Kompanija Kaspersky najavljuje otvaranje svog prvog Transparency centra u azijsko-pacifičkom regionu, čiji će domaćin biti CyberSecurity Malaysia – nacionalna sajberbezbednosna agencija Malezije. Treći centar za reviziju kodova kompanije Kaspersky nalaziće se u poslovnom objektu Menara Cyber Axis, u tehnološkom gradu Sajberdžaja, u kom su smeštene ključne vladine sajber agencije.

Poput objekata u Cirihu i Madridu, Transparency centar u Maleziji će ovlašćenim partnerima i predstavnicima vlada pružiti mogućnost da pregledaju izvorni kod rešenja kompanije Kaspersky. Novi centar će funkcionisati i kao informativni centar u kom će posetioci imati priliku da saznaju više o inžinjeringu i praksi obrade podataka kompanije Kaspersky.

Predstavnici vlada i velike kompanije koje su klijenti kompanije Kaspersky biće u mogućnosti da pristupe revizijama kompanijskih rešenja i usluga. Takođe, mogu pregledati izvorni kod rešenja namenjenih potrošačima i velikim kompanijama kao što su – Kaspersky Internet Security (KIS); Kaspersky Endpoint Security (KES) i Kaspersky Security Center (KSC).

Osim ovoga, zainteresovane strane takođe mogu pregledati sve verzije Kaspersky nadogradnji i ažuriranih AV-baza podataka, kao i informacije koje kompanija obrađuje, poput fidova podataka iz Kaspersky proizvoda koji se šalju na cloud infrastrukturu Kaspersky Security Network (KSN). Pristup Transparency centru dostupan je na zahtev. Više informacija o načinu rada Kaspersky Transparency centara dostupno je na veb sajtu.

Povezana vest:  Moćan zvuk uz nove Samsung zvučnike

Povodom najave otvaranja novog Transparency centra, Judžin Kasperski (Eugene Kaspersky), generalni direktor kompanije Kaspersky, je izjavio: „Divan je osećaj biti ovde u Kuala Lumpuru – u srcu azijsko-pacifičke regije – da najavimo otvaranje našeg trećeg Transparency centra. Želimo da pokažemo klijentima i vladinim predstavnicima da su naši proizvodi 100% pouzdani i da pružaju najviši nivo sajberbezbednosne zaštite. Otvaranje novog Centra takođe dokazuje da aktivnosti koje smo planirali u okviru naše Inicijative za globalnu transparentnost teku po predviđenom planu.“

„Uzbuđeni smo što ćemo otvoriti vrata ovog digitalnog haba kako bismo korisnicima pružili priliku da saznaju više o uslugama i mogućnostima koje nudi kompanija Kaspersky u oblasti sajber bezbednosti u našem regionu. Kao promena paradigme za industriju sajber bezbednosti, ovaj objekat – prvi u regionu – biće smešten u središtu budućeg sajberbezbednosnog centra u Sajberdžaji, zahvaljujući saradnji sa agencijom CyberSecurity Malaysia. Zahvalni smo na njihovom poverenju i posvećenosti, jer to pokazuje da privatne kompanije i javne agencije mogu sarađivati kako bi pružili još napredniju zaštitu korisnicima od sajber kriminala” izjavio je Stefan Noimajer (Stephan Neumeier), generalni direktor za područje azijsko-pacifičkog regiona u kompaniji Kaspersky.

Povezana vest:  Dve TIPA nagrade za Samsung fotoaparate u 2014. godini

Novi Centar je deo Inicijative za globalnu transparentnost – ključnog projekta kompanije Kaspersky čiji je cilj da izađe u susret sve većim zahtevima koje upućuju partneri i predstavnici vlada, u vezi sa informacijama o tome kako funkcionišu proizvodi i tehnologije kompanije Kaspersky. Centar će biti otvoren za prve posetioce početkom naredne godine.

Dato’ Ts Dr Amirudin Abdul Wahab, generalni direktor agencije CyberSecurity Malaysia je izjavio: „Kompanija Kaspersky će otvoriti svoj Centar u Sajberdžaji i veoma smo uzbuđeni što ćemo biti domaćini prvom Transparency centru kompanije Kaspersky u Aziji. Kako se sajber pretnje u Maleziji i regionu konstantno razvijaju smatramo da je ključno da privatne kompanije i vladine agencije izgrade međusobno poverenje i ostvare saradnju.”

„Spremnost kompanije Kaspersky da otvori svoja vrata i omogući pristup procesu obrade podataka dodatno ukazuje na njihovu transparentnost. Kompanija će takođe deliti svoje nalaze i zapažanja kako bi unapredila industriju sajber bezbednosti. Zaista se nadamo da će naše partnerstvo biti primer drugim vladama i privatnim entitetima da sarađuju u korist svojih građana i industrije sajber bezbednosti” dodaje Dato’ Dr Amirudin.

Od najave Inicijative za globalnu transparentnost u oktobru 2017. godine, ostvaren je značajan naredak:

  • Započeto preseljenje podataka klijenata i infrastrukture za evropske korisnike iz Rusije za Cirih, koje treba da bude kompletirano do kraja 2019. godine
  • Otvorena su dva Transparency centra u Evropi – u Cirihu (novembar 2018) i Madridu (jun 2019). Centar u Španiji takođe služi kao informativni centar za ključne partnere kompanije.
  • Uspešno sprovedena SOC2 revizija tipa 1 (the Service Organization Control for Service Organizations). Završni izveštaj koji je objavila jedna od kompanija koja se nalazi u grupi „Velike četvorke“ (Big Four), a koja pruža profesionalne usluge revizije, potvrđuje da su razvoj i baze podataka o pravilima za otkrivanje pretnji koje pruža kompanija Kaspersky (AV baze podataka) zaštićeni od neovlašćenih promena od strane jake bezbednosne kontrole. Da saznate više o Kaspersky SOC 2 izveštaju posetite sajt
  • Kompanija nastavlja sa podrškom svog programa Bug Bounty programa. Od najave proširenja programa, kompanija je razrešila 66 grešaka koje su prijavili istraživači bezbednosti i dodelila nagrade u vrednosti od skoro 45.000 dolara. Kompanija podržava i io okvir koji pruža podršku istraživačima ranjivosti koji su zabrinuti zbog negativnih pravnih posledica svojih otkrića.
Povezana vest:  PRVI LENOVO SHOP IN SHOP U SRBIJI

Za više informacija o principima transparentnosti kompanije Kaspersky i Inicijativi za globalnu transparentnost posetite: www.kaspersky.com/about/transparency