Rešenje za inovativnu foliju od biopolimera najbolja je ideja mladih naučnika i istraživača u Republici Srbiji prema mišljenju stručnog žirija BASF Start-up Science konkursa koji čine univerzitetski profesori i predstavnici poslovne javnosti. Dalji razvoj ideje Ive Barbulović, Aleksandre Mitrić i Nemanje Stojanovića sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, biće stipendiran sa pola miliona dinara odlučeno je na javnoj odbrani održanoj u beogradskom StartIT centru.

Drugo mesto i 250.000 dinara na konkursu, koji je organizovala nemačka hemijska kompanija BASF pod pokroviteljstvom Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Republici Srbiji, osvojilo je rešenje za zaštitu bilja, koje je osmislila Lea Vlajnić sa Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Stipendija od 125.000 dinara i treće mesto pripali su Aleksandri Miletić sa Tehnološkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Njena ideja se odnosi na načine za smanjenje otpada od hrane.

„Studenti smo osnovnih i master studija na beogradskom TMF-u. Rešenje koje smo razvili su biopolimerne folije koje bi trebalo da služe kao novi vid ambalaže za proizvode za svakodnevnu upotrebu. Na ovaj konkurs smo se prijavili sasvim slučajno i zaista nismo očekivali ovakav rezultat, ali je pobeda nešto što će nas dosta motivisati ne samo na razvoju ovog projekta, već u čitavoj naučnoj karijeri. Ovakvi događaji su dosta bitni za nas istraživače, jer možemo da popularizujemo svoje ideje, pronađemo podršku i sredstva za finansiranje, ali i ostvarimo važne kontakte se ljudima koji bi prepoznaju naš rad. Najbitnije od svega je što se upoznajemo sa putem koji je važno proći kako bi neki projekat bio realizovan”, objasnio je Nemanja Stojanović član pobedničkog tima BASF Start-up Science konkursa.

Povezana vest:  Canon Holandija učestvuje u realističnoj fotografskoj reprodukciji Noćne straže

Među prijavljenim rešenjima najviše je bilo naučno-istraživačkih radova doktoranata. Studenti sa teritorije čitave Srbije, između ostalog, analizirali su pitanje otpadnih voda, bavili su se načinima za bezbedno sakupljanje farmaceutskog otpada, ali i mogućnostima za razgradnju papira i proizvodnju novih tipova ekoloških materijala.

Simon Franko, izvršni direktor kompanije BASF u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i jedan od članova stručnog žirija napomenuo je da je u takvoj konkurenciji bilo teško odabrati pobedničko rešenje: „Pristigle ideje pokazale su nam da mladi naučnici i inovatori u Srbiji prate aktuelna pitanja koja se tiču održive budućnosti. To je veoma važno imajući u vidu da će, usled ubrzanog razvoja gradova i potrebe za kvalitetnim svakodnevnim životom, ova tema dodatno dobiti na značaju. Prikazavši odlično poznavanje teorije i predstavljajući rešenja primenjiva u praksi, mladi naučnici i inovatori, potvrdili su potencijal pojedinaca, ali i dobar rad univerziteta i fakulteta u Srbiji. Zbog toga mi je veliko zadovoljstvo što ćemo nagraditi najbolje ideje i omogućiti njihov dalji razvoj.ˮ

Povezana vest:  Čistiji vazduh u vašem domu

Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije, podržao je BASF Start-up Science konkurs kao primer dobre saradnje državnog i privatnog sektora u pružanju podrške mladim naučnicima, istraživačima i inovatorima: „Projekat kompanije BASF potpuno je u skladu sa strateškim prioritetom Vlade Republike Srbije, a to je obezbeđivanje adekvatnih uslova mladim naučnicima da svoje znanje sa naših fakulteta, koji su najbolji u regionu Balkana, stave u službu privrednog napretka i društvenog blagostanja kroz svoje inovativne preduzetničke projekte.”

Povezana vest:  Pametni telefon inspirisan Generacijom Z – Huawei P smart 2019

BASF Start-up Science konkurs organizovala je najveća nemačka hemijska kompanija BASF pod pokroviteljstvom Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Republici Srbiji. Konkurs je trajao tri i po meseca, a svi studenti prirodnih nauka u Republici Srbiji imali su priliku da prijave projekte koji rešavaju neki od problema održivog razvoja. Ukupan novčani fond za bespovratno finansiranje naučno-istraživačkih projekata iznosio je 875.000 dinara.