Najveća nemačka hemijska kompanija BASF predstavlja revolucionarni infracrveni detektor po imenu HertzstückTM koji bi uskoro mogao pretvoriti smartfone u bežične laboratorije koje staju u džep. Ovaj inovativni nir-infrared (near-infrared-NIR) senzor za talasne dužine od 1 do 3 mikrometra razvila je startap kompanija trinamiX, koju su osnovali BASF-ovi istraživači u Ludvigshafenu 2015. godine. Patentirani funkcionalni poluprovodnički sloj obavijen tankim filmom veoma je stabilan i štiti senzor od spoljašnjih uticaja poput vode i vazduha. Ova minijaturizacija znači da bi HertzstückTM uskoro mogao biti instaliran kao senzorski čip na matičnoj ploči telefona. Infografik prototipa koji je BASF predstavio prikazuje kako će potrošači u budućnosti moći da, na primer, izmere sadržaj masti u namirnicama.

Povezana vest:  HONOR na vrhu liste kineskih 100 najboljih brendova u razvoju

U nir-infrared (NIR) spektroskopiji, emituje se kratkotalasno infracrveno svetlo koje izaziva specifične vibracije molekula koje senzor tada može da detektuje. U industrijskim procesima, ovo se rutinski sprovodi korišćenjem velike opreme, na primer za kontrolu kvaliteta hrane i farmaceutskih proizvoda. Softver za specijalizovano ispitivanje se potom može koristiti za merenje aspekata poput sadržaja vode ili sadržaja proteina i masti. Instalirana u smartfon, ova tehnologija za merenje će takođe jednog dana davati potrošačima korisne informacije o nevidljivim svojstvima njihove hrane. Ovo može biti od pomoći ljudima koji žele da, na primer, prate unos masti ili da se pridržavaju veganskog režima ishrane.

Povezana vest:  Kaspersky Lab: Biometrijski “skimmer” uređaji su nova pretnja za bankomate

Za ispitivanje hrane smartfonom potrebno je samo nekoliko sekundi, tokom kojeg proizvod ni na koji način nije ugrožen. U nekim slučajevima, nir-infrared (NIR) senzor se može čak koristiti za merenje kroz ambalažu, ali je primena senzora naročito korisna za nezapakovanu i pripremljenu hranu. Postoje i brojne druge potencijalne primene HertzstückTM detektora koje se ne tiču hrane, a koje podrazumevaju merenje nivoa vlažnosti kože u cilju biranja adekvatnih kozmetičkih proizvoda, merenje aktivnih sastojaka u lekovima ili čak merenje sadržaja prirodnih vlakana u materijalima za nameštaj. Prvi spektrometri koji koriste novi infracrveni senzor biće dostupni 2019. godine za industrijske i poluprofesionalne potrebe. Prosečni potrošač će dobiti pristup nir-infrared (NIR) spektroskopiji na smartfonu najverovatnije od 2022. godine.

Povezana vest:  Android 4.4 KitKat operativni sistem za LG G2 stiže u Srbiju tokom marta

HertzstückTM je brend kompanije trinamiX, derivata i podružnice u punom vlasništvu kompanije BASF. Kompanija trinamiX je osnovana 2015. i nalazi se u Ludvigshafenu, u Nemačkoj. Tim koji je patentirao HertzstückTM sastoji se od stručnjaka u različitim oblastima poput hemije, fizike, nauke o materijalima i inženjerstvu. Oni nude standardne i posebne proizvode u oblasti infracrvene (IR) detekcije. trinamiX takođe ima drugu poslovnu liniju inovativnih sistemskih senzora za merenje dubine, koji se prodaje pod brendom XperYenZTM. Više informacija na: www.trinamix.de/ and www.hertzstueck.de.