Bez obzira da li ste gejmer ili jednostavno posle naporne nedelje hoćete da se tokom vikenda opustite uz omiljenu video igru, poželećete da vam bude što udobnije. Ako nemate adekvatnu gejming opremu ili je niste pravilno podesili, nakon sat ili dva igranja javiće se umor, nelagodnost u leđima, rukama, prstima i počeće da vas svrbe oči.

Da biste izbegli sve ove neprijatnosti, potrebno je da obezbedite optimalne uslove za gejming i veći komfor. Ovo se odnosi na sve uređaje – bilo da je u pitanju gejming na konzoli, desktop računaru, na tabletu ili na pametnom telefonu, koji je u poslednje vreme sve popularniji uređaj za igranje igrica. Evo nekoliko načina kako možete da maksimizirate udobnost i na taj način unapredite svoje gejmersko iskustvo.

Nabavite kvalitetnu gejmersku stolicu i podesite je prema vašim potrebama

Pravilno držanje tela, odnosno pravilno sedenje je od suštinskog značaja kada je u pitanju uživanje u igranju video igrica. Sigurno nećete želeti da sedite na stolici koja vas žulja ili koja škripi. To može biti pogubno po vašu koncentraciju i po rezultate koje postižete u igranju.

Kvalitetna gejmerska stolica će vam omogućiti da kičmu držite u pravilnom, prirodnom položaju. Imaćete i bolju cirkulaciju krvi, opustićete mišiće, nećete osećati bolove u leđima. U takvim uslovima biće i bolja koncentracija, pa će i rezultati u igranju omiljene igrice biti bolji. Podesite visinu i naslon onako kako vama najviše odgovara. Visina sedalnog dela treba da bude tolika da vam stopala normalno stoje na podu a ne samo da ga dodirujete vrhovima prstiju. Podesite i ugao naslona tako da vam bude ugodno dok igrate.

Povezana vest:  Zakrivljeni Samsung Galaxy Note Edge u Telenoru

Dakle, dobra stolica je osnov udobnosti. Ako nemate adekvatnu, pretražite internet prodavnice koje nude gejming opremu i izaberite iz široke ponude gejmerskih stolica onu koja će vam najviše odgovarati. Obavezno birajte modele koji su podesivi po visini, koji imaju oslonac za ruke i naslon koji možete oboriti za određeni ugao. Jastučići na sedalnom delu i u predelu donjeg dela leđa obezbediće dodatni komfor.

Napravite dovoljno mesta za monitor, tastaturu i miša

Ako imate nešto ušteđevine a želite da maksimizirate udobnost dok igrate video igrice, nabavite dovoljno prostran i po mogućstvu podesiv sto. Što se tiče površine, sto mora biti dovoljno velik kako bi na njega mogla da stane sva neophodna oprema, odnosno monitor, tastatura i miš. Ako je površina stola mala, dešavaće vam se da udarate rukom u tastaturu dok pokrećete miša, što će vas posebno iznervirati ukoliko to bude razlog lošeg poteza usred igirce.

Isto tako, sto mora biti dovoljno dubok. Udaljite monitor od očiju barem pedesetak centimetara. Centralna tačka na monitoru neka bude u visini vaših očiju. U te svrhe možete kupiti postolje za monitor ili ako već kupujete sto, uložite malo više novca i nabavite model koji se može podešavati po visini. Iako postoje stolovi sa električnim podizačima, sasvim su ok i oni kod kojih manuelno možete podesiti visinu. Cilj je isti.

Odaberite kontroler koji vam najviše odgovara

Bilo da igrate igrice koje zahtevaju upotrebu miša, tastature, volana ili džojstika, od krucijalne važnosti za maksimiziranje udobnosti je da imate kvalitetan kontroler. To naravno ne znači da treba da kupite najskuplji. Skupi kontroleri jesu kvalitetni, ali kada birate miša ili džojstik, najbolji je onaj koji vam najbolje “leži” u ruci.

Povezana vest:  Skriveno blago Huawei P smart Z telefona

Zato bi bilo poželjno da pre kupovine isprobate kontroler. Dovoljno će biti da stavite ruku na džojstik ili miša i proverite da li vam odgovara. Što manje naprežete mišiće ruku, to ćete moći duže da igrate video igricu, a rezultati će biti bolji. Napravite dovoljno prostora oko kontrolera kako ne biste udarali u ostale predmete na stolu i nervirali se.

Dobra opcija su bežični miš, tastatura i slušalice, jer bi vam kablovi samo smetali. Što manje stvari bude na gejming stolu to će vam biti zgodnije za igru. Dakle, u zavisnosti od uzrasta, odnosno vaše visine, pravilno podesite stolicu, sto, monitor i odaberite prave kontrolere jer će vam sigurno omogućiti veću udobnost. I to nije sve. Razmislite i o kupovini gejmerskih naočara.

Nabavite naočare koje blokiraju plavu svetlost

Postoje korisnici koji su ubeđeni da proizvodi za filtriranje svetlosti nemaju neku preteranu svrhu. Međutim, istraživanja sa Harvarda su pokazala da konstantno izlaganje očiju plavom svetlu može izazvati probleme sa spavanjem. S obzirom da gejmeri puno vremena provode za računarom gledajući u monitor, izloženost njihovih očiju plavoj svetlosti je velika. Ali plavu svetlost ne emituju samo monitori – to je odlika i pametnih telefona, tableta i televizora, pa svi korisnici koji dosta vremena provode gledajući u ove uređaje mogu imati problema sa spavanjem.

Zato je najbolje rešenje da nabavite gejmerske naočare koje odbijaju plavu svetlost iz ekrana. Ne morate ih nositi stalno, ali ako ste duže vreme za monitorom, što gejmeri svakako jesu, bilo bi jako korisno da imate ovaj vid zaštite. Ovakve naočare će omogućiti da vam oči budu odmornije pa ćete imati veću pažnju i bolju koncentraciju tokom igranja.

Povezana vest:  Rashlađivanje ponovo postaje cool

Neka pored vas uvek bude boca sa vodom

Koliko vam se puta dogodilo da ste žedni a da ste usred igrice i da smatrate da nije dobar trenutak da odete po čašu vode ili jednostavno vas mrzi da ustanete. Zato je dobro da uvek pored sebe imate flašicu vode. Naravno, to ne mora uvek nužno da bude voda, već i neki drugi vama omiljeni napitak. Ako pijete tople napitke, poput čaja ili kafe, postoje termos boce koje zadržavaju toplotu tečnosti. Sigurno je da će vam boca sa vodom, sokom ili čajem igranje učiniti ugodnijim. Uostalom, jako je važno da budete dobro hidrirani. Gejmeri često usled zaokupljenosti igranjem zaborave na potrebu organizma za vodom.

Dakle, ergonomija je suštinski faktor ako želite da postižete što bolje rezultate i da više uživate u igranju video igara. Učinite sve kako biste vaše mišiće što više opustili, odnosno što manje ih naprezali. Isto tako vodite računa o hidriranosti, prošetajte desetak minuta nakon svakih sat ili dva gejminga. Sve ovo će vam pomoći da se bolje osećate dok igrate igrice i značajno unaprediti vaše korisničko iskustvo.

Tekst: S. Stanković

Foto: ELLA DON on Unsplash