Prema informacijama Playstudios Europe i Asocijacija industrije video igara Srbije, rastuća gejming industrija u Srbiji zapošljava oko 2,300 profesionalaca i privređuje oko 125 miliona evra godišnje. Istaknute kompanije, kojih ima oko 130, tvrde da imaju konstantnu potrebu za novim zapošljavanjima. Evropski prosek žena u gejming industriji je 22%, dok procenat od 30% Srbiju svrstava na prvo mesto.

,,Playstudios Europe je postigao dupli uspeh, jer smo prevazišli i domaći trend zapošljavanja žena u gejming industriji, koji je uveliko najprogresivniji u Evropi. Kod nas rade 63 žene i to je zavidnih 32%’’, kaže Nikola Mitić, generalni direktor Playstudios Europe.

Povezana vest:  Testlab potvrdio: Nema burn in efekta kod Samsung QLED televizora

,,Dok se većina naših koleginica u Playstudios Europe bavi dizajnom, konceptualnom umetnošću, QA testiranjem i upravljanjem projektima/proizvodima, verujemo da je važno podsticati mlade žene na inženjerske karijere kroz stažiranje i zapošljavanje. Želimo da stvorimo takav radni ambijent gde će žene inženjeri i matematičari moći da napreduju i tako utiču na budućnost igara. Na kraju krajeva, 63% korisnika mobilnih igara širom sveta su žene, a mi bismo voleli da se ova statistika reflektuje na našu radnu sredinu.’’

Povezana vest:  Ljubav je bezbednost: 42% ljudi bi bili u vezi samo sa nekim ko je vakcinisan ili ima antitela

Mitić dodaje da kompanija pronalazi i načine da medijski podrži i propagira učešće žena u gejmingu, poput gostovanja na Empowers SGA događaju, gde su predstavnice Playstudios Europe govorile koliko je važno da se ženama obezbede svi mogući alati i ljudska podrška kako bi ostvarile svoje profesionalne snove.

Iz Asocijacije industrija video igara Srbije (SGA) kažu da su domaće igre preuzete ili kupljene preko 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG igre kojih je 19%. Takođe, navode da industrija mobilnih igara dodatno raste sve većom popularnošću takozvanih “kežual” igara (18%) koje su namenjene da budu zabavne, jednostavne i lake za instaliranje.

Povezana vest:  Logitech G predstavio elegantne gejming slušalice koje će vas oboriti s nogu

,,Uvek kažem da uloga gejming industrije nije samo zabava. Ovakvom produkcijom stimulišu se na duge staze i druge slične grane kao što su sajber bezbednost, blokčejn, veštačka inteligencija, klaud i e-trgovina, pa ova saradnja otvara prostor ženama i za druge srodne industrije’’, objašnjava Mitić.