Iako se život polako vraća u normalu, ipak će mnogi, zbog bezbednosti, narednih meseci više provoditi vremena kod kuće nego prethodnih godina. To znači i da će trošiti više električne energije, što će se odraziti na računima, tako da je sada pravi trenutak da sagledamo kako možemo da uštedimo struju. Uz pomoć odgovarajućih kućnih aparata i savesnog korišćenja, možemo umanjiti potrošnju i iznos na računu, a eksperti iz kompanije LG pripremili su korisne savete.

Jedna od retkih korisnih posledica epidemije korona virusa je u smanjenoj potrošnji električne energije. Prema izveštaju EPS-a, u Srbiji je umanjena potrošnja oko 6%, zato što je privreda radila smanjenim kapacitetom. Sa druge strane, potrošnja električne energije u domaćinstvima je porasla, zbog toga što su ljudi morali da ostaju u kućama zbog ograničenja kretanja, rada od kuće, učenja preko televizora ili kompjutera, a u mnogim slučajevima i zbog gubitka posla. Velika Britanija procenjuje da je prosečna konzumacija struje u domaćinstvima skočila za 25%, pa je poželjno razmotriti načine na koji možemo da racionazujemo potrošnju.

U Srbiji je, od 2000. godine do danas, emisija štetnih gasova porasla čak 3 puta. Nekoliko gradova u zemlji je više puta ove godine ponelu neslavnu titulu najzagađenijeg grada na svetu. Emisija štetnih gasova dolazi sa različitih strana, najviše zbog teške industrije i sve većeg broja vozila. Ugalj je još uek dominantan u velikim termoenergetskim postrojenjima, ali i velikom broju domaćinstava. Na grejanje odlazi većina energije, posebno ako se grejete na struju. Iz svega navedenog se vidi da bi se najveća ušteda, kako u pogledu životne sredine, tako i  električne energije, mogla postići termalnom izolacijom domova, najsavreminijim grejanjem i hlađenjem, ali i koriščenjem modernih i energetski efikasnih kućnih aparata.

Povezana vest:  Najmoćniji Huawei telefon do sada od danas u prodaji!

Energetska efikasnost kučnih aparata može mnogo da uštedi

 U Srbiji se uglavnom koriste stariji kućni aparati, poput frižidera, zamrzivača ili veša mašina, koji nisu bili štedljivi ni kada su kupljeni, a vremenom troše sve više energije”, rekao je Branislav Jordanov, marketing menadžer kompanije LG u Srbiji. Kada bi menjali kućne aparate makar na 10 godina, emisija štenih gasova i energetska potrošnja bi bili neuporedivo manji, a ovo bi imalo blagotvoran uticaj i na račune za komunalije. „Zamenom frižidera starijeg od 10 godina sa kategorijom modela A +++ godišnji račun za struju biće niži. Situacija je slična i sa veš mašinama, gde kroz zamenu uređaja – u zavisnosti od učestalosti korišćenja – nećemo uštedeti samo na računu za struju, već će sličan iznos na naknadi za vodu i kanalizaciju svake godine biti niži”, naglašava Jordanov.

Pored toga, ako kupite najnovije modele frižidera, umanjićete i količinu hrane koju bacate, što nije malo, jer u proseku građani Srbije bace 247.000 tona hrane godišnje. To je otprilike 35 kilograma bačene hrane po glavi stanovnika.

Povezana vest:  Samsung iznenađenja na otvaranju nove „Tehnomanije"

Za životnu sredinu je svakako bolje da imate novije uređaje, jer će vam duže trajati. Noviji motori u kučnim aparatima i klima uređajima troše manje energije, a traju duže. Nije slučajnost da LG nudi garanciju od 10 godina, na sve Inverter Direct Drive motore u veš mašinama.

Promenimo navike!

Dodatna potrošnja energije zbog češćeg boravka kod kuće može se nadomestiti promenom navika i racionalnijim korišćenjem uređaja. Umesto da se kupate, tuširajte se, umanjite vreme pečenja ako je moguće kada koristite rernu i umesto ručnog pranja, koristite mašinu za pranje sudova. Koliko je ovo poslednje važno, najbolje ilustruje činjenica da bi se prelaskom čitave EU sa ručnog pranja posuđa na mašinsko moglo uštedeti ukupno 92 teravata struje godišnje, što je dvostruko više od ukupne godišnje potrošnje električne energije Portugalije ili 3% ukupne potrošnje svih država članica EU. To nije sve, jer bi se moglo uštedeti i više od 6,142 milijardi litara vode za piće – dovoljno da se napuni 2,5 miliona olimpijskih bazena.

Frižider ne treba da stoji pored izvora toplote, kao što su ringle ili peć, niti treba da bude direktno izložen sunčevoj svetlosti. Rešetki kondenzatora na zadnjoj strani treba omogućiti dovoljno prostora za ventilaciju, tako da ne treba pribijati uređaj uz zid (minimalan razmak treba biti 10 cm) ili ga držati u veoma maloj prostoriji, poput špajza. Obavezno čistite rešetku svakih 6 meseci. Redovno proveravajte da li se vrata frižidera dobro zatvaraju i izoliraju i da se, ukoliko je potrebno, odmrzavaju 2 puta godišnje.

Povezana vest:  NOVA – jedna jedina tarifa za sve potrebe korisnika

Što se tiče mašina za pranje veša, tu najviše štedimo ako mudro biramo temperature za pranje. Preporučljivo je da perete prosečnom temperaturom od 30-40 stepeni. Treba oprati što više odeće odjednom, ali ne i zatrpavati mašinu. Takođe, veš bi trebalo sušiti napolju ako je moguće. Ako koristimo mašine i za sušenje veša, onda nam treba najvećei broj obrtaja, osim za osetljivu tkaninu, ali i u tim slučajevima je pametnije imati uređaj sa A+++ energetskom klasom.

Sezona toplog vremena je ujedno i sezona klima uređaja

Pošto smo više kod kuće, više ćemo koristiti klima uređaj, što će mnoge navesti da kupe nove uređaje baš ove godine. Kao i kod drugih kućnih aparata, ušteda energije i savesna upotreba su važni. Izaberite opremu sa najmanje A + kategorijom energetske efikasnosti, ali pazite da razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature nije veća od 8-10 stepeni da bi se organizam lako navikao na razliku. Redovno čistite filtere radi sopstvenog zdravlja i obavezno isključite klimu kada izlazite napolje