Pod sloganom „Zajedno za bolji internetˮ sutra se u svetu obeležava Dan za bezbedniji internet. Ovaj nezvanični praznik ustanovljen je sa ciljem da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi, a ove godine posebno je usmeren na bezbednost dece na internetu.

Prema podacima UNICEF-a deca čine jednu trećinu od ukupnog broja internet korisnika, a među najčešće rizike kojima su izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima. Iz digitalne agencije Namics ističu da deca pokazuju veliko interesovanje prema novim tehnologijama i da sve mlađa stupaju u kontakt sa internetom, zbog čega su posebno podložna negativnim stranama novih tehnologija.

Povezana vest:  Proglašene EISA nagrade za 2015-2016. godinu, za najbolje proizvode u oblasti potrošačke elektronike

„UNICEF-ovo istraživanje Bezbedan internet za celu porodicu pokazalo da manje od 10 odsto dece uzrasta od 4 do 8 godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godineˮ, ističe Filip Gort iz Namicsa.

Upravo zbog uzrasta u kom se susreću sa novim tehnologijama današnja deca se smatraju „digitalnim domorocimaˮ (eng. digital natives). Ovaj termin koristi se za osobe koje odrastaju u digitalnoj eri i koje se razlikuju od ljudi koji su se sa modernim tehnologijama upoznali tek u odraslom dobu.

„Najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara, a ako samo uzmemo za primer da 80 odsto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, jasno je da digitalna tehnologija oblikuje načine na koji deca komuniciraju i na koji se druže. Imajući to u vidu, vrlo je značajno da deca imaju dovoljno znanja o internetu i izazovima modernog dobaˮ, objašnjava Gort.

Povezana vest:  Samsung Galaxy S7 i S7 edge donose napredne funkcije kamere

Gort dodaje da je, kad je korišćenje interneta u pitanju, važno napomenuti i dečiju populaciju koja nema pristup internetu: „To su mahom deca iz nerazvijenih i siromašnih područja. Ona uglavnom ne poseduju uređaje pomoću kojih mogu pristupiti internetu ili ne znaju engleski – jezik najvećeg broja internet sadržaja. U modernom svetu, nemogućnost korišćenja interneta, samo produbljuje razlike, jer nisu svi u prilici da pristupe istim obrazovnim sadržajima, niti da koriste prednosti mobilnosti prilikom zapošljavanja.ˮ

U Namicsu smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svesti o internetu, bezbednosti u onlajn sferi, kao i širenju digitalne pismenosti: „Moderno doba zahteva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom dece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka. Svi nivoi bi trebalo da pošalju poruku da internet nije sam po sebi loš, ali da se mora upotrebljavati na određen način koji podrazumeva odgovornost, kritičko razmišljanje i kreativnostˮ, zaključuje Gort.

Povezana vest:  HMD Global slavi prvi rođendan kao dom Nokia telefona

Dan za bezbedniji internet je kampanja započeta 2004. godine koja obuhvata najrazličitije teme od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža. Obeležava se u više od 150 država širom sveta i fokusira aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

Image by StartupStockPhotos from Pixabay