Tržište za najbolje jeftine pametne satove je iznenađujuće veliko. Sa tolikom količinom izbora, može biti teško izabrati odgovarajući model za vas. U suštini, sve zavisi od vašeg budžeta i ukusa.

Skoro svi pametni satovi će pratiti vaše fitness treninge, i slaće vam obaveštenja kada vam zatrebaju. Sve ostale stvari će zapravo više uticati na vaš izbor, kao na primer cena, dodatne funkcije, i kako izgledaju. Pristupačan pametan sat možda neće imati sve funkcije, ali će i dalje biti adekvatan za sve što biste želeli od ovakvog uređaja.

Ako želite da saznate koji pametni satovi su istovremeno najbolji i pristupačni u ovoj godini, pročitajte u nastavku!

Fitbit Versa Lite

Verovatno ste već čuli za Fitbit Versa dok ste tražili novi pametni sat, ali da li ste znali da sada ova kompanija nudi više pristupačnu verziju koja ima manje funkcija? Zove se Fitbit Versa Lite i definitivno je jedan od najboljih pristupačnih pametnih satova na tržištu. Ovaj sat nema sve funkcije pametnih satova, pošto su obaveštenja ograničena, ne možete slušati muziku sa njega i ne postoji tehnologija beskontaktnog plaćanja. Za korisnike pametnih satova tehnologija beskontaktnog plaćanja je jedna od omiljenih funkcija. Ukoliko korisnici nemaju pristup ovoj funkciji to znači da neće biti u mogućnosti da vrše bezgotovinske transakcije preko interneta, kao na primer uplata novca na najbolje veb-sajtove na bookmaker-expert.com koji prihvataju uplate preko Apple Pay-a, i to predstavlja veliki nedostatak Fitbit Versa Lite. Ipak, ukoliko tražite dobar sat koji prati vaše treninge kao i koji nudi nekoliko osnovnih funkcija pametnog sata, ovaj bi vam mogao odgovarati.

Pre nego što kupite Fitbit Bersa Lite, preporučujemo vam da proverite cene za Fitbit Versa. Cena je slična sa Lite verzijom na nekim mestima, i ukoliko uzmete originalni sat, dobićete dodatne funkcionalnosti poput muzike i praćenje plivanja.

Cena uređaja: oko 150 EUR.

Letsfit pametni sat

Letsfit pametni sat je najisplativija opcija koja vam i dalje pruža sve funkcije do kojih vam je stalo. Opremljen je sa ugrađenim meračem otkucaja srca, i omogućava sve od telefonskih poziva do Snapchat-a, i zapravo je tanji i lakši nego Apple Watch 6.

Ako tražite sat sa mogućnošću praćenja treninga i sa osnovnim funkcionalnostima pametnog sata, ID205L bi mogao biti najbolji izbor za vas. Nije najprecizniji uređaj, ali nije loš, pogotovo ako ga koristite u kombinaciji sa drugim uređajima, kao što je telefon, koji će vam ionako biti potreban za GPS povezivanje.

Povezana vest:  Šta je neophodno za kvalitetnu fotografiju sa godišnjeg odmora?

Cena uređaja: oko 40 EUR.

Garmin Forerunner 45

Tražite sat koji je namenjen za fitnes? Garmin Forerunner 45 je jedan od jeftinijih uređaja ove kompanije, i vrhunski je izbor ukoliko tražite nešto napravljeno za trčanje i vežbanje.

Ima ugrađen GPS, merač otkucaja srca, koji je veoma precizan, i nekoliko drugih karakteristika koje ga izdvajaju kao jednog od najpovoljnijih satova za trčanje. Biće vam teško da pronađete bolji sat za trčanje koji je ujedno i jeftiniji, tako da ukoliko tražite odličan balans između funkcija i niže cene, Garmin Forerunner 45 bi mogao biti veoma dobar izbor za vas.

Cena uređaja: oko 115 EUR.

TicWatch E2

TicWatch E2 nije znatno bolji od TicWatch E, ali ima vodootporni dizajn i duže trajanje baterije za sličnu cenu kao originalni sat. Dizajn ovog sata se nije mnogo poboljšao, tako da nije kao da će se osećati znatno bolje na vašem zglobu, ali je i dalje dobra tehnologija koju rado nosimo u svako doba dana. Baterija sata traje oko dva dana, GPS i praćenje plivanja su ugrađeni u slučaju da želite da ponesete uređaj u bazen na plivanje.

Jedna od najvećih frustracija sa ovim satom je nedostatak NFC tehnologije što znači da ne možete da koristite Google Pay, ali i dalje dobijate sve druge prednosti Wear OS-a. To je nešto što ni jedan drugi sat na ovoj listi ne nudi.

Cena uređaja: oko 150 EUR.

Samsung Galaxy Watch Active

Samsungov Galaxy Watch Active prve generacije je najpristupačniji i ujedno i jedan od najboljih pametnih satova za Android korisnike. Galaxy Watch Active ima brži procesor i softver koji je lakši za upotrebu od drugih Android satova koji koriste Google-ovu Wear OS platformu (ne novu na Galaxy Watch 4).

Jedina mana: Galaxy Watch Active nema mnogo poznatih aplikacija, pogotovo u poređenju sa Apple Watch. Srećom, ugrađene Samsung-ove aplikacije, uključujući njegove opcije usmerene na fitnes, više su nego sposobne da se bave većinom zadataka. I dalje bismo ga smatrali jednim od najboljih Samsung satova.

Samsung takođe nudi Galaxy Watch Active 2, koji dolazi u dve veličine i ima LTE povezivanje i EKG senzor koji će moći da otkrije atrijalnu fibrilaciju.

Cena uređaja: oko 90 EUR.

Amazfit Bip

OK, ovo nije najinventivniji pametni sat koji ćete kupiti u 2020. godini, ali je jedan od najjeftinijih. U stvari, to bi mogao biti čak i najpovoljniji sat koji zaista vredi kupiti. Prilično liči na Apple Watch, ali ovaj uređaj je čak šest puta jeftiniji od vrhunskog Apple Watch Serije 5 ako ga uzimate novog.

Povezana vest:  Počele isporuke Nokijinog pametnog telefona N8

Ne radi ni približno dobro kao Apple Watch, ali ima izuzetno dugo trajanje baterije od 45 dana i mnoštvo funkcija za bicikliste i trkače, uključujući merač otkucaja srca.

Cena uređaja: oko 52 EUR.

Polar M200

Polar M200 je jedan od najpristupačnijih satova za trčanje koji možete naći, i videćete da ima skoro sve funkcionalnosti za fitnes što bi očekivali od pametnog sata, ali po mnogo boljoj ceni, što je uvek bonus.

Otkrili smo da GPS ponekad može biti malo spor, a dizajn nije tako dobar kao neki drugi uređaji koje smo videli od Polar-a, ali osim toga to je solidan sat za trčanje sa odličnim trajanjem baterije. Ovaj sat nema notifikacije i aplikacije kao neki drugi na ovoj listi, ali ukoliko vam je fitnes glavni cilj, Polar M200 je veoma pristupačan izbor koji nudi vrhunske funkcije.

Cena uređaja: oko 145 EUR.

Fitbit Versa 2

Fitbit Versa 2 se malo razlikuje od originalnog Versa sata, a razlike su AMOLED ekran i ugrađena Alexa. Fitbit-ov pametni sat nudi sve funkcije koje volite u Versi, kao što su merač otkucaja srca, dugo trajanje baterije, šareni ekran i analiza sna. Zbog toga se Versa 2 našao na listi najboljih i najpristupačnijih pametnih satova i jedan je od najboljih Fitbit uređaja koje možete da kupite.

Ovaj Versa nema ugrađeni GPS kao noviji Fitbit Versa 3, što bi ga činilo boljim rivalom Apple Watch-u, i nema toliko mnogo aplikacija kao što nudi Apple. Ali sa petodnevnim trajanjem baterije, kompatibilnošću sa više uređaja, pristupačnom cenom i sofisticiranim funkcijama praćenja sna, Versa 2 je solidan pametni sat za potrebe većine ljudi.

Cena uređaja: oko 160 EUR.

Garmin Lily

Garmin Lily je mali i elegantan pametni sat koji će vas naterati da zaboravite glomazne nosive GPS uređaje po kojima je ovaj brend najpoznatiji. Moderni pametni sat dizajniran za ljude koji ih prvi put uzimaju, Garmin Lily je mali uređaj sa pristupačnom cenom i elegantnim dizajnom koji se pokazao kao hit za ovu kompaniju.

Pored malih dimenzija uređaja, ekran je istaknut  dekorativnim šarama koje nikako ne ometaju vidljivost sadržaja na njemu. Od svih Garmin satova, ovaj sat najviše izgleda kao pravi nakit.

Cena uređaja: oko 180 EUR.

Fossil Sport

Fossil je takođe jedan od najboljih i pristupačnih pametnih satova koje možete naći u više modela i stilova. Po veoma pristupačnoj ceni Fossil Sport je jedan od najpovoljnijih pametnih satova koji takođe ima elegantan izgled. Iako je izašao na tržište 2018. godine, ima ugrađen najnoviji Qualcomm 3100 procesor. Pored toga, ima GPS, merač otkucaja srca, NFC plaćanje i Wi-Fi. Dostupan je u nekoliko boja, a kaiš je lako zamenljiv.

Povezana vest:  Svetsko prvenstvo u Brazilu uz 4K Sony tehnologiju

Wear OS je dosta napredovao od kad je izašao, ali postoji još uvek nekoliko stvari za koje mislimo da bi se mogle poboljšati, posebno u poređenju sa Apple-ovim watchOS-om. Takođe ne preporučujemo pametni sat sa Wear OS-om za iPhone korisnike, jer nećete imati sve funkcionalnosti kao kad bi taj sat bio uparen sa Android telefonom.

Cena uređaja: oko 100 EUR.

Amazfit T-Rex

Sa velikim ekranom, ugrađenim GPS-om, kompasom, i dovoljno visokim nivoom izdržljivosti da preživi Jurassic Park, Amazfit T-Rex je jedan od najboljih pristupačnih pametnih satova ikada napravljenih za aktivnosti na otvorenom. Po ceni od US$140, što je manje od polovine cene Garmin Instinct-a i drugih popularnih pametnih satova sa GPS-om, ovaj sat je veoma pristupačna alternativa za one koji žele mnogo funkcija, ali po pristupačnijoj ceni.

T-Rex ima impresivno dugo trajanje baterije, razne sportske režime rada i praćenje sna; sve uvučeno u svoju neprobojnu školjku. Sa svim mogućim potrebnim senzorima, T-Rex je izuzetno dobar konkurent na ovom tržištu. Osim toga, morate priznati da sam naziv ovog sata izaziva određenu dozu strahopoštovanja.

Cena uređaja: oko 140 EUR.

Kako izabrati (u zavisnosti od korisnika) najbolji ali i pristupačan pametni sat?

Kada odlučujete koji pristupačan pametni sat želite da kupite, dobra ideja je da se orijentišete na osnovu istih stvari kao kad bi kupovali skuplji model. Kao prvo, kakav mobilni telefon imate? Ako imate iPhone, preporučujemo vam da se držite Apple Watch serije 3 (ili druge verzije), jer Apple Watch je jedini pametni sat koji se u potpunosti može povezati sa iPhone-om.

Ukoliko imate Android telefon, najbolja opcija je Samsung ili Wear OS pametni sat; oba u potpunosti podržavaju Android telefone, kao na primer telefonske pozive preko sata, kao i slanje poruka. Wear OS ima mnogo veću količinu ponuđenih aplikacija neko Samsungov Tizen operativni sistem, ali po pitanju korisničkog interfejsa, on je verovatno bolji na Samsungovim pametnim satovima. Osim toga, njima uglavnom i baterija traje duže.

Foto: Unsplash.com