Kako je prethodno najavljeno, podrška za operativni sistem Windows 7 prestaje 14. januara 2020. godine, i Microsoft više neće nuditi tehničku podršku ni ažuriranja softvera[1]. To takođe znači da će ovaj operativni sistem postati bezbednosni rizik za privatne i poslovne korisnike jer bezbednosna ažuriranja koja otklanjaju ranjivosti više neće biti dostupna.

Nalazi istraživanja kompanije Kaspersky[2] pokazuju da je prethodnog avgusta na globalnom nivou:

  • više od trećine (38%) veoma malih preduzeća, kao i skoro polovina (47%) preduzeća srednje veličine i velikih kompanija i dalje koristilo Windows 7.
  • više od trećine (38%) privatnih korisnika i dalje je koristilo Windows 7.
Povezana vest:  Google pokreće Google Engage program u Srbiji

„Naša statistika pokazuje da značajan broj korisnika, kako korporativnih tako i pojedinaca, i dalje koristi računare sa zastarelim ili isteklim operativnim sistemom“, izjavio je Miroslav Koren, generalni menadžer kompanije Kaspersky za Istočnu Evropu. „Razlozi za to su različiti: softver koji se ne pokreće na najnovijim verzijama operativnog sistema, finansijski razlozi ili navika. Međutim, stari, neažuriran operativni sistem je veliki sajberbezbednosni rizik; trošak incidenta može biti značajno veći od cene nadogradnje. Zbog toga preporučujemo upotrebu novijih verzija podržanih ažuriranjima, i predlažemo da se osigurate dodatnim bezbednosnim alatima tokom prelaznog perioda.“

[1] https://support.microsoft.com/en-us/help/4057281/windows-7-support-will-end-on-january-14-2020

Povezana vest:  Daktela - rešenje za unapređenje komunikacije sa klijentima

[2] https://www.kaspersky.com/about/press-releases/2019_consumers-still-use-unsupported-and-near-end-of-life-os