Danas je u Valjevu promovisan Trening centar Tehničke škole, jedan od dvanaest na području Srbije. Promociji je prisustvovala Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS, kao i predstavnici kompanija Gorenje, koja je deo grupe Hisense Europe, Hansgrohe i Bizerba.

Tehnička škola u Valjevu, sa preko 800 učenika i tradicijom dugom preko 80 godina, prva je u Srbiji ispunila sve propisane uslove za dobijanje statusa Regionalnog trening centraOsnovni zadatak trening centara je da pruže podršku dualnom obrazovanju, čime će učenici biti u prilici da istovremeno stiču teorijska i praktična znanja, a pored formalnog obrazovanja polaznici centara biće u prilici da dobiju i predviđene obuke i prekvalifikacije, što će im obezbediti lakši i brži put do zaposlenja.

Povezana vest:  Prestigio predstavlja novu eReader Prestigio aplikaciju za Android

„Koncept permanentnog učenja i širenja kulture znanja duboko je ukorenjen u korporativni identitet grupe Hisense. Četvrta industrijska revolucija pruža ogromne šanse za razvoj, ali takođe zahteva od svih nas da proces učenja koji započinje u školskom dobu nastavimo i nakon završetka formalnog obrazovanja. Gorenje je, nakon donošenja Zakona o dualnom obrazovanju bilo prva kompanija koja je potpisala podršku programu kroz Memorandum o saradnji. Naša saradnja sa partnerima iz Tehničke škole ima cilj da mladima, kroz projekat dualnog obrazovanja, omogući znanje, iskustvo, zaposlenje i dalji razvoj karijere uz podršku privrede, a mi smo kao kompanija tu da ih podržimo u tom nastojanju“, istakla je Stanka Pejanović, potpredsednica Hisense International.

Povezana vest:  Kako različiti trendovi utiču na dizajn pametnih telefona?

Devet radionica i trinaest specijalizovanih kabineta ove škole opremlјeno je najsavremenijom opremom za obučavanje učenika i odraslih u, za sada, četiri područja radaMašinstvo i obrada metalaElektrotehnikaGeodezija i građevinarstvo i Saobraćaj. Na taj način, Trening centar će biti velika podrška realizaciji dualnog modela stručnog obrazovanja i obukama aktuelnih zaposlenih, kao i prekvalifikaciju i pripremu za rad budućih zaposlenih (neformalno obrazovanje).

Hisense Europe ove godine otvara novi proizvodni pogon, Gorenje Valjevo 3,  koji će doneti i novih 1.000 radnih mesta za stanovnike Valjeva i Kolubarskog okruga, pored  1.750 zaposlenih, koliko fabrika ima u ovom trenutku. U novom pogonu godišnje će proizvoditi 750 hiljada side-by-side aparata, dok će ukupna proizvodnja u sva tri pogona Gorenja Valjevo do 2025. godine dostići čak 1,7 miliona aparata godišnje. Najmoderniji rashladni uređaji iz Valjeva naći će svoje mesto u domovima širom Evrope, na svim evropskim tržištima sa kojima Hisense već posluje. Čak 92% ukupne proizvodnje namenjeno je izvozu, što ovu fabriku pozicionira na listu najvećih izvoznika iz Srbije.

Povezana vest:  Novi Lenovo ThinkPad laptopovi namenjeni učenicima i školama