nexus_google_phoneGoogle predstavio Nexus S, dostojnog rivala iPhoneu

 

Kompanija Google je u novom pohodu na tržište mobilnih telefona ponudila „čisto Google iskustvo“ sa novim Samsungom.

Novi mobilni telefon poseduje zaobljeni ekran visoke rezolucije, glasovnu aktivaciju i „komunikaciju bliskog polja“ koja bi eventualno mogla da zameni kreditne kartice.

Glasovne opcije su trenutno dostupne uglavnom Amerikancima, a uključuju opcije koje kupcima omogućavaju npr. glasovnu naredbu „Uključi alarm za 8.30“, umesto korišćenja menija kako bi se obezbedila ista funkcija, piše „Telegraph“.

Povezana vest:  GavityRAT uzvraća udarac: ozloglašeni spajver lukavo postaje multiplatformski

Nexus S je razvijen u saradnji sa kompanijom „Samsung“, a u prodaji će se naći krajem ovog meseca. Ovo je prvi uređaj koji koristi poslednju verziju Googleovog operativnog sistema Android pod nazivom Gingerbread, koji podržava pozive putem interneta, a značajno je unapređena i izdržljivost baterije. Može se koristiti i za pregledavanje videoservisa YouTube, kao i drugih web-stranica koje podržava Google, a također i za Googleovu vlastitu TV-platformu koja je trenutno dostupna u Americi.

Nexus S je prvi veliki dodatak Googleovoj liniji proizvoda otkada je Apple predstavio iPhone 4, a ovo je tek drugi put da je kompanija predstavila svoj mobilni telefon. Njegovog prethodnika, Nexus One, kritičari su pohvalili, ali se nije prodavao dobro jer je bio dostupan samo u prodaji putem interneta. Nexus S će ekskluzivno biti prodavan u online prodavnicama Warehouse i Best Buy. Koštati će 650 evra.

Povezana vest:  Srbija bira predstavnike za Dota2 IeSF Svetski šampionat

Iz kompanije tvrde da će ovaj mobilni telefon obezbediti „potpuno Google iskustvo“ jer je u prodaji ponuđen potpuno otključan, te će se moći koristiti na bilo kojoj mreži.

Izvršni direktor Googlea Eric Schmidt je detaljno analizirao mobilni prošlog meseca, nakon čega je izjavio da bi „čip za komunikaciju bliskog polja“ mogao da postane standardan u industriji.

Povezana vest:  Samsung štampači osvojili sedam nagrada za napredne karakteristike

Google je objavio da njihova mobilna platforma sada ima više od 100.000 aplikacija, a od maja ove godine je dodano 50.000. Apple trenutno nudi preko 300.000 aplikacija.