O važnosti održavanja kondicije i zdravlja priča se sve češće, a upravo zbog toga su digitalne aplikacije koje nam pomažu da nadgledamo sve – od broja svakodnevnih koraka, do težine ili nivoa holesterola – među najpopularnijim za preuzimanje iz prodavnica aplikacija.

Procenjuje se da je do sada razvijeno na hiljade mobilnih zdravstvenih aplikacija i za potrošače one često ne predstavljaju samo način za održavanje kondicije ili određenog zdravstvenog stanja, već im pomažu da ostanu motivisani. Studija koju je upravo objavio Accenture pokazuje da je 43 posto potrošača koji koriste digitalne zdravstvene alate povećalo fokus na fizičku spremnost i prevenciju oboljenja, a nešto više od trećine (34%) bolje je razumelo svoje zdravstveno stanje.

Upravo ovaj nivo zdravstvene svesti, Svetska federacija za srce (eng. World Heart Federation – WHF) želi da probudi kod ljudi, u sustret ovoj nedelji, u znak podrške kampanji o Svetskom danu srca (World Heart Day). Tema je kardiovaskularna bolest, a WHF ističe da se mnogi njeni uzroci, uključujući pušenje, dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost, mogu poboljšati promenom ponašanja. Organizacija izveštava da oko 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno smanjuje rizik od srčanih bolesti za 30%, a rizik od dijabetesa za 27%.

Korišćenje zdravstvenih aplikacija predstavljaju efikasan način na koji korisnici mogu postaviti ove vrste ciljeva, pratiti svoj uspeh i rezultate. Kompanija Huawei je razvila aplikaciju Huawei Health kako bi podržala uobičajene vežbe, uključujući hodanje, trčanje, vožnju bicikla, kao i merenje pulsa. Najvažnija funkcija aplikacije je da nadgleda zdravlje korisnika i analizira podatke putem svojih nosivih uređaja.Takođe, Huawei je predstavio svoj HUAWEI WATCH GT 2 Pro, pametni sat koji ima ugrađene zdravstvene režime za praćenje rada srca, zasićenja kiseonikom u krvi, kvaliteta sna i nivoa stresa. Takođe, tu je i HUAWEI WATCH FIT koji nije samo moderan, već uključuje i vizuelno prikazane demonstracije vežbi, sa animiranim ličnim trenerom.

Povezana vest:  Kompanija Dell predstavila novi OptiPlex 3011 All-in-One računar

Danijela Jovanović, Marketing direktor kompanije Huawei je izjavila: „Ideja koja stoji iza ovih pametnih satova je da će svaki put kada korisnik vežba, uređaj voditi evidenciju o njima, obaveštavati ih ako im puls postane previsok ili prenizak, pomoći im da postignu svoje ciljeve i posavetuje ih koje vežbe treba raditi. Neki korisnici neće biti sigurni odakle da počnu, ali WATCH GT 2 Pro, na primer, standardno dolazi sa 100 različitih načina vežbanja, uključujući plivanje, penjanje ili čak jogu, da bi ih usmerio u pravom smeru. A ukoliko korisnik sedi mirno duže vreme, sat ima diskretnu funkciju vibracije, kako bi ga podsetila da se pokrene! Cilj je omogućiti korisnicima da budu proaktivniji u upravljanju svojim zdravljem.“

Aplikacije koje vam mogu pomoći da poboljšate svoje zdravlje

Huawei Health aplikacija, koja radi zajedno sa WATCH GT 2 Pro i WATCH FIT, samo je jedna od mnogih zdravstvenih aplikacija dostupnih u Huawei AppGallery. U Huawei prodavnici aplikacija možete pronaći i Sleep Cycle aplikaciju, koja pomaže korisnicima da prate spavanje uz detaljnu analizu isporučenu na njihovom pametnom telefonu. Takođe, aplikacija sadrži inteligentni budilnik koji će probuditi korisnika samo kada je u fazi laganog sna. Dostupna je i Home Workouts – aplikacija koja osmišljava svakodnevne rutine vežbanja bez potrebe za opremom i fokusira se na glavne grupe mišića. Korisnici mogu da grade snagu i održavaju kondiciju iz udobnosti svojih domova. Aplikacija StepsApp je odličan način da telefon koristite za brojanje koraka i brzi pregled dnevnih, nedeljnih, mesečnih i čak godišnjih aktivnosti; Period Tracker omogućava ženama da prate menstrualni ciklus i nadgledaju različite parametre vezane za njega. Na kraju, još jedna popularna aplikacija u Huawei AppGallery je FizzUp – aplikacija sačinjena od kratkih, efikasnih i motivacionih treninga koji ciljaju svaki deo tela korisnika, koja takođe pruža i informacije o ishrani. FizzUp aplikaciju koristi preko 6 miliona potrošača širom sveta.

Povezana vest:  Ovu funkciju na telefonu niste videli do sada

Zdravstvene aplikacije takođe igraju sve značajniju ulogu u praćenju, nadgledanju i prikupljanju zdravstvenih informacija od pacijenata, a to dovodi do poboljšanja u načinu pružanja medicinske zaštite. Prema izveštaju o zdravstvenoj tehnologiji objavljenom 2017. godine, o mobilnim aplikacijama vezanim za zdravstvo, tačka prevoja se javlja u okviru digitalnih zdravstvenih trendova u pogledu inovacija, dokaza i usvajanja. Usklađeni sa razvojem nauke o ljudskim podacima za merenje i poboljšanje zdravstvenih odluka, ovi trendovi mogu imati sve pozitivniji uticaj na ishode ljudskog zdravlja i stvoriti značajne uštede za pružaoce zdravstvenih usluga.

Primer za to je saradnja između 301 bolnice u Pekingu u Kini i kompanije Huawei na rešavanju problema nedijagnostikovane pretkomorske fibrilacije (eng. atrial fibrillation). Ovo često stanje uzrokuje nepravilan rad srca i može biti opasno po život, posebno zbog slabe svesti o simptomima. Bolnice i Huawei sproveli su studiju na 187.000 ljudi koji su koristili zdravstvenu aplikaciju na uređaju za merenje pulsa. Zatim su analizirani i obavešteni oni koji su u riziku, a od ove grupe je 87% dobilo dijagnozu atrijalne fibrilacije. Rezultati studije, koja je dobila univerzalno priznanje i koju je objavio European Heart Journal[1], doveli su do razvoja integrisane platforme za upravljanje AF-om koja koristi Huawei nosive uređaje za primanje 24-časovnog nadzora pulsa, medicinske podrške i daljinskog upravljača u stvarnom vremenu konsultacije radi prilagođavanja lečenja i poboljšanja usaglašenosti sa lekovima.

Pronalaženje najbolje aplikacije koja će odgovarati vašim potrebama

Povezana vest:  Da li strah od krađe podataka može uništiti naučnu saradnju?

Jasno je da ova vrsta tehnologije pozitivno utiče na život mnogih ljudi, ali nisu sve zdravstvene aplikacije jednake. Ono što većina aplikacija može da uradi je da motiviše korisnike, pruži strukturu za poboljšanje kondicije i pruži opšte smernice. Međutim, svaki korisnik imaće individualne zahteve i individualni odgovor i ni u jednom trenutku aplikacija ne bi smela da izaziva uznemirenost ili prekomerno oslanjanje. Korisnici koji imaju medicinskih problema bi trebalo da se konsultuju sa svojim lekarom o tome kako da koriste odabranu aplikaciju kako bi ostvarili najviše benefita na putu ka zdravijem životnom stilu.

Da bi korisnik izabrao pravu zdravstvenu aplikaciju, najbolji pristup je razmotriti za šta će se prvenstveno koristiti. To bi moglo biti evidentiranje broja koraka, praćenje načina spavanja ili procena unosa kalorija. Korisnici bi takođe trebalo pažljivo da pogledaju recenzije kako bi videli tačno šta kažu drugi korisnici, a ne da se oslanjaju samo na visoku ocenu aplikacije. Provera programera takođe može da pomogne da se utvrdi njihova verodostojnost i reputacija na tržištu. Takođe, veoma je vežano preuzeti aplikaciju iz prodavnice aplikacija koja je pouzdana, bezbedna i jednostavna za korišćenje, kao što je Huawei AppGallery.

[1] European Heart Journal, 41, broj 17, 1. maj 2020; Mobilna zdravstvena tehnologija olakšava pregledanje stanovništva i integrisano upravljanje negom kod pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom: zapažanja iz Huawei Heart Study i mAFA II randomiziranog ispitivanja. https://academic.oup.com/eurheartj/article/41/17/1617/5827695



[1] European Heart Journal, 41, broj 17, 1. maj 2020; Mobilna zdravstvena tehnologija olakšava pregledanje stanovništva i integrisano upravljanje negom kod pacijenata sa atrijalnom fibrilacijom: zapažanja iz Huawei Heart Study i mAFA II randomiziranog ispitivanja. https://academic.oup.com/eurheartj/article/41/17/1617/5827695