i tekstura onako kako je fotograf to zamislio. To otiscima daje utisak trodimenzionalnosti.

Tu je i nova funkcija HDR štampe koja omogućava naglašenu reprodukciju osvetljenih delova slike. Štaviše, uz upotrebu funkcije optimizacije izložbenog osvetljenja (Exhibition Lighting Optimisation) mogu se u kombinaciji s jakim osvetljenjem napraviti otisci s proširenim dinamičkim rasponom za galerije i izložbe.

Canon je, fokusiran na sistem EOS R, stvorio niz alatki utemeljenih na potrebama fotografa i filmskih snimatelja budućnosti uz istovremeno proširenje granica grafičkih tehnologija. EOS R, novi objektivi RF i dodatna oprema sada nude više kreativne slobode i mogućnosti nego ikad ranije i pozivaju na nova uzbudljiva fotografska iskustva. Novi EF-M 32mm f/1.4 STM – inovativni 32-milimetarski objektiv za sistem EOS M – zatim EF 400mm f/2.8L IS III USM i EF 600mm f/4L IS III USM, dva revolucionarna lagana profesionalna supertelefoto objektiva, osiguravaju da svi fotografi i snimatelji filmova imaju pristup najboljim mogućim alatkama za pripovedanje svojih priča.

-# # #-

SISTEM EOS R – zajedničke glavne karakteristike

  • bolje optičke performanse, mogućnosti dizajna objektiva i kreativna fleksibilnost
  • unapređena komunikacija i prenos napajanja između objektiva i tela fotoaparata
  • što je jako važno, potpuna kompatibilnost s postojećim objektivima EF i EF-S i dodatnom opremom
  • mogućnosti rada pri slabom osvetljenju

 

EOS R – glavne karakteristike

  • kombinacija RF objektiva visokih performansi, 35-milimetarskog CMOS senzora punog formata s efektivno oko 30,3 miliona piksela i najnovijeg grafičkog procesora DIGIC 8
  • automatsko fokusiranje pri slabom svetlu do -6 EV – prvi fotoaparat na svetu koji može da fokusira pri tako slabom osvetljenju
  • najbrži automatski fokus na svetu – 0,05 s
  • digitalna optimizacija objektiva
  • Touch and Drag AF – 5.655 položaja automatskog fokusa koje mogu da se izaberu
  • tiho okidanje
  • 4K video zapisi s izlazom u 10 bita preko HDMI-ja

 

RF 50mm f/1.2L USM – glavne karakteristike

  • standardni objektiv koji je super prosvetljen i sa najvišim kvalitetom slika uz korišćenje prednosti sistema EOS R
  • brze i precizne optičke performanse
  • legendarni kvalitet slike i trajnost serije L
  • namenjen svakodnevnoj profesionalnoj upotrebi

 

RF 24-105mm f/4L IS USM – glavne karakteristike

  • praktičan i profesionalan zum-objektiv opšte namene
  • stabilne i profesionalne performanse pri korišćenju
  • 5 koraka stabilizacije slike
  • brzo, glatko, tiho fokusiranje Nano USM savršeno za fotografisanje i snimanje video zapisa
  • Legendaran kvalitet slike serije L za izvanredne detalje, dubinu i oštrinu
Povezana vest:  TECNO Spark 10 Pro – Ekran kao stvoren za gledanje video sadržaja

 

RF 28-70mm f/2L USM – glavne karakteristike

  • prvi na svetu standardni zum-objektiv velikog otvora blende kompatibilan s aparatima punog formata, nudi prosvetljenost f/2 u celom rasponu zuma
  • redefiniše očekivanja od standardnih zum-objektiva
  • glatko i gotovo nečujno automatsko fokusiranje uz Canonovu tehnologiju USM
  • pametne kontrole i intuitivna ergonomija za prirodno iskustvo snimanja
  • pedigre legendarne Canonove serije L uliva poverenje

 

RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM – glavne karakteristike

  • prirodno širokougaoni objektiv vrhunskog kvaliteta slike i kompaktnih dimenzija
  • odličan pri slabom osvetljenju, pomaže da uhvatite atmosferu i u uslovima slabog svetla
  • približite se da biste uhvatili najsitnije detalje uz 1:2 makro uvećanje i stabilizaciju slike u 5 koraka
  • putujte neopterećeni uz ovaj lagan objektiv i snimajte instinktivnije i kreativnije

 

Canonovi adapteri za montažu (Canonov adapter za montažu EF-EOS R, Canonov adapter za montažu kontrolnog prstena EF-EOS R i Canonov adapter za montažu spuštajućeg filtera EF-EOS R)

  • korišćenje postojećih objektiva s nosačima EF i EF-S s fotoaparatom Canon EOS R
  • promena postavki fotoaparata pomoću kontrolnog prstena na objektivu (samo uz adapter za montažu kontrolnog prstena)
  • korišćenje spuštajućih filtara (samo uz adapter za njihovu montažu) – nude se spuštajući kružni polarizacioni filter ili varijabilni ND filter
  • namenjeni profesionalnoj upotrebi

 

Glavne karakteristike držača za baterije BG-E22

  • omogućava dugotrajno snimanje aparatom EOS R
  • vrhunsko rukovanje kad se koristi u vertikalnom položaju
  • lagan – 330 g
  • PC terminal za sinhronizaciju eksternog studijskog blica

 

Glavne karakteristike blica Speedlite EL-100

  • jednostavan uvod u fotografiju s blicem
  • stvara prirodno osvetljenje korišćenjem odbijanja
  • naučite kako da kreativno koristite osvetljenje
  • deo linije EOS fotoaparata i objektiva

 

Digital Photo Professional (DPP) Express

  • novi RAW format – kompatibilno s CR3
  • korisnički interfejs koji se intuitivno i lako koristi dodirom
  • više istorija uređivanja za jednu sliku
  • prikaz zamrznutih slika pomoću PQ (Perceptual Quantization) – HDR formata namenjenog filmskoj produkciji i distribuciji
  • za iPad®
  • saradnja sa aplikacijom Camera Connect

 

Professional Print & Layout

  • reprodukcija sveta onakvog kakvog ga vidite svojim očima
  • verna reprodukcija boja
  • oštrina detalja
  • jasna tonalnost u svetlim i osenčenim delovima

 

[i] Tačno prilikom predstavljanja (5.avgusta 2018.) i utemeljeno na testiranju dostupnih fotoaparata bez ogledala punog formata.

[ii] Na malom području od 1 tačke i načinu rada automatskog fokusiranja.

[iii] 31,7 miliona piksela.

[iv] Prilikom korišćenja postavki kontinuiranog snimanja velikom brzinom.

[v] Od 5. avgusta 2018, mereno pomoću smernica usklađenih s CIPA-om i korišćenjem interne metode merenja s objektivom RF 24-105mm f/4L IS USM pri postavci 24 mm i automatskim fokusom postavljenim na AF za jedan snimak.

[vi] Među svim digitalnim fotoaparatima sa izmenjivim objektivima sa grafičkim senzorom punog formata ekvivalentnom 35-milimetarskom filmu uz automatsko fokusiranje s otkrivanjem razlike u fazi na ravni slike. Od 4. septembra 2018. (ispitao Canon). U skladu s Canonovim standardom. (Tokom fotografisanja, f/1.2, automatsko fokusiranje u središnjoj tački, AF za jedan snimak, pri 23 °C/73 °F, ISO100.

[vii] U zavisnosti od specifikacija fotoaparata, neke funkcije objektiva EF mogu biti nedostupne.

[viii] Ne obuhvata objektive EF-M ni EF Cinema iz linije objektiva EF. Za objektive za EOS R nije potreban adapter.

[x] Svi modeli iPada Pro/iPad (5. generacija)/mini4/Air2 (iPad s instaliranih 2 GB RAM-a ili više. Može se instalirati na prvu generaciju iPada mini2/mini3/Air, ali nije podržano. Ne može se instalirati na starije uređaje iPad i iPhone/iPod touch – nije dostupno za Android.

[xi] PQ (Perceptual Quantization) je nova gama kriva koja se zasniva na karakteristikama ljudskog vida. Utemeljena na međunarodnim HDR standardima ITU-R BT.2100 i SMPTE ST 2084.