Za bezbedne digitalne navike nikada nije kasno, a početak januara predstavlja odlično vreme za donošenje još boljih odluka i podizanje svesti u ovom domenu.

Stručnjaci kompanije Kaspersky pripremili su listu jednostavnih zdravih digitalnih navika koje mogu ojačati sigurnost vaših ličnih podataka, pa čak i olakšati vam život u narednoj godini. Uvek imate vremena da sebi date obećanje i pokušate da ih sledite tokom sledeće godine, a sada početak godine je idealno vreme za to!

  1. Nova godina, nova šifra!

Započnite Novu godinu sa pravom revizijom lozinke. Sada je vreme da proverite i promenite lozinke na svim nalozima. Najbitnije pravilo koje ne smete zaboraviti – nikada ne koristiti istu lozinku za više naloga!

Ako ste poput mnogih ljudi i imate nekoliko online naloga, onda je pouzdan menadžer lozinki sjajna pomoć. Savremeni menadžeri lozinki imaju funkcije koje u velikoj meri pojednostavljuju rukovanje sa lozinkama. Na primer, možete da koristite funkcije automatskog popunjavanja za različite pregledače i platforme. Još jedna zgodna opcija je automatski generator lozinki. Kao rezultat toga, menadžer lozinki će vam pomoći da generišete jedinstvene a dovoljno složene lozinke za svaki nalog – dok vi treba da zapamtite samo jednu glavnu lozinku.

  1. Pretplatite se na obaveštenja o curenju podataka o nalogu

Pored slabih lozinki, curenje podataka je još jedna pretnja vašim ličnim i korporativnim nalozima. Nažalost, kršenja podataka se dešavaju prilično često i teško ih je sve ispratiti. Ako podaci o vašem nalogu procure, prevaranti ih mogu iskoristiti da preuzmu vaše naloge. Međutim, 2023. možete preskočiti prevare ukoliko koristite usluge koje skeniraju najnovija curenja. Napredni menadžeri lozinki takođe uključuju ovu funkciju i brzo obaveštavaju korisnike ako se bilo koja od sačuvanih prijava ili lozinki pronađe u nedavnim curenjima podataka.

  1. Za potrebe dodatne privatnosti, nabavite VPN!
Povezana vest:  Proširite vidike sa Canonovim novim ultraširokougaonim objektivima sa zumom

Nekada specijalizovani proizvod za “štreberske” korisnike i preduzeća, VPN-ovi su sada obavezni za svakoga ko želi da ostane bezbedan online. Savremena VPN rešenja zadovoljavaju sve potrebe korisnika, kao na primer, jednostavna su za korišćenje, obezbeđuju velike brzine saobraćaja i čuvaju privatne podatke.

Sada se opseg mogućih scenarija za korišćenje VPN-a značajno proširio. Omogućava bezbednu kupovinu na mreži, gledanje servisa za striming sa bilo kog mesta u svetu ili pristup lokalnom sadržaju. Moderne VPN usluge takođe pružaju velike brzine saobraćaja i omogućavaju korisnicima da gledaju sadržaj čak i u 4K rezoluciji bez gubitka kvaliteta ili kašnjenja.

Štaviše, sakriva vašu IP adresu od veb lokacija i oglašivača, pružajući veću privatnost. Veb praćenje može dovesti do neočekivanih i neželjenih posledica, poput ciljanih oglasa koji mogu otkriti poklone koje ste kupili svojoj porodici. Ne dozvolite da vam oglašivači pokvare sledeću proslavu!

  1. Prenesite dokumenta na bezbedno mesto
Povezana vest:  Nove mogućnosti sa Moto Z2 Play telefonom i Moto Mods dodacima

Sa razvojem digitalnih usluga, skenirane i elektronske verzije dokumenata se sada koriste jednako često kao i njihovi fizički originali. Ovo postavlja razumno pitanje – kako čuvati elektronske verzije tako da ostanu bezbedne i ne dospeju u neželjene ruke? Možete da kreirate fasciklu na računaru ili da je otpremite u oblak zaštićen lozinkom – ali obe ove opcije su potencijalno nesigurne i mogu dovesti do gubitka ličnih podataka.

Bezbedna alternativa bi bila skladištenje dokumenata u aplikaciji za upravljanje lozinkama. Savremeni menadžer lozinki je u stanju da skladišti više od samo lozinki ili bankarskih podataka. Sada su ovo potpuno šifrovana elektronska skladišta gde možete da otpremate skenirane dokumente, PDF-ove i druge važne dokumente koje želite da zaštitite. Ovo takođe može uključivati medicinske kartone i telefonske adrese, kao i svaku dokumentaciju ili dosijee u vezi sa radom i poslovanjem.

Istovremeno, ovakve usluge skladištenja su višestruko bezbednije u poređenju sa tradicionalnijim lokacijama za skladištenje, jer su posebno šifrovane, a mogu se dešifrovati samo uz pomoć jedne glavne lozinke, koja bi trebalo da bude samo u glavi korisnika.

  1. Ojačajte bezbednost dece na internetu
Povezana vest:  Samsung nagrađen sa 48 priznanja za dizajn na IDEA 2020

Danas deca od malih nogu imaju digitalne uređaje u rukama. Da bi put deteta u digitalni svet bio bezbedan i zanimljiv, važno je da od detinjstva naučite i podelite sa njima pravila online bezbednosti. Da bi takvi razgovori bili prijatniji i zanimljiviji, roditelji mogu da koriste igrice i druge zabavne formate.

Još jedan savet za Novu godinu je da zaronite duboko u online interesovanja vaše dece. Na primer, roditelji mogu da pitaju o omiljenoj seriji ili da zajedno slušaju muzičke numere kako biste zajedno naučili neke bezbednosne korake. Takođe, postoji i niz softvera za bezbednost dece koji mogu pomoći roditeljima da nauče više o dečjim hobijima i pomoći im da razviju zdrave digitalne navike odmalena.

„Privatnost i bezbednost nisu rezultat, već proces. Baš kao što ne možete postati fit ili osoba koja se zdravo hrani preko noći, obezbeđenje vašeg naloga i digitalnog otiska takođe zahteva određenu posvećenost. Međutim, mali koraci kao što je kreiranje jedinstvenih lozinki za različite naloge i korišćenje naprednih alata kao što su menadžeri lozinki mogu uveliko povećati vašu sigurnost. Da sve bude interesantnije, nema boljeg vremena za početak novog, bezbednijeg digitalnog života nego početkom Nove godine“, prokomentarisao je Vladislav Tushkanov, vodeći stručnjak za podatke kompanije Kaspersky.