Prema Family Report izveštaju, kompanije Kaspersky, više od četvrtine (28%) roditelja koji imaju dete starosti između sedam i 12 godina smatraju da je štetni (nasilni ili seksualni) sadržaj najveći rizik sa kojim se njihova deca susreću na internetu. Štetan sadržaj prisutan je širom interneta, čak i u oglašavanju putem aplikacija, gde kreator takvog materijala može profitirati od aplikacija. Rešenje Kaspersky Safe Kids for Windows nedavno je dobio nagradu 2019 AV-Comparatives Approved Parental Control Award i pomaže pri zaštiti dece od neprimerenog sadržaja.

Poznato je da nije sve što se nalazi na internetu primereno za mlađe korisnike, a količina štetnog onlajn sadržaja se ubrzano povećava. Kako bi umanjili rizik da njihova deca naiđu na neprimereni sadržaj, više od četvrtine roditelja (28%) pokušava da reguliše vreme koje deca provode na internetu. Polovina ispitanika (58%) smatra da treba da kontroliše ili nadgleda pretragu i način na koji njihova deca koriste internet.

Deca mogu pristupiti takvom sadržaju slučajno, i softver za roditeljski nadzor minimizira rizike od nailaženja na štetni sadržaj dok su na internetu.

Povezana vest:  Nokia predstavlja studiju “Korišćenje mobilnog interneta i mobilnih aplikacija u Srbiji”

Ipak, takođe je činjenica da svako rešenje za roditeljski nadzor funkcioniše različito i da roditeljima nije nimalo lako da izaberu ono pravo za njih. U cilju pronalaženja najboljeg alata za zaštitu dece na internetu, organizacija AV-Comparatives svake godine sprovodi sertifikacione testove za različite vendore softvera za roditeljski nadzor. Da bi bio sertifikovan, analizirani proizvod mora blokirati najmanje 98% pornografskih veb-sajtova, ne sme da ima više od par lažnih uzbuna kada je reč o veb-sajtovima koji su prilagođeni deci, i ne sme imati ozbiljne nerazrešene greške (ili dizajnerske nedostatke) otkrivene tokom pregleda.

Prema najnovijim rezultatima testa, kompanija Kaspersky je jedini vendor među šest učesnika koji je sertifikovan od strane organizacije AV-Comparatives.

Rešenje Kaspersky Safe Kids steklo je konkurentsku prednost, u odnosu na ostale vendore koji su učestvovali, zahvaljujući svojoj unapređenoj tehnologiji filtriranja sadržaja. Tehnologija kombinuje nekoliko pristupa koji omogućuju visok nivo prepoznatljivosti neprimerenog sadržaja: uključuje i heurističke pristupe i mašinsko učenje (ML). Heuristički pristupi se koriste onda kada je neophodno analizirati HTML kod veb-sajta (tabele, naslove, paragrafe, itd.). Dok je uz pomoć mašinskog učenja, tehnologija filtriranja obogaćena najpreciznijim heuristikama.

Povezana vest:  Novi Nokia 105 i Nokia 130 donose još bolju vrednost sa novim dizajnom

“Tokom poslednjih nekoliko godina, dodali smo nekoliko novih jezika, uključujući arapski, našoj komponenti za filtriranje. Takođe smo radili na prepoznavanju određenog sadržaja, koji je nekada teško prepoznatljiv unutar svake od kategorija predstavljenih u proizvodu. Trudimo se da svakodnevno budemo u toku sa novim trendovima koji se tiču neprimerenog sadržaja kako bismo unapredili naš proizvod. Tako pomažemo roditeljima da na pravi način edukuju svoju decu i omogućavamo da deca budu bezbedna tokom odrastanja. Sva ova poboljšanja usmerena su ka unapređenju bezbednosti dece dok surfuju internetom,” izjavio je Konstantin Ignatijev (Konstantin Ignatiev), šef odeljenja za analizu sadržaja i istraživanje u kompaniji Kaspersky.

Da bi saznali više o rezultatima testa AV-Comparatives Parental Control Review 2019, molimo posetite  link. Više informacija o rešenju Kaspersky Safe Kids i njegovim karakteristikama dostupno je ovde.

Izbor prave aplikacije za roditeljski nadzor ne predstavlja nimalo lak zadatak za roditelje, a još teže je objasniti deci zašto je takav softver neophodan. Kompanija Kaspersky predlaže sledeće korake:

  • Vodite računa o tome da je ugledna kompanija razvila izabrani softver za roditeljski nadzor, kako biste bili sigurni da će vaše dete biti bezbedno onlajn.
  • Proverite da li softver za roditeljski nadzor poseduje opciju daljinske konfiguracije aplikacije. Ovo pruža mogućnost menjanja podešavanja u zavisnosti od vaših preferenci.
  • Proverite da li aplikacija ima različite opcije za kontrolisanje onlajn aktivnosti vašeg deteta – kao što su blokiranje, upozorenje, ili jednostavno prikupljanje podataka. Na ovaj način moći ćete da pronađete najbolju opciju za vas i vašu decu.
  • Proverite različite funkcije koje softver za roditeljski nadzor nudi. Na primer, dobra je praksa zaštititi decu i u stvarnom svetu, ne samo onlajn. To se može postići kroz praćenje njihove lokacije putem GPS-a, i takođe kroz određivanje područja i vremena kada bi vaše dete trebalo da bude na određenom mestu (na primer, škola, vannastavne aktivnosti, itd.).
  • Pre nego što instalirate softver za roditeljski nadzor na uređaj deteta, budite otvoreni prema detetu recite mu da ćete imati pristup informacijama o njihovim aktivnostima. Pokušajte da postignete obostrani dogovor o instaliranju ovog softvera na detetov uređaj.
Povezana vest:  Predstavljena edukativna platforma 'Bezbedni klinci': Za digitalne mame i tate