Kao godina koja označava prekretnicu u televizijskoj industriji uzima se 1989. budući da predstavlja početak redovnog linearnog TV emitovanja putem satelita u Poljskoj i ostatku Evrope.

 U februaru 1989. satelit ASTRA 1A vodećeg svetskog satelitskog operatera SES započeo je svoju misiju. Kao prvi satelit kompanije SES, ASTRA 1A lansiran je u orbitu iz Francuske Gvajane na raketi Ariane 4. Smešten na orbitalnu poziciju 19.2o istočno, satelit ASTRA 1A emitovao je signal za Evropu. To znači da su Evropljani po prvi put mogli primati satelitski televizijski signal što je televiziju učinilo dostupnijom svima širom Evrope. U početku, satelit ASTRA 1A emitovao je programe FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3, i MTV Europe da bi im se krajem godine priključili nemački programi RTL plus, Sat.1 i Pro7. U junu 1990. godine svi transponderi na satelitu ASTRA 1A bili su popunjeni. Ogromna popularnost satelitske televizije u to vreme odražavala se u njenom dosegu, koji je do 1990. godine u Evropi iznosio 17 miliona domaćinstava.

Povezana vest:  Samsung predstavio novi Galaxy Tab S3 koji nudi vrhunsko iskustvo zabave i rada u pokretu

Početak rada satelita ASTRA 1A i redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita povezan je s kompanijom Astra CEE, koja danas pruža satelitske i komunikacijske usluge TV, radio i internet provajderima. Trenutno gledaoci u Srbiji mogu da prime oko 400 FTA kanala, uključujući 80 HD kvaliteta sa SES-ovih satelita ASTRA.

„Ove godine slavimo 30. godišnjicu redovnog linearnog TV emitovanja putem satelita kao i godišnjicu kompanije Astra u Poljskoj. Tokom godina, tehnologije emitovanja su se diversifikovale, što je dovelo do, na primer, OTT TV-a. Međutim, satelitsko emitovanje ima svoje prednosti, kao što su nezavisnost od geografske konfiguracije tla, prirodnih katastrofa, ili terorističkih napada kao i pouzdanost, budući da veza sa zemaljskom infrastrukturom nije potrebna. Nadalje, satelit je taj koji danas pruža neograničen prenos signala ili sadržaja. Upravo zato, satelit je idealan izbor za emitovanje sadržaja u izvornoj 4K rezoluciji. Takođe, satelit ASTRA 3B ostvario je prenose u 8K rezoluciji, što upućuje na njegovu spremnost da emituje još kvalitetnije programe. Moderni sateliti omogućuju slanje hiljada gigabajta podataka u sekundi i mogu se koristiti na različite načine“, izjavio je Martin Ornass-Kubacki, predsednik kompanije Astra CEE:

Povezana vest:  Stiže realme 9 - prvi telefon sa kamerom od 108 megapiksela i Samsung HM6 senzorom

Prvi ASTRIN satelit je katalizator tehnološke revolucije televizijske industrije kojim je započela era satelitske televizije. Sada, 30 godina kasnije, sateliti su i dalje među liderima kada je u pitanju emitovanje video sadržaja, posebno kada je u pitanju rastuća potražnja za visokokvalitetnim sadržajem i uslugama.