Anja Anžel, Dragica Nikolić i Jelena Jakšić, pobedile su na ovogodišnjem takmičenju namenjenom ženama programerima pod nazivom „Online. Female. Code. Hackathon. 2020. Namics”. One su osmislile prototip rešenja koji bi trebalo da pojednostavi komunikaciju pojedinaca tokom trajanja pandemije korona virusa i olakša povezivanje volontera sa onima kojima je pomoć potrebna.

Ženski hakaton održan je u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka, a tročlani programerski timovi su, uz pomoć mentora iz digitalne agencije Namics – A Merkle Company, razvijali prototipe softverskog rešenja koja bi trebalo da, na najrazličitije načine, odgovore na izazove koje pred nas stavlja pandemija korona virusa.

Povezana vest:  Sony Ericsson predstavio pet modela za 2010. i Green Heart strategiju

„Pripremajući se sa takmičenje, shvatile smo da bi bilo dobro da postoji aplikacija koja će umrežiti sve članove jedne zajednice. Tako je nastala ova ideja. Rešenje koje smo predstavile još nije završeno, pa planiramo da, u budućnosti, radimo na njemu. Ovo je bio naš prvi hakaton i jako smo zadovoljne ishodom”, objasnile su članice pobedničkog tima.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, takmičenje je održano onlajn. Učestvovale su žene programeri iz čitave Srbije, različitog uzrasta i nivoa znanja. Pobedničko rešenje odabrano je zbog originalnosti u odnosu na postojeća rešenja, promenljivosti u realnom okruženju i kvaliteta softverskog koda, a sva predstavljena rešenja ostala su u vlasništvu njihovih kreatorki.

Povezana vest:  Ekskluzivni poklon paketi za korisnike Samsung Galaxy S6 i S6 edge

„Takmičenje smo organizovali sa idejom da ohrabrimo žene da se oprobaju u IT industriji. One su evidentno manjina u našem sektoru – prema poslednjoj analizi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u srpskom IT-ju radi između 15 i 20 odsto žena. Ovakve informacije često demotivišu žene, one se ne prijavljuju za takozvane muške pozicije, iako imaju jednake šanse za uspeh kao i muškarci”, objasnila je Katarina Simić, učesnica prvog ženskog hakatona, a sada softverski inženjer u Namicsu.

Katarina dodaje da ih je obradovao veliki broj prijavljenih takmičarki i raznolikost predstavljenih rešenja: „Ovoga puta smo se sastali u nešto drugačijem ruhu – onlajn putem. Bez obzira na to, imali smo 22 takmičarke, što je rekordan broj. Na hakatonu su učestvovale žene različitog iskustva i početnice i nešto iskusnije, a osmislile su vrlo kvalitetne aplikacije i sajtove. Nadamo se da ćemo neko od tih rešenja imati priliku i da koristimo u budućnosti.”

Povezana vest:  Samsung predstavlja Galaxy K zoom, novi specijalizovani smart telefon sa optičkim zumom

Takmičenje „Online. Female. Code. Hackathon. 2020. Namics.” u Srbiji je održano četvrti put. Pobednički tim će, kao nagradu, dobiti karte za jednu od IT konferencija u Srbiji.