Nokia 5228

Nokia i Epl postigli dogovor o spornim patentima

Finski proizvođač mobilnih telefona Nokia i američka kompanija Epl (Apple Inc.) postigli su danas dogovor kojim je okončan dugogodissnji spor oko prava na patente.

-Sporazumom je postignuto dve kompanije poravnanje o svim spornim patentima – saopsstila je Nokia, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

Izvrssni direktor Nokije Stiven Elop (Stephen) rekao je da je vrlo zadovoljan sporazumom „kojim se Epl pridružuje sve većem broju Nokijinih patenata“.

Povezana vest:  Safe_expression: kompanije Kaspersky i KRAKATAU predstavljaju jedinstvenu kolekciju prilagođenu vašem digitalnom otisku

S druge strane, američki Epl saopsstio je da dogovor podrazumeva „odbacivanje svih tužbi i ulazi u postupak uzajamnog priznavanja patenata dveju kompanije, ali ne i većine inovacija zbog kojih je Aj fon jedinstven“.

-Drago nam je da smo to ostavili iza nas i da možemo da se skoncentrissemo na nassa poslovanja – navodi Epl.

Nokia je 2009. godine tužila Epl za krađu visse patenata u operativnom sistemu Aj Os (iOS) koji američka kompanija implementira u svoj Aj fon (iPhone), a kanije i u Aj ped (iPad).

Povezana vest:  Canon predstavio mali i jednostavan EOS M: DSLR kvalitet fotografija na dohvat ruke

Epl je tada odgovorio kontratužbom, optužujući Nokiju da je zlopotrebila njegove patente.

Među spornim patentima za koje je Nokia tvrdila da ima pravo za korissćenje, bili su korisnički interfejs na dodir, 3G i bežična tehnologija, prikazivanje identifikacije korisnika, pozadinsko osvetljenje ekrana i drugi.