Prvo javno testiranje 5G mreže u Beču izvedeno je u utorak, 20. novembra, na Trgu ispred Gradske većnice. Time je budućnost mobilne tehnologije za Beč postala stvarnost.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig (Michael Ludwig), izjavio je da Beč želi da postane vodeći evropski grad kada je u pitanju digitalizacija i da će Grad učiniti sve da se svi građani uključe u ovaj proces. Preduslov tome su odgovarajuća tehnička infrastruktura i dobra saradnja Grada Beča sa mobilnim kompanijama.

Povezana vest:  Magični štapić - evolucija daljinskog upravljača

Testiranje je izvršeno u saradnji sa kompanijama „A1 Telekom Austria“, „T-Mobile Austria“ i „Hutchinson Drei“. 5G mreža omogućava i veće opterećenje interneta pa se Grad Beč odlučio da je testira na Trgu ispred Gradske većnice, budući da tu lokaciju zbog Božićnog vašara posećuje ogroman broj ljudi.

5G mrežu svako može da koristi i nisu potrebni nikakvi dodatni uređaji da bi joj se pristupilo. Beč ovim pilot projektom želi da se na vreme pripremi za buduće usluge koje će nuditi svojim građanima i bečkim kompanijama, a koje zahtevaju odličan protok kao što je HDTV striming i internet stvari („Internet of Things“).

Povezana vest:  Virtuelna hirurgija – znanje svetskih stručnjaka na dohvat ruke pomoću mešane realnosti -

PHOTO: C. Jobst/PID i WienTourismus/Christian Stemper