Korišćenje mobilnog interneta raste iz godine u godinu, ali je epidemija izazvana Covidom-19 donela nove rekorde. U Telenor mreži prenos podataka porastao je za 40 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je glasovni saobraćaj porastao za 12 odsto. Kao odgovor na takva kretanja, kompanija je investirala više od 33 miliona evra u infrastrukturu, izgradila 44 nove bazne stanice i ugradila dodatne 4G kapacitete na još 850 lokacija.

„Godinu završavamo sa stabilnom i lojalnom bazom korisnika, uz porast od tri odsto u broju individualnih postpejd korisnika. Lider smo kada govorimo o zadovoljstvu korisnika i za takav trud i odnos dobili smo nekoliko prestižnih međunarodnih nagrada. Takođe, već treći put za redom, naša mreža ima najbolji rezultat na Umlaut nezavisnom uporednom testiranju mobilnih mreža“, rekao je Majk Mišel, generalni direktor Telenora u Srbiji.

Povezana vest:  Vrednost facebooka porasla na 50 milijardi dolara

Pandemija korona virusa pokazala je koliko su digitalizacija, telekomunikacione usluge i IT industrija važne za svakodnevno funkcionisanje, jer omogućavaju da se celokupno društvo brzo prilagodi novoj normalnosti. Bilo da je u pitanju onlajn kupovina, sufrovanje internetom ili učenje na daljinu, potrebna je stabilna i jaka mreža da bi sve funkcionisalo. „Od početka krize, fokusirali smo se da našim korisnicima obezbedimo stabilnu uslugu i sadržaj koji im je potreban. Lansirali smo neograničen internet, Drivey i osiguranje telefona, a omogućili smo i veliki broj besplatnih usluga i uređaja kao podršku društvu tokom pandemije. Vrednost dosadašnjih aktivnosti i donacija u vezi sa COVID-om iznosi oko 250 hiljada evra“, dodao je Mišel.

Povezana vest:  Canon premijerno prikazuje štampače Colorado 1630 i Arizona 135 GT sa ukusom boje na sajmu FESPA 2021

Uvedene su mnoge tehnološke inovacije i rešenja kako bi se odgovorilo na sve promene izazvane krizom. „Epidemija je donela i porast upotrebe digitalnih kanala, tako da smo postojeće kanale nadogradili novim funkcionalnostima. Kao rezultat, mesečno imamo više od milion aktivnih korisnika Moj Telenor aplikacije, koja je jedna od najbolje ocenjenih telekomunikacionih aplikacija na svetu. Takođe, više od 700 hiljada naših korisnika plaća usluge elektronskim računom svakog meseca, umesto da koriste štampani.  Ovo su pravi primeri digitalizacije koji pokazuje da su ljudi spremni za promenu, kada se ponudi pravo rešenje. Trenutno razvijamo i nekoliko projekata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji“, dodao je Mišel.

Povezana vest:  iStyle otvorio novu prodavnicu, Apple napokon u Novom Sadu

Doprinos kompanije srpskoj ekonomiji u 2020. godini iznosio je 140 miliona evra, od investicija u infrastrukturu do isplata poreza i zarada. Investicioni planovi za sledeću godinu zavisiće od situacije sa COVIDOM-19, ne samo u telekomunikacijama, nego u svim industrijama, napominju u Telenoru. Ipak, veruju da će 2021. godina biti bolja od ove, i, ako se to pokaže kao tačno, Telenor je spreman da investira u infrastrukturu i nove usluge i više nego u 2020.