limewire

Limewire platio odštetu od 105 miliona dolara

Kompanija čiji softver služi za razmenu fajlova putem interneta Limewire postigla je vansudski dogovor o isplati odštete od 105 miliona dolara izdavačkim kućama koje su je tužile zbog umešanosti u piratizovanje muzičkih izdanja. Odšteta će biti uplaćena na račune 13 muzičkih kompanija.

Ova cifra je znatno manja od milijarde dolara koliko je američko udruženje diskografskih kuća (RIAA) prvobitno tražilo kao odštetu.

Povezana vest:  Zašto je sve više dece hakera?

Duga pravna borba dovela je do zatvaranja Limewire, a predsendik RIAA Mič Bejnvol izjavio je da je organizacija zadovolja konačnim ishodom.

Limewire je bio program koji je direktno povezivao kompjutere i olakšavao korisnicima da pronađu sadržaje na drugim računarima i preuzmu ih.

RIAA je pokrenula prvu pravnu akciju protiv Limewire 2006. godine, nedugo nakon što je sklopila dogovor o poravnjanju vrednom 115 miliona dolara sa proizvođačem slične softverske tehnologije, kompanijom Kazaa.

Povezana vest:  U Crnoj Gori i četvrti operater mobilne telefonije

Sud je u maju 2010. godine zaključio da su Limewire i njegov autor Mark Gorton prekršili autorska prava i pomagali drugim ljudima da putem interneta preuzimaju piratizovanu muziku.