0609iphone3g_2up

iPhone tajno prati kretanje svog korisnika

Appleovi uređaji tajno prate lokacije svojih vlasnika i čuvaju te podatke bez njihovog znanja, javlja CNN.

Neovlašteno praćenje je počelo u junu 2010. godine, kada je predstavljena poslednja verzija Appleovog operativnog sistema namenjena mobilnim telefonima. Ovu priču su potvrdila dva istraživača koja su otkrila skrivene datoteke sa podacima o kretanju i objavili ih zbog brige za korisnike. Iz kompanije Apple nije stigao odgovor na ove optužbe.

Istraživači su objavili program na internetu koji omogućava korisnicima iPhonea da vide mapu svog kretanja u periodu od juna 2010, kada je predstavljen operativni sistem iOS 4.0, pa sve do danas.

Kreatori ovog programa, Alasdair Alan i Pete Warden, rekli su da nema dokaza da su podaci o kretanju dostupni kompaniji Apple nakon što su ih njihovi uređaji prikupili i sačuvali.

Povezana vest:  Fejsbuk najpopularnija društvena mreža u SAD

-Skupljanje takvih informacija je gotovo neizbežno kod svih provajdera. To je deo njihovog posla. Podaci se strogo čuvaju, te je potreban sudski nalog kako bi se dobio pristup. Međutim, u ovom slučaju se može svako ‘dokopati’ tih informacija ko dođe u posed vašeg mobilnog telefona. Otkrivanjem i praćenjem vaše lokacije bez dozvole, Apple je omogućio svakom, od ljubomorne supruge do privatnog detektiva, da ima detaljan uvid u to gde se krećete – rekli su Alan i Warden.

Podaci o kretanju korisnika iPhonea se prikupljaju u nasumičnim intervalima, a za to se koriste predajnici mobilnih provajdera koji određuju približnu lokaciju korisnika.

Povezana vest:  Samsung snižava cenu svojih "galaksija S6"

Ovi podaci se čuvaju u datoteci pod nazivom „conslodated.db“, a još uvek nije poznato zbog čega ih Apple prikuplja.

-Prikupljanje informacija o kretanju se možda vrši u svrhu razvoja nekih novih mogućnosti, ali su to samo spekulacije. Činjenica je da prikupljanje informacija nije slučajno – napisali su Alan i Warden na internet-strani iPhone Tracker.

Ove vesti su razbesnile mnoge korisnike iPhonea.

Sam Biddle, urednik internet-strane Gizmodo koja predstavlja vodič za gadgete, iskoristio je program kako bi video kuda se kretao u poslednje vreme. To iskustvo je, kako kaže, bilo jezivo.

-Ovo je mapa mog kretanja tokom proteklih meseci. Sve je zabeleženo. Nisam nosio uređaj za praćenje. Nemam posla sa FBI-jem. Nosio sam samo svoj iPhone. Podaci su iznenađujuće precizni. Pokazuju moje kretanje od dana kad sam kupio svoj iPhone 4 u julu. Zabeležene su sve lokacije koje sam posetio, moj put kući, poseta porodici, odmori, čak i mesta koja sam i sam zaboravio. Moj celi profesionalni i privatni život je zabeležio jedan mobilni telefon za koji nisam znao da je ujedno i uređaj za praćenje. Svi podaci su dostupni. Nemam šta da skrivam, ali nije u redu da se informacije prikupljaju bez mog znanja – napisao je Biddle u članku objavljenom na stranici Gizmodo.com.

Povezana vest:  Twitter ima 100 miliona korisnika